ÚvodAktualityZnámá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří
Gurmánská turistika

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.
Také milujete pečení a vaření? A necháváte se inspirovat populárními televizními show, jako jsou Ano, šéfe!, Hell’s Kitchen, Kluci v akci, MasterChef,  Souboj na talíři, Prostřeno, Svět na talíři anebo Peče celá země? Pak právě z nich znáte řadu známých českých šéfkuchařů, šéfkuchařek, cukrářů a cukrářek. Jejich práce je nejčastěji spojená s podniky, které vybudovali aneb kde pracují. Někteří restaurace, bistra, kavárny a cukrárny střídají, jiní už roky působí na jednom místě a pořád je to baví. A že jste možná o některých nikdy neslyšeli? Věřte, že brzy o nich budete vědět. Třeba právě díky gastronomickým pořadům, které se staly pevnou součástí českého televizního programu. Anebo se o to zaslouží nové Michelinské hvězdičky?
 

Zdeněk Pohlreich (*1957): Café Imperial, Next Door a Divinis

Šéf, Super jednoduše, Bravo, šéfe!, Prostřeno bez servítků, Šéf na grilu, Šéf na smetaně anebo Taková normální kuchařka: to je pouhý zlomek z knížek Zdeňka Pohlreicha, šéfkuchaře, gastronoma a moderátora kuchařských pořadů. Nejvíc ho proslavil pořad Ano, šéfe!, kdy se o něm díky nevybíravému slovníku začalo mluvit jako o rasovi české gastronomie. Naposledy jste ho mohli zaznamenat na televizní obrazovce u pořadu Polhreichův souboj restaurací. Pohlreichovo kuchařské umění si vychutnáte ve třech restauracích v Praze. Nejznámější je Café Imperial ve stylu prvorepublikových Grand Café, hned naproti přes ulici se nachází moderní bistro Next Door by Imperial. Další restauraci Divinis najdete na Starém Městě za Týnským chrámem; je vedena v italském duchu a několikrát se objevila v Michelinském průvodci. Zdeňka Pohlreicha můžete slyšet i v populárním animovaném seriálu Simpsonovi, kde v jednom dílu nadaboval postavu známého kuchaře Gordona Ramsaye. Kromě toho učí na Střední škole gastronomické a hotelové v Praze a vede několik kurzů Pražského kulinářského institutu.
 

Miroslav Kubec (*1960): Reitenberger Resort, Obecní dům

Od roku 2005 je Miroslav Kubec prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Dlouholetý propagátor české gastronomie a českého kuchařského umění byl šéfkuchařem pražského hotelu InterContinental a vařil i pro prezidenty George W. Bushe, Baracka Obamu či Václava Havla a Rolling Stones. Po krátkém působení v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech se stal generálním ředitelem resortu Reitenberger Spa Medical v Mariánských Lázních. Působil také jako šéfkuchař restaurace Obecního domu v Praze. Původně sice chtěl být řidičem autobusu jako jeho dědeček, ale někdy v šesté třídě se to zlomilo a rozhodl se pro jiný obor. Skvěle prý vařila celá rodina a Miroslav Kubec prý svého rozhodnutí nikdy nelitoval.
 

Oldřich Sahajdák (*1975): La Degustation Bohême Bourgeoise

Když restaurace La Degustation Bohême BourgeoisePraze na Starém Městě poprvé získala michelinskou hvězdu, byl to pro českou gastronomii zázrak srovnatelný s výbuchem supernovy. Šéfuje jí Oldřich Sahajdák, dnes už žijící legenda české gastronomie. Profesní zkušenosti sbíral zejména v Německu, je absolventem prestižní kuchařské školy Culinary Institute of America a českou michelinskou hvězdu se mu daří držet nejdéle ze všech. Jeho přístup zrcadlí právě oceněná restaurace „La Degu“: „Naše degustační menu představuje sezonní výběr od spřízněných farmářů, sběračů a lovců. Do jejich hledání vkládáme hodně energie, vařením chceme podtrhnout jedinečnost každé suroviny. Naše jídla mají předobraz v tradiční kuchyni. Inspiraci hledáme v přírodních cyklech a v přirozeném vztahu surovin, se kterými pracujeme.“ Sahajdák dnes působí i v Pražském kulinářském institutu, kde předává své znalosti. Sahajdák staví základy svého kuchařského umění na kuchařce Marie B. Svobodové, jejíž historie sahá do 19. století. Právě této dámě Sahajdák společně se svými kolegy vzdal hold založením restaurace Marie B, kde se kuchyně řídí principy známé kuchařky ještě víc než její michelinská sestra. Hospodu Marie B najdete mezi vinárnou Bokovka a řeznictvím Naše maso v Dlouhé ulici.
 

