ÚvodAktualityZnámá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří
Gurmánská turistika

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Možná jste o některých nikdy neslyšeli, ale věřte, že brzy o nich budete vědět. Jejich práce je nejčastěji spojená s podniky, kde pracují. Někteří restaurace střídají, jiní už roky působí na jednom místě a pořád je to baví. Takže, kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

Zdeněk Pohlreich (*1957): Café Imperial, Next Door a Divinis

Šéf, Super jednoduše, Bravo, šéfe!, Prostřeno bez servítků, Šéf na grilu, Šéf na smetaně anebo Taková normální kuchařka: to je pouhý zlomek z knížek Zdeňka Pohlreicha, šéfkuchaře, gastronoma a moderátora kuchařských pořadů. Nejvíc ho proslavil pořad Ano, šéfe!, kdy se o něm díky nevybíravému slovníku začalo mluvit jako o rasovi české gastronomie. Naposledy jste ho mohli zaznamenat na televizní obrazovce u pořadu Polhreichův souboj restaurací. Pohlreichovo kuchařské umění si vychutnáte ve třech restauracích v Praze. Nejznámější je Café Imperial ve stylu prvorepublikových Grand Café, hned naproti přes ulici se nachází moderní bistro Next Door by Imperial. Další restauraci Divinis najdete na Starém Městě za Týnským chrámem; je vedena v italském duchu a několikrát se objevila v Michelinském průvodci. Zdeňka Pohlreicha můžete slyšet i v populárním animovaném seriálu Simpsonovi, kde v jednom dílu nadaboval postavu známého kuchaře Gordona Ramsaye.
 

Miroslav Kubec (*1960): Reitenberger Resort, Obecní dům

Od roku 2005 je Miroslav Kubec prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů. Dlouholetý propagátor české gastronomie a českého kuchařského umění byl šéfkuchařem pražského hotelu InterContinental a vařil i pro prezidenty George W. Bushe, Baracka Obamu či Václava Havla a Rolling Stones. Po krátkém působení v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech se stal generálním ředitelem resortu Reitenberger Spa Medical v Mariánských Lázních. Současně působí jako šéfkuchař restaurace Obecního domu v Praze. Původně sice chtěl být řidičem autobusu jako jeho dědeček, ale někdy v šesté třídě se to zlomilo a rozhodl se pro jiný obor. Skvěle prý vařila celá rodina a Miroslav Kubec prý svého rozhodnutí nikdy nelitoval.
 

Oldřich Sahajdák (*1975): La Degustation Bohême Bourgeoise

Když restaurace La Degustation Bohême BourgeoisePraze na Starém Městě poprvé získala michelinskou hvězdu, byl to pro českou gastronomii zázrak srovnatelný s výbuchem supernovy. Šéfuje jí Oldřich Sahajdák, dnes už žijící legenda české gastronomie. Profesní zkušenosti sbíral zejména v Německu, je absolventem prestižní kuchařské školy Culinary Institute of America a českou michelinskou hvězdu se mu daří držet nejdéle ze všech. Jeho přístup zrcadlí právě oceněná restaurace „La Degu“: „Naše degustační menu představuje sezonní výběr od spřízněných farmářů, sběračů a lovců. Do jejich hledání vkládáme hodně energie, vařením chceme podtrhnout jedinečnost každé suroviny. Naše jídla mají předobraz v tradiční kuchyni. Inspiraci hledáme v přírodních cyklech a v přirozeném vztahu surovin, se kterými pracujeme.“ Sahajdák dnes působí i v Pražském kulinářském institutu, kde předává své znalosti. 
 

