Pro ten nejlepší gurmánský zážitek platí, že ideální je nakoupit rovnou „z pole“ – to umožňuje prodej přímo v areálu farmy v Hostíně u Vojkovic, 20 minut od Prahy. Během chřestové sezóny zde mají otevřeno každý den od 7 do 17 hodin.
V
Hostíně u Vojkovic na Mělnicku je chřestová sezona zahájena. Na velkofarmě v Hosíně seženete „špargl“ od poloviny dubna do konce června. Kromě
bílého a zeleného chřestu nabízí pěstitel tento rok i nové odrůdy. Letos poprvé zde koupíte také speciální
fialovou odrůdu.
Buržoazní Chřest z Hostína
Pěstitelé v Hostíně jsou v Česku
jediní, kteří se věnují chřestu ve velkém. Do pěstování se další zelináři nepouštějí především kvůli náročnosti, protože sazenice
rostou asi tři roky a při sklizni vyžadují
vysoký podíl šetrné ruční práce. Na podlouhlé zelenině z české písčité půdy, která šparglu svědčí nejvíce, si budou moci zákazníci pochutnat jen do konce června, kdy chřestová sezona v Hostíně končí. Regály v obchodech pak budou doplňovány z dovozu.
Za Rakouska-Uherska a první republiky
měl český chřest renomé ve Francii i v Itálii. V době komunistického Československa se stal synonymem pro
rozmary buržoazních domácností a jeho pěstování téměř zaniklo. Po revoluci českou produkci chřestu obnovila holandská společnost, která
tuzemské lahůdce chtěla
vrátit světový věhlas.
Sezóna chřestu v Hostíně u Vojkovic nabízí možnost nákupu čerstvých odrůd přímo z pole. Zvýrazněte svůj gurmánský zážitek kvalitním českým chřestem.
Na farmě v Hostíně koupíte bílý, zelený a speciální fialový chřest.
Chřest je k dispozici od poloviny dubna do konce června, denně od 7 do 17 hodin.
Farma se nachází v Hostíně u Vojkovic, asi 20 minut od Prahy.
Chřest z Hostína je pěstován na české písčité půdě, která je pro jeho růst ideální a umožňuje dosáhnout vysoké kvality.
Chřest potřebuje přibližně tři roky od výsadby k dosažení sklizňové zralosti.
Chřest měl za Rakouska-Uherska a první republiky velkou reputaci ve Francii a Itálii. Po revoluci byla česká