Roman Paulus (*1975): Bistro Paulus

Šéfkuchař, gastronom, lektor a autor řady kuchařek Roman Paulus studoval v Rakousku, pracoval v legendárním hotelu Savoy v Londýně či ve vídeňském a pražském Hiltonu, vařil i na zaoceánské lodi Queen Elizabeth II. Donedávna vedl kuchyně v pražském hotelu Alcron, pro který v roce 2012 získal michelinskou hvězdu a pětkrát ji obhájil. Absolvoval řadu odborných školení a stáží v prestižních mezinárodních vzdělávacích institucích a světových restauracích, například v michelinské restauraci La Pergola v Římě a Maison du Boeuf v Bruselu. Znáte ho i díky Kulinářské akademii obchodního řetězce Lidl. Od roku 2021 spolupracuje s olomouckou Lobster Family Restaurant. Nově má otevřené v Olomouci Bistro Paulus, nový koncept moderní kantýny 21. století založené na nápadu, kvalitě, jednoduchosti a zážitku.
 

Miroslav Kalina: grilovaná kuřata, Arrigō v Děčíně

Když se Mirka Kaliny zeptáte, jakou kuchyni nejraději vaří, řekne vám, že svoji. Ve vaření sází na kvalitní suroviny a precizní dochucení, do kuchyně mu nesmí levné a podřadné ingredience. Gastronomické zkušenosti získával od začátku 90. let po celé Evropě, stal se uznávaným odborníkem na přípravu ryb a zvěřiny, v základu svého vaření se ale stále vrací k české kuchyni. Znáte jej jako porotce v kuchařské televizní show MasterChef, a než si otevřel vlastní restaurace v Dlouhé Kalina Cuisine & Vins a po ní Kalina Kampa a Kalina Anežka, působil například v kuchyni pražského hotelu Hoffmeister. Nyní ho nejvíc zajímá streetfoodový a fastfoodový koncept, takže jeho působištěm je už nějakou dobu HQ ( = High Quality) Pippi Grill před Makrem v pražských Stodůlkách, kde nabízí sendviče a grilovaná kuřata. Na jeho kurz se můžete přihlásit do Gourmet Academy, prémiové školy vaření v Praze. V dnešní době vaří i v děčínské restauraci Arrigō.
 

Marcel Ihnačák (*1978): Boutique Hotel Templ

Fandové ledního hokeje nepochybně znají jméno Ihnačák. Ze slovenské hokejové rodiny pochází i Marcel Ihnačák. Rovněž měl našlápnuto ke kariéře v zámořské NHL, než ho zabrzdilo zranění. Z dlouhé chvíle při rekonvalescenci začal vařit – a u toho už zůstal. Už ve třiadvacet letech se stal šéfkuchařem pražské restaurace Století, zkušenosti sbíral i v Londýně ve vyhlášené michelinské restauraci Pied-á-Terre. Vařil pro prezidenty, celebrity jako Karel Gott, Sean Connery či Calvin Klein. Znáte ho z reklamní kampaně obchodního řetězce Lidl, jeho pojetí moderní kuchyně se zakládá na používání čerstvých lokálních a regionálních surovin a bylinek. Autor několika kuchařských knih a televizních pořadů v Mikulově provozuje Boutique Hotel Templ, připravuje i kurzy vaření. Hotel sídlí v historické židovské čtvrti naproti synagoze, a to přímo v budově někdejšího zemského rabinátu, kde působil legendární rabbi Löw. Marcel Ihnačák rovněž provozuje mikulovskou stylovou restauraci O´Hara a moderní restauraci Stravovna v Lednici.
 

Jan Punčochář (*1979): restaurace U Matěje

Jeden z porotců české verze britského pořadu MasterChef sbíral zkušenosti v pražském hotelu Ambassador, v michelinských restauracích Hangar 7 v Salzburgu, Tim Raue v Berlíně i v přední švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus. Deset let provozoval restauraci Le Terroir, která pod jeho vedením několikrát získala michelinské ocenění Bib Gourmand. Podílel se na konceptu restaurace známého Grandhotelu Pupp v Karlových Varech nebo gastro provozů Restaurace Monarch a Pohostinec Karlín. Téměř pět let působil jako šéfkuchař pražského Grand Cru Restaurantu, během nichž se stal trojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař. Protože jeho snem bylo mít vlastní restauraci zaměřenou na českou kuchyni, v roce 2019 otevřel restauraci U Matěje. „U Matěje děláme věci poctivě, tak jak to na tomto místě bylo vždy zvykem. Žádné malé porce uprostřed talířů, ale naopak velké porce uprostřed stolů,“ komentuje svůj nejnovější podnik Punčochář. Přijďte ochutnat lahodné omáčky i sezónní speciality, dát si orosené plzeňské pivo i domácí pálenku.
 