Roman Paulus (*1975): Bistro Paulus

Šéfkuchař, gastronom, lektor a autor řady kuchařek Roman Paulus studoval v Rakousku, pracoval v legendárním hotelu Savoy v Londýně či ve vídeňském a pražském Hiltonu, vařil i na zaoceánské lodi Queen Elizabeth II. Donedávna vedl kuchyně v pražském hotelu Alcron, pro který v roce 2012 získal michelinskou hvězdu a pětkrát ji obhájil. Absolvoval řadu odborných školení a stáží v prestižních mezinárodních vzdělávacích institucích a světových restauracích, například v michelinské restauraci La Pergola v Římě a Maison du Boeuf v Bruselu. Znáte ho i díky Kulinářské akademii obchodního řetězce Lidl. Od roku 2021 spolupracuje s olomouckou Lobster Family Restaurant. Nově má otevřené v Olomouci Bistro Paulus
 

Miroslav Kalina: grilovaná kuřata, Arrigō v Děčíně

Když se Mirka Kaliny zeptáte, jakou kuchyni nejraději vaří, řekne vám, že svoji. Ve vaření sází na kvalitní suroviny a precizní dochucení, do kuchyně mu nesmí levné a podřadné ingredience. Gastronomické zkušenosti získával od začátku 90. let po celé Evropě, stal se uznávaným odborníkem na přípravu ryb a zvěřiny, v základu svého vaření se ale stále vrací k české kuchyni. Znáte jej jako porotce v kuchařské televizní show MasterChef, a než si otevřel vlastní restaurace v Dlouhé Kalina Cuisine & Vins a po ní Kalina Kampa a Kalina Anežka, působil například v kuchyni pražského hotelu Hoffmeister. Nyní ho nejvíc zajímá streetfoodový a fastfoodový koncept, takže jeho působištěm je už nějakou dobu HQ ( = High Quality) Pippi Grill před Makrem v pražských Stodůlkách, kde nabízí sendviče a grilovaná kuřata. Na jeho kurz se můžete přihlásit do Gourmet Academy, prémiové školy vaření v Praze. V dnešní době pomáhá i v děčínské restauraci Arrigō.
 

Marcel Ihnačák (*1978): hotel Tanzberg

Fandové ledního hokeje nepochybně znají jméno Ihnačák. Ze slovenské hokejové rodiny pochází i Marcel Ihnačák. Rovněž měl našlápnuto ke kariéře v zámořské NHL, než ho zabrzdilo zranění. Z dlouhé chvíle při rekonvalescenci začal vařit – a u toho už zůstal. Už ve třiadvacet letech se stal šéfkuchařem pražské restaurace Století, zkušenosti sbíral i v Londýně ve vyhlášené michelinské restauraci Pied-á-Terre. Vařil pro prezidenty, celebrity jako Karel Gott, Sean Connery či Calvin Klein. Znáte ho z reklamní kampaně obchodního řetězce Lidl, jeho pojetí moderní kuchyně se zakládá na používání čerstvých lokálních a regionálních surovin a bylinek. Autor několika kuchařských knih a televizních pořadů nyní vede restauraci Boutique Hotelu Tanzberg v Mikulově. Hotel sídlí v historické židovské čtvrti naproti synagoze, a to přímo v budově někdejšího zemského rabinátu, kde působil legendární rabbi Löw. Jedinečná poloha se odrazila i ve zdejším menu: hotel Tanzberg jako jeden z mála nabízí speciality židovské kuchyně.
 

Jan Punčochář (*1979): restaurace U Matěje

Jeden z porotců české verze britského pořadu MasterChef sbíral zkušenosti v pražském hotelu Ambassador, v michelinských restauracích Hangar 7 v Salzburgu, Tim Raue v Berlíně i v přední švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus. Deset let provozoval restauraci Le Terroir, která pod jeho vedením několikrát získala michelinské ocenění Bib Gourmand. Podílel se na konceptu restaurace známého Grandhotelu Pupp v Karlových Varech nebo gastro provozů Pohostinec Monarch a Pohostinec Karlín. Téměř pět let působil jako šéfkuchař pražského Grand Cru Restaurantu, během nichž se stal trojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař. Protože jeho snem bylo mít vlastní restauraci zaměřenou na českou kuchyni, v roce 2019 otevřel restauraci U Matěje. „U Matěje děláme věci poctivě, tak jak to na tomto místě bylo vždy zvykem. Žádné malé porce uprostřed talířů, ale naopak velké porce uprostřed stolů,“ komentuje svůj nejnovější podnik Punčochář. Přijďte ochutnat lahodné omáčky i sezónní speciality, dát si orosené plzeňské pivo i domácí pálenku.
 

Radek Kašpárek (*1981): restaurace Field, 420

Ve vydání gastronomického průvodce Michelin přibyla v roce 2016 coby třetí česká restaurace oceněná jednou hvězdou restaurace Field se šéfkuchařem Radkem Kašpárkem. Nová Kašpárkova restaurace 420 od prosince 2023 láká na českou kuchyni plnou experimentů. Rodáka z Ostravy znáte nejenom jako jednoho z porotců televizní soutěže MasterChef Česko, ale také z televize Barrandov; moderoval pořad Co bude dnes k večeři?, přejmenovaný na Kašpárku, vař! Radek je fanouškem moderní kuchyně s důrazem na přímočarou a nepřikrášlovanou prezentaci surovin. Bez zbytečných okolků servíruje silné chutě, a jeho pojetí pokrmů jsou často velmi neočekávaná. „Sezónní menu nezakrývají svůj přírodní původ – a někdy doslova návrat ke kořenům. Pole je základ. Vše ostatní je otevřené.“
 

Přemek Forejt (*1987): restaurace Entrée

Přemek Forejt, šéfkuchař olomoucké restaurace Entrée, gastronom a porotce v pořadu MasterChef Česko, začal se sbíráním zkušeností v londýnské michelinské restauraci L’Autre Pied. Po návratu v roce 2012 působil v brněnské restauraci Koishi, zaměřené na sushi a ryby, která získala první místo v roce 2013 dle Maurerova výběru Grand Restaurant. Od roku 2017 je šéfkuchařem úspěšné olomoucké restaurace Entrée. „Říkáme, že jsme v Entrée inspirovaní přírodou, a tak si v tomto ohledu necháváme volné ruce. Nedržíme se jednoho konceptu. Co právě chceme dělat, to děláme,“ říká Přemek Forejt. Nechte se okouzlit gastronomickým představením v moderně rekonstruované budově bývalého divadla: unikátní koncept inspirovaný přírodou vás zavede do ojedinělého prostoru otevřené kuchyně se živou zahradou plnou rostlin a nerostů. 
 

Jan Knedla: Papilio ve Vysokém Újezdě

Přestože jste ho možná ještě nikdy neviděli, věřte, že Jan Knedla má jedny z nejbohatších zkušeností mezi českými kuchaři z michelinských restaurací. Pracoval například v Allegro v Praze, Rossellinis v Italii, L'Atelier v Londýně, Amber** Michelin v Hongkongu či Petrohradě. Sám tvrdí, že k vaření ho dovedli prarodiče. Dnes šéfuje kuchyni zážitkové restaurace Papilio, kterou najdete nedaleko Prahy, cca 20 minut jízdy, ve Vysokém Újezdě. "Vybírám to nejlepší z ´haute cuisine´, moderních trendů i z mimoevropských kuchyní, abych povýšil každý pokrm na koncert pro všechny smysly," říká o své kuchyni.
 

Martin Makovička: Vallmo v pražském Podskalí

Restaurace Vallmo, kde vaří Martin Makovička, získala jako první v Česku ocenění od Googlu Křišťálového špendlíku. Zíkávají ho podniky, které nejlépe hodnotí uživatelé Google maps. "Recept na úspěch je jen jediný, a to tvrdá práce, vytrvalost a důraz na detail. Důležité je mluvit a naslouchat lidem, jak zákazníkům, tak zaměstnancům," řekl Makovička. Makovička, který se učil nejen v Česku, ale i ve světě, sází na české suroviny a českou kuchyni. Vallmo je proslulá například svými rybami, které odebírají z třeboňských rybníků.
 