Radek Kašpárek (*1981): restaurace Field, 420

Ve vydání gastronomického průvodce Michelin přibyla v roce 2016 coby třetí česká restaurace oceněná jednou hvězdou restaurace Field se šéfkuchařem Radkem Kašpárkem. Nová Kašpárkova restaurace 420 od prosince 2023 láká na českou kuchyni plnou experimentů. Rodáka z Ostravy znáte nejenom jako jednoho z porotců televizní soutěže MasterChef Česko, ale také z televize Barrandov; moderoval pořad Co bude dnes k večeři?, přejmenovaný na Kašpárku, vař! Radek je fanouškem moderní kuchyně s důrazem na přímočarou a nepřikrášlovanou prezentaci surovin. Bez zbytečných okolků servíruje silné chutě, a jeho pojetí pokrmů jsou často velmi neočekávaná. „Sezónní menu nezakrývají svůj přírodní původ – a někdy doslova návrat ke kořenům. Pole je základ. Vše ostatní je otevřené.“
 

Přemek Forejt (*1987): restaurace Entrée

Přemek Forejt, šéfkuchař olomoucké restaurace Entrée, gastronom a porotce v pořadu MasterChef Česko, začal se sbíráním zkušeností v londýnské michelinské restauraci L’Autre Pied. Po návratu v roce 2012 působil v brněnské restauraci Koishi, zaměřené na sushi a ryby, která získala první místo v roce 2013 dle Maurerova výběru Grand Restaurant. Od roku 2017 je šéfkuchařem úspěšné olomoucké restaurace Entrée. „Říkáme, že jsme v Entrée inspirovaní přírodou, a tak si v tomto ohledu necháváme volné ruce. Nedržíme se jednoho konceptu. Co právě chceme dělat, to děláme,“ říká Přemek Forejt. Nechte se okouzlit gastronomickým představením v moderně rekonstruované budově bývalého divadla: unikátní koncept inspirovaný přírodou vás zavede do ojedinělého prostoru otevřené kuchyně se živou zahradou plnou rostlin a nerostů. 
 

Jan Knedla: Papilio ve Vysokém Újezdě

Přestože jste ho možná ještě nikdy neviděli, věřte, že Jan Knedla má jedny z nejbohatších zkušeností mezi českými kuchaři z michelinských restaurací. Pracoval například v Allegro v Praze, Rossellinis v Italii, L'Atelier v Londýně, Amber** Michelin v Hongkongu či Petrohradě. Sám tvrdí, že k vaření ho dovedli prarodiče. Dnes šéfuje kuchyni zážitkové restaurace Papilio, kterou najdete nedaleko Prahy, cca 20 minut jízdy, ve Vysokém Újezdě. "Vybírám to nejlepší z ´haute cuisine´, moderních trendů i z mimoevropských kuchyní, abych povýšil každý pokrm na koncert pro všechny smysly," říká o své kuchyni vítěz ankety Zlatý kuchař 2023.
 

Martin Makovička: Vallmo a Vratislavský dům

Restaurace Vallmo, kde vaří Martin Makovička, získala jako první v Česku ocenění od Googlu Křišťálového špendlíku. Získávají ho podniky, které nejlépe hodnotí uživatelé Google maps. "Recept na úspěch je jen jediný, a to tvrdá práce, vytrvalost a důraz na detail. Důležité je mluvit a naslouchat lidem, jak zákazníkům, tak zaměstnancům," řekl Makovička. Makovička, který se učil nejen v Česku, ale i ve světě, sází na české suroviny a českou kuchyni. Vallmo je proslulá například svými rybami, které odebírají z třeboňských rybníků. V létě 2024 otevřel elitní kuchař novou restauraci Vratislavský dům ve své rodné Třeboni: slouží jako důkaz, že i na malém městě jde dělat velkou gastronomii – včetně nejkvalitnějších lokálních surovin, špičkových ryb a masa z nedalekých chovů, místní zeleniny i vajíček.
 

Khanh Ta: Dian

Rodák z Jilemnice Khanh Ta společně s bratrem přinesl vietnamskou kuchyni na vysoké úrovni do Prahy, když otevřeli restauraci Dian. Večerní menu servírují doprostřed stolu, tak abyste se najedli jako v Asii a společně sdíleli radost z jídla s rodinou a přáteli. Khanh Ta v Saigonu vystudoval institut gastronomie, následně procestoval celý Vietnam a objevoval místní kuchyni. 
 

Petr Kunc: Salabka v Troji

Šéfkuchař pražské restaurace Salabka Petr Kunc svoje zkušenosti sbíral především v Londýně. Již od dětství věděl, že chce vařit. V Salabce vaří zážitkovou gastronomii, kde nejde jen o chuť, ale i o to, aby pokrm lahodil oku. Rád by pro svou restauraci získal michelinskou hvězdu. Setkat se s ním můžete i v Kulinářské akademii di Grosseto.
 

Marek Fichtner (* 1975): Červený jelen

Divákům MasterChef dobře známý šéfkuchař Marek Fichtner se stal vítězem ankety Zlatý kuchař 2022. Fichtner pracoval v Německu, na zámořských lodích, či v Saúdské Arábii, Kodani a Švýcarsku. Preferuje vaření z lokálních surovin, není zastánce složitých receptů. Dlouhé roky vařil v pětihvězdičkovém Augustine Restaurant a nyní jeho kuchyni ochutnáte v restauraci Červený Jelen. Pokud se chcete vařit naučit, i to můžete zakusit s Fichtnerem v Gourmet Academy.
 

Pavel Drdel: Sůl a řepa

Legendární restauraci Sůl a řepa ve Strakonicích šéfuje Pavel Drdel. Kuchařem se chtěl stát od malička. Proto si tento obor zvolil jako svůj životní a věnoval se mu i v učení. Po nějaké době se odstěhoval do Itálie, kde si v michelinských restauracích osvojil vynalézavé postupy. Po návratu do České republiky vařil v několika restauracích a na podzim roku 2017 se stal spolumajitelem a zároveň šéfkuchařem strakonické restaurace. Jejím základem je jedinečné propojení gastronomie a přírody. Základ zdejší kuchyně totiž nezačíná u plotny, ale u farmářů na poli. Každou surovinu se Pavel Drdel snaží zpracovat beze zbytku: nakládá, suší i fermentuje. A i když se snad zdá, že podnik je určený jen pro milovníky zeleninových pokrmů, nenechte se zmást. Jídlo si tam vybere opravdu každý, ať je to náročný „masožravec“, vegetarián nebo vegan.
 

Gastronomické pořady a kuchařské soutěže

  • Znáte kuchařskou soutěž Bocuse d’Or? Vznikla v roce 1987, založil ji legendární šéfkuchař Paul Bocuse a říká se jí kuchařská olympiáda nebo kuchařský Oscar. Do České republiky se soutěž vrátila po mnoha letech v roce 2023, finále českého národního kola proběhne od 30. června do 1. července 2025 v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Finalisty národního kola z přihlášených adeptů vybere Akademie Bocuse d‘Or Czech, složená z renomovaných českých šéfkuchařů.
     
  • Jak vyplývá z průzkumu společnosti Axocom o vlivech kulinářských pořadů na diváky, doma podle nich zkouší vařit alespoň jednou za čas 67 procent respondentů. Každý pátý takto vaří pravidelně.
  • Čechům při vaření sebevědomí rozhodně nechybí. 56 procent dotázaných je přesvědčeno, že by mohli vystupovat v některém z televizních pořadů o vaření, pokud by dostali šanci.
  • Zahraniční pořady nebo video blogery sleduje 41 procent lidí.
  • U nových receptů raději vaří podle televize 78 % lidí, jen 22 procent si vystačí s návodem nebo s kuchařkou v ruce.
  • Asi 72 procent lidí má alespoň jeden recept, který umí dokonale a nebojí se výsledným pokrmem pohostit návštěvy.
  • Naopak 28 procent dotázaných se vaření zcela vyhýbá.
  • Co se týče chutí a nových ingrediencí, 38 procent lidí se nebojí experimentovat. Pokud je recept dostatečně inspirativní, jsou ochotni použít suroviny, které doposud neznali a nikdy nejedli.
  • Třetina lidí má doma alespoň jednu kuchařku. Více než polovina dotázaných si zve návštěvy k sobě domů, celá čtvrtina pak sní o vlastním byznysu spojeném s vařením.
Restaurace Salabka v Troji – skrytý klenot Prahy Gurmánská turistika

Restaurace Salabka v Troji – skrytý klenot Prahy

Usedlost Salabka nabízí útočiště, které vás přenese do klidného zákoutí Prahy pryč od rušného centra metropole. Koncept zdejší kuchyně nejlépe definuje výraz současná gastronomie. I když zde tradiční česká jídla nenajdete, o to víc si vychutnáte produkty od českých dodavatelů.

Restaurace Arrigo v Děčíně Gurmánská turistika

Restaurace Arrigo v Děčíně

Arrigo je místem, kde se střetává moderní s tradičním, zdravé s výjimečným, a to vše zároveň s cenově dostupným. Místo, kde se díky lásce k práci mění jídlo v zážitek, který potěší všechny vaše smysly.

Divinis – italská restaurace Zdeňka Pohlreicha Gurmánská turistika

Divinis – italská restaurace Zdeňka Pohlreicha

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich při přípravě jídla klade důraz na užití nejlepších surovin, které zpracovává šetrnými postupy dle zásad italské kuchyně.

Restaurace Field na Starém Městě pražském Gurmánská turistika

Restaurace Field na Starém Městě pražském

V samém srdci Starého Města pražského, uprostřed Foglarových "Stínadel" najdete na rohu ulic Kozí a U Milosrdných restauraci Field. Zakládá si na původních farmářských sezónních surovinách, přírodních postupech a tradičních receptech v netradičním pojetí.

La Degustation Bohême Bourgeoise Gurmánská turistika

La Degustation Bohême Bourgeoise

Naše degustační menu představuje sezonní výběr od spřízněných farmářů, sběračů a lovců. Do jejich hledání vkládáme hodně energie, vařením chceme podtrhnout jedinečnost každé suroviny.

Restaurace Dejvická 34 by Tomáš Černý Gurmánská turistika

Restaurace Dejvická 34 by Tomáš Černý

Jak název napovídá, restauraci Tomáše Černého naleznete v pražských Dejvicích. Spolumajitel a šéfkuchař inklinuje k italské kuchyni, nicméně v restauraci nejsou omezeni jen na ni. Zakládají si hlavně na kvalitních surovinách.

Restaurace 420 v Praze Gurmánská turistika

Restaurace 420 v Praze

Na Staroměstském náměstí v Praze je od 15. prosince 2023 restaurace 420, najdete ji v domě U Červené lišky. Za projektem stojí spolumajitelé michelinské restaurace Field Radek Kašpárek a Miroslav Nosek.

Restaurace a bar Grand Cru Gurmánská turistika

Restaurace a bar Grand Cru

Restaurace Grand Cru sídlí v barokním domě s dvorem jen pár kroků od pražského Petrského náměstí. Díky pestrosti menu se Grand Cru řadí mezi restaurace s mezinárodní kuchyní.

Restaurant Alcron v Praze – nejlepší v republice Gurmánská turistika

Restaurant Alcron v Praze – nejlepší v republice

Svou labužnickou kuchyní, nádherným prostředím a zdvořilou obsluhou je restaurace Alcron příslibem skutečně nezapomenutelného večera.

Hotel Almanac X Prague – bývalý Alcron Ubytování

Hotel Almanac X Prague – bývalý Alcron

Ponořte se do víru velkoměsta ve stověžaté Praze a vychutnejte si pobyt v pětihvězdičkovém lifestylovém hotelu Almanac X Prague, původním hotelu Alcron. Možnost stravování se nabízí v michelinské restauraci Alcron a v baru Alcron si můžete vychutnat autentické míchané koktejly.

7 věcí, které nevíte… o Michelinu a restauracích, kde září michelinská hvězda

7 věcí, které nevíte… o Michelinu a restauracích, kde září michelinská hvězda

Mít svou restauraci uvedenou v renomovaném průvodci Michelin a získat alespoň jednu michelinskou hvězdu, to je pro většinu kuchařů nejlepší způsob ocenění jejich práce. Také Česko má v oblasti gurmánské turistiky co nabídnout. Vydejte se s Kudy z nudy na cestu po restauracích, které vytoužené ocenění získaly, i po těch, které se na něj zatím těší.

Next Door by Imperial – české bistro Zdeňka Pohlreicha Gurmánská turistika

Next Door by Imperial – české bistro Zdeňka Pohlreicha

Prague Bistro Moderne – to je to, co můžete od Next Door očekávat. Restauraci s bleskovým servisem, špičkovou kuchyní a atmosférou, která je skutečně pro každého.

Resort Hodolany v Olomouci Životní styl

Resort Hodolany v Olomouci

Hodolanské divadlo, někdejší centrum olomoucké operety, se znovu nadechlo a proměnilo se ve víceúčelový komplex Resort Hodolany, který přináší nadstandardní zážitky do olomoucké metropole. Najdete zde wellness centrum, hotel s restaurací i kasino.

Kuchařská soutěž Bocuse d’Or v Grandhotelu Pupp

30. 6.1. 7.
Kuchařská soutěž Bocuse d’Or v Grandhotelu Pupp

Vrcholné kuchařské klání 2. ročníku českého národního kola soutěže Bocuse d’Or se uskuteční za účasti laické i odborné veřejnosti od 30. června do 1. července 2025 v legendárním Grandhotelu Pupp v Karlových Varech.

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a národní týmy – nejsilnější kuchařská stavovská organizace v Česku

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a národní týmy – nejsilnější kuchařská stavovská organizace v Česku

Svaz kuchařů jako cechovní organizace vznikl již v roce 1903. Nezapomněl na národní kořeny a navázal na umění starých mistrů kuchařů a cukrářů, ale současně vykročil vlastní cestou. Pod současným názvem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky nyní v osmi regionálních pobočkách sdružuje přes 800 kuchařů a cukrářů z celé České republiky.

Bistro Paulus v Olomouci Gurmánská turistika

Bistro Paulus v Olomouci

Bistro Paulus je nový projekt michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse, který se v srdci Olomouce rozhodl postavit neotřelý koncept moderního bistra.

Restaurace Obecní dům v Praze Gurmánská turistika

Restaurace Obecní dům v Praze

Nejkrásnější secesní restaurace v České republice je opět otevřena široké veřejnost. Pevně věříme, že moderní česká kuchyně a výborně ošetřené plzeňské pivo budou základem pro spokojenost všech hostů. Těšíme se na vaši návštěvu a doufáme, že se k nám budete vracet.

Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdě Gurmánská turistika

Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdě

Restaurant Papilio najdete v krásné krajině lesů Českého krasu, v blízkosti golfového hřiště Albatross, přesto pouhých 20 minut jízdy vzdálená od ruchu centra Prahy.

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje Gurmánská turistika

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje

Šéfkuchař Jan Punčochář, který působil mimo jiné i ve vyhlášených restauracích Le Terroir nebo Grand Cru, otevřel novou restauraci U Matěje v Praze 6, na Hanspaulce. V příjemném prostředí si vychutnáte vynikající speciality moderní i tradiční české kuchyně.

Známá jména: známí cukráři a cukrářky a kde se s nimi setkáte?

Známá jména: známí cukráři a cukrářky a kde se s nimi setkáte?

Jejich dorty a zákusky jsou spíš malá umělecká díla. Tak úžasná, že je vám občas líto je prachobyčejně sníst, slízat nebo vypít. Dokážou ušlehat, umíchat a upéct všechno, na co byste mohli mít chuť, a kromě známých dezertů vymýšlejí i vlastní originální kousky. Vítejte ve sladkém světě známých cukrářů a cukráren a tradičních i neobvyklých sladkých dobrot!

Známá jména: šest skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Známá jména: šest skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Restaurací, kterým šéfují ženy, sice není tolik, ale existují. Některé kuchařky jsou podobně jako šéfkuchaři pevně srostlé s jedním podnikem, jiné je střídají. Často volí menší restaurace, kde si užijí kompletní kuchařinu od přípravy až po konečnou úpravu. Kde vám tedy připraví jídlo ženy? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

Lobster Family restaurant Olomouc Gurmánská turistika

Lobster Family restaurant Olomouc

​Pokud zrovna nemáte čas zajet na jídlo do Říma či Milána, zastavte se v Lobster Family restaurant a objevte kousek Itálie v srdci Olomouce.

Restaurace Entrée Olomouc Gurmánská turistika

Restaurace Entrée Olomouc

Pro jedinečného hosta jedinečnou nabídku, to je poselství restaurantu Entrée. Nechejte se unést unikátním konceptem inspirovaným přírodou. Ve spojení s neotřelým interiérem a profesionálním servisem si každý host naplno vychutná nezapomenutelné gastronomické zážitky.

Vietnamská restaurace Dian v Michli Gurmánská turistika

Vietnamská restaurace Dian v Michli

Restaurace v pražském areálu Brumlovka nabízí dobroty vietnamské kuchyně s moderním twistem, originální drinky a skvělými víny.