Khanh Ta: Dian

Rodák z Jilemnice Khanh Ta společně s bratrem přinesl vietnamskou kuchyni na vysoké úrovni do Prahy, když otevřeli restauraci Dian. Večerní menu servírují doprostřed stolu, tak abyste se najedli jako v Asii a společně sdíleli radost z jídla s rodinou a přáteli. Khanh Ta v Saigonu vystudoval institut gastronomie, následně procestoval celý Vietnam a objevoval místní kuchyni. 
 

Petr Kunc: Salabka v Troji

Šéfkuchař pražské restaurace Salabka Petr Kunc svoje zkušenosti sbíral především v Londýně. Již od dětsví věděl, že chce vařit. V Salabce vaří zážitkovou gastronomii, kde nejde jen o chuť, ale i o to, aby pokrm lahodil oku. Rád by pro svou restauraci získal michelinskou hvězdu. Setkat se s ním můžete i v Kulinářské akademii di Grosseto.
 

Marek Fichtner (* 1975): Červený jelen

Divákům MasterChef dobře známý šéfkuchař Marek Fichtner se stal vítězem posledního ročníku ankety Zlatý kuchař, která byla vyhlášena v dubnu 2023. Fichtner pracoval v Německu, na zámořských lodích, či v Saúdské Arábii, Kodani a Švýcarsku. Preferuje vaření z lokálních surovin, není zastánce složitých receptů. Dlouhé roky vařil v pětihvězdičkovém Augustine Restaurant a nyní jeho kuchyni ochutnáte v restauraci Červený Jelen. Pokud se chcete vařit naučit, i to můžete zakusit s Fichtnerem v Gourmet Academy.
HQ Pippi Grill v Řeporyjích Gurmánská turistika

HQ Pippi Grill v Řeporyjích

Nejlepší grilovaná kuřata, pravá italská porchetta, pastrami a kuřecí sendviče v podání předního českého šéfkuchaře a porotce prvních dvou řad úspěšné série MasterChef Mirka Kaliny.

Bistro Paulus v Olomouci Gurmánská turistika

Bistro Paulus v Olomouci

Bistro Paulus je nový projekt michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse, který se v srdci Olomouce rozhodl postavit neotřelý koncept moderního bistra.

La Degustation Bohême Bourgeoise Gurmánská turistika

La Degustation Bohême Bourgeoise

Naše degustační menu představuje sezonní výběr od spřízněných farmářů, sběračů a lovců. Do jejich hledání vkládáme hodně energie, vařením chceme podtrhnout jedinečnost každé suroviny.

Restaurace 420 v Praze Gurmánská turistika

Restaurace 420 v Praze

Na Staroměstském náměstí v Praze je od 15. prosince 2023 nová restaurace 420, najdete ji v domě U Červené lišky. Za projektem stojí spolumajitelé michelinské restaurace Field Radek Kašpárek a Miroslav Nosek.

Staňte se mistry kuchyně za pomoci Pražského kulinářského institutu Gurmánská turistika

Staňte se mistry kuchyně za pomoci Pražského kulinářského institutu

Pražský kulinářský institut je střediskem, které nabízí profesionálům i laickým milovníkům dobré a kvalitní gastronomie kurzy vaření "šité na míru". U zrodu Pražského kulinářského institutu stála mimo jiné velká tradice z dob první republiky.

Next Door by Imperial – české bistro Zdeňka Pohlreicha Gurmánská turistika

Next Door by Imperial – české bistro Zdeňka Pohlreicha

Prague Bistro Moderne – to je to, co můžete od Next Door očekávat. Restauraci s bleskovým servisem, špičkovou kuchyní a atmosférou, která je skutečně pro každého.

Art Deco Imperial Hotel Praha Lázně a wellness

Art Deco Imperial Hotel Praha

Nenechte si ujít pobyt v pražské perle stylu Art Deco s kubistickými prvky, které byly doplněny pozdně secesní mozaikou. Zažijte atmosféru počátku 20. století ve slavném hotelu a kavárně Imperial.

Restaurace Obecní dům Gurmánská turistika

Restaurace Obecní dům

Nejkrásnější secesní restaurace v České republice je opět otevřena široké veřejnost. Pevně věříme, že moderní česká kuchyně a výborně ošetřené plzeňské pivo budou základem pro spokojenost všech hostů. Těšíme se na vaši návštěvu a doufáme, že se k nám budete vracet.

Restaurace Dejvická 34 by Tomáš Černý Gurmánská turistika

Restaurace Dejvická 34 by Tomáš Černý

Jak název napovídá, restauraci Tomáše Černého naleznete v pražských Dejvicích. Spolumajitel a šéfkuchař inklinuje k italské kuchyni, nicméně v restauraci nejsou omezeni jen na ni. Zakládají si hlavně na kvalitních surovinách.

Červený Jelen – největší restaurace v Praze Gurmánská turistika

Červený Jelen – největší restaurace v Praze

Býval to barokní palác s nádhernou zahradou, malá oáza v centru Prahy plná života. Pak se ovšem oáza zamkla do trezoru anglo-československé banky, v okolí vyrostly další banky, hotely, kanceláře, obchodní domy.

Restaurace Salabka v Troji – skrytý klenot Prahy Gurmánská turistika

Restaurace Salabka v Troji – skrytý klenot Prahy

Usedlost Salabka je místem, v němž se budete cítit jako na jihofrancouzském venkově, nikoli na okraji vibrující metropole. Koncept zdejší kuchyně nejlépe definuje výraz současná gastronomie. I když zde tradiční česká jídla nenajdete, o to víc si vychutnáte produkty od českých dodavatelů.

Restaurace a bar Grand Cru Gurmánská turistika

Restaurace a bar Grand Cru

Restaurace Grand Cru sídlí v barokním domě s dvorem jen pár kroků od pražského Petrského náměstí. Díky pestrosti menu se Grand Cru řadí mezi restaurace s mezinárodní kuchyní.

Restaurace Field na Starém Městě pražském Gurmánská turistika

Restaurace Field na Starém Městě pražském

V samém srdci Starého Města pražského, uprostřed Foglarových "Stínadel" najdete na rohu ulic Kozí a U Milosrdných restauraci Field. Zakládá si na původních farmářských sezónních surovinách, přírodních postupech a tradičních receptech v netradičním pojetí.

Café Imperial v Praze – vyjímečný kulinářský zážitek Gurmánská turistika

Café Imperial v Praze – vyjímečný kulinářský zážitek

Secesní kavárna Imperial, která byla otevřena již v roce 1914, vždy patřila mezi nejznámější podniky v Praze. Café Imperial pod vedením Zdeňka Pohlreicha navazuje na svou prvorepublikovou slávu díky pohostinnosti, výtečné kuchyni a skvostné historické výzdobě.

Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdě Gurmánská turistika

Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdě

Restaurant Papilio najdete v krásné krajině lesů Českého krasu, v blízkosti golfového hřiště Albatross, přesto pouhých 20 minut jízdy vzdálená od ruchu centra Prahy.

Lobster Family restaurant Gurmánská turistika

Lobster Family restaurant

​Pokud zrovna nemáte čas zajet na jídlo do Říma či Milána, zastavte se v Lobster Family restaurant a objevte kousek Itálie v srdci Olomouce.

Vietnamská restaurace Dian v Michli Gurmánská turistika

Vietnamská restaurace Dian v Michli

Restaurace v pražském areálu Brumlovka nabízí dobroty vietnamské kuchyně s moderním twistem, originální drinky a skvělými víny.