Bistro Milada Gurmánská turistika

Bistro Milada

Za nevšedním kulinářským zážitkem se vypravte do Šmeralovy ulice na Letné do bistra Milada, ve kterém je spolumajitel proslulý michelinský šéfkuchař La Degustation Oldřich Sahajdák.

Art Deco Imperial Hotel Praha Lázně a wellness

Art Deco Imperial Hotel Praha

Nenechte si ujít pobyt v pražské perle stylu Art Deco s kubistickými prvky, které byly doplněny pozdně secesní mozaikou. Zažijte atmosféru počátku 20. století ve slavném hotelu a kavárně Imperial.

Staňte se mistry kuchyně za pomoci Pražského kulinářského institutu Gurmánská turistika

Staňte se mistry kuchyně za pomoci Pražského kulinářského institutu

Pražský kulinářský institut je střediskem, které nabízí profesionálům i laickým milovníkům dobré a kvalitní gastronomie kurzy vaření "šité na míru". U zrodu Pražského kulinářského institutu stála mimo jiné velká tradice z dob první republiky.

Café Imperial v Praze – vyjímečný kulinářský zážitek Gurmánská turistika

Café Imperial v Praze – vyjímečný kulinářský zážitek

Secesní kavárna Imperial, která byla otevřena již v roce 1914, vždy patřila mezi nejznámější podniky v Praze. Café Imperial pod vedením Zdeňka Pohlreicha navazuje na svou prvorepublikovou slávu díky pohostinnosti, výtečné kuchyni a skvostné historické výzdobě.

Restaurace Na Kopci Gurmánská turistika

Restaurace Na Kopci

Michelin Bib Gourmand. To je ocenění, kterým se může pyšnit malý rodinný podnik v Praze. Toto ocenění ve zkratce znamená, že restaurace nabízí vynikající jídlo za rozumné ceny. V menu najdete speciality české a francouzské kuchyně založené na sezónních a lokálních surovinách.

HQ Pippi Grill v Řeporyjích Gurmánská turistika

HQ Pippi Grill v Řeporyjích

Nejlepší grilovaná kuřata, pravá italská porchetta, pastrami a kuřecí sendviče v podání předního českého šéfkuchaře a porotce prvních dvou řad úspěšné série MasterChef Mirka Kaliny.

Česko ve filmu: Peče celá země, Pečení na neděli a další filmy o sladkých pečených dobrotách

Česko ve filmu: Peče celá země, Pečení na neděli a další filmy o sladkých pečených dobrotách

Pečené sladkosti a film jsou skvělá kombinace. Pokud patříte mezi ty, kteří si díky soutěži Peče celá země užívali opulentní hody v barokním sídle hraběte Šporka aneb na zámečku Bon Repos, budete zvědaví i na další filmy a seriály o jídle. Anebo si raději pustíte některou z pohádek, kde se také peče, smaží a vaří? Pojďte s Kudy z nudy zasednout k bohatě prostřenému filmovému stolu!

Grandhotel Pupp – Karlovy Vary a příběh ambiciózního cukráře

Grandhotel Pupp – Karlovy Vary a příběh ambiciózního cukráře

Jan Jiří Popp sice nebyl ministrem zahraničí jako Pál Antal Esterházy, po němž byl pojmenován známý dort s bílou polevou, ale patří k nejslavnějším českým cukrářům. Vymyslel podobně originální recept jako jeho rakouský kolega Franz Sacher, a jeho dort Pupp můžete ochutnat v kavárně karlovarského grandhotelu, který dnes nese jeho jméno. Seznamte se: Johann Georg Pupp.

Červený Jelen – největší restaurace v Praze Gurmánská turistika

Červený Jelen – největší restaurace v Praze

Býval to barokní palác s nádhernou zahradou, malá oáza v centru Prahy plná života. Pak se ovšem oáza zamkla do trezoru anglo-československé banky, v okolí vyrostly další banky, hotely, kanceláře, obchodní domy.

Výjimečné podniky z Pohleirchova souboje restaurací

Výjimečné podniky z Pohleirchova souboje restaurací

Na začátku března vstoupí na obrazovky televizí nový kulinářský pořad, tentokrát si do parády vzal nejlepší restaurace a bistra Zdeněk Pohlreich. Portál Kudy z nudy vám přináší seznam účastníků této show. Už víte, kam vyrazíte za dobrým jídlem?

Restarurace Vallmo v Praze Gurmánská turistika

Restarurace Vallmo v Praze

Vallmo v pražském Podskalí představuje moderní, evropskou restauraci. Cílem podniku je spojení chuťového a vizuálního zážitku s příjemnou chvílí strávenou u dobrého jídla. Restaurace Vallmo byla vůbec jako první oceněna na mapách Google jako nejlépe hodnocená pražská restaurace.

Další aktuality

50 tipů, kde najdete jarní otevřené sklepy

I během jara a časného léta otevírají vinaři na jižní Moravě doširoka své sklepy návštěvníkům z řad milovníků vína. Vychutnejte si vynikající víno a zazpívejte si známé lidovky s cimbálovou muzikou. Z tipů portálu Kudy z nudy si vyberete velké vinařské akce na jižní Moravě, otevřené vinné sklepy a sklípky a neunikne vám nic ani na dalších místech Česka, kde také ochutnáte skvělá vína.
30. březen 2025 9:00
Gurmánská turistika

Zelené Velikonoce se zeleným pivem

Ochutnejte velikonoční zelené pivo, které je čím dál více populární. Zelená třináctka Starobrna již slaví dvacáté narozeniny, se zeleným pivem se ale můžete setkat i v Plzeňském Prazdroji a mnohých menších pivovarech. Speciální zelené pivo bude letos k dostání na Zelený čtvrtek 17. dubna 2025.
27. březen 2025 18:00
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2025

Mát rádi dobré jídlo a pití? My také, a navíc právě pro vás máme tipy na food festivaly ze všech krajů České republiky. Užijte si s rodinou a přáteli báječné gastronomické akce pod širým nebem. Dopřejte si českou klasiku, zahraniční laskominy i jídla z neobvyklých surovin, a zažijte ono pověstné „nebe v hubě“. Portál Kudy z nudy vám přeje skvostné gurmánské zážitky a dobrou chuť!
20. březen 2025 9:50
Gurmánská turistika

Ochutnejte špičková menu na festivalu Restaurant Week

Od 19. března do 13. dubna 2025 se v Praze, Brně, Ostravě a Plzni koná další ročník světového festivalu Restaurant Week. Všem milovníkům dobrého jídla nabídne luxusní gastronomické zážitky ve výjimečných pražských restauracích. Ty budou mít svá vybraná menu za jednotnou cenu. Cílem festivalu je přiblížit gastronomické zážitky vybraných podniků široké veřejnosti.
19. březen 2025 14:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kam jít na kvalitní jídlo do skvělé (chcete-li luxusní) restaurace

Nechte se okouzlit jedinečnou gastronomií a neopakovatelnými interiéry, které ještě více umocní romantickou atmosféru. Tipy portálu Kudy z nudy jsou ideálním místem pro uspořádání hostin, večírků a různých dalších společenských akcí. Hledáte kvalitní restauraci a skvělý gurmánský zážitek? Nehledejte, vyberte si podle chuti!
19. březen 2025 11:38
Gurmánská turistika

20 tipů na pražské kavárny se zahrádkou

Kam na kávu na zahrádce v Praze? Užijte si oblíbené posezení na nejkrásnějších pražských zahrádkách. Nechte se zlákat omamnou vůní kávy a vychutnejte si lenivé odpoledne na některé z příjemných zahrádek pražských kaváren. Budete překvapeni místy, o kterých jste neměli ani tušení.
18. březen 2025 15:08
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do míst, kde si vychutnáte víno netradičně aneb ve stínu i na výsluní

Zamilovali jste si vinařskou turistiku a toulky za vínem? My na portálu Kudy z nudy rozhodně ano, a tak vás tentokrát zveme do míst, kde si vychutnáte víno jinak – se zážitky, krásnými výhledy do okolí, obklopeni moderní i historickou architekturou. Zážitek je při vinařských výletech do stínu i na výsluní zaručený, vy si jen musíte vybrat to, co vám chutná.
18. březen 2025 13:58
Gurmánská turistika

20 tipů, kam na čerstvou praženou kávu: objevte chutě a vůně nejlepších pražíren kávy

Hledáte pražírny s kvalitní kávou? Máme pro vás přehled zajímavých tipů! Víte, že kávovník arabský (Coffea arabica) pochází původně z Etiopie a Mozambiku? Už v 15. století se kávovník dostal do Arábie, koncem 17. století na Jávu a začátkem 18. do Brazílie. Máme pro vás pestrou škálou lahodných chutí. Ochutnejte kávu podle země původu a různé kávové speciality.
10. březen 2025 11:00
Gurmánská turistika