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje Gurmánská turistika

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje

Šéfkuchař Jan Punčochář, který působil mimo jiné i ve vyhlášených restauracích Le Terroir nebo Grand Cru, otevřel novou restauraci U Matěje v Praze 6, na Hanspaulce. V příjemném prostředí si vychutnáte vynikající speciality moderní i tradiční české kuchyně.

Výjimečné podniky z Pohleirchova souboje restaurací

Výjimečné podniky z Pohleirchova souboje restaurací

Na začátku března vstoupí na obrazovky televizí nový kulinářský pořad, tentokrát si do parády vzal nejlepší restaurace a bistra Zdeněk Pohlreich. Portál Kudy z nudy vám přináší seznam účastníků této show. Už víte, kam vyrazíte za dobrým jídlem?

Hotel Almanac X Prague – bývalý Alcron Ubytování

Hotel Almanac X Prague – bývalý Alcron

Ponořte se do víru velkoměsta ve stověžaté Praze a vychutnejte si pobyt v pětihvězdičkovém lifestylovém hotelu Almanac X Prague, původním hotelu Alcron. Možnost stravování se nabízí v michelinské restauraci Alcron a v baru Alcron si můžete vychutnat autentické míchané koktejly.

Resort Hodolany v Olomouci Životní styl

Resort Hodolany v Olomouci

Hodolanské divadlo, někdejší centrum olomoucké operety, se znovu nadechlo a proměnilo se ve víceúčelový komplex Resort Hodolany, který přináší nadstandardní zážitky do olomoucké metropole. Najdete zde wellness centrum, hotel s restaurací i kasino.

Restarurace Vallmo v Praze Gurmánská turistika

Restarurace Vallmo v Praze

Vallmo v pražském Podskalí představuje moderní, evropskou restauraci. Cílem podniku je spojení chuťového a vizuálního zážitku s příjemnou chvílí strávenou u dobrého jídla. Restaurace Vallmo byla vůbec jako první oceněna na mapách Google jako nejlépe hodnocená pražská restaurace.

Divinis – italská restaurace Zdeňka Pohlreicha Gurmánská turistika

Divinis – italská restaurace Zdeňka Pohlreicha

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich při přípravě jídla klade důraz na užití nejlepších surovin, které zpracovává šetrnými postupy dle zásad italské kuchyně.

Restaurace Na Kopci Gurmánská turistika

Restaurace Na Kopci

Michelin Bib Gourmand. To je ocenění, kterým se může pyšnit malý rodinný podnik v Praze. Toto ocenění ve zkratce znamená, že restaurace nabízí vynikající jídlo za rozumné ceny. V menu najdete speciality české a francouzské kuchyně založené na sezónních a lokálních surovinách.

Restaurace Entrée Olomouc Gurmánská turistika

Restaurace Entrée Olomouc

Pro jedinečného hosta jedinečnou nabídku, to je poselství restaurantu Entrée. Nechejte se unést unikátním konceptem inspirovaným přírodou. Ve spojení s neotřelým interiérem a profesionálním servisem si každý host naplno vychutná nezapomenutelné gastronomické zážitky.

Bistro Milada Gurmánská turistika

Bistro Milada

Za nevšedním kulinářským zážitkem se vypravte do Šmeralovy ulice na Letné do bistra Milada, ve kterém je spolumajitel proslulý michelinský šéfkuchař La Degustation Oldřich Sahajdák.

Restaurant Alcron v Praze – nejlepší v republice Gurmánská turistika

Restaurant Alcron v Praze – nejlepší v republice

Svou labužnickou kuchyní, nádherným prostředím a zdvořilou obsluhou je restaurace Alcron příslibem skutečně nezapomenutelného večera.

Restaurace Arrigo v Děčíně Gurmánská turistika

Restaurace Arrigo v Děčíně

Arrigo je místem, kde se střetává moderní s tradičním, zdravé s výjimečným, a to vše zároveň s cenově dostupným. Místo, kde se díky lásce k práci mění jídlo v zážitek, který potěší všechny vaše smysly.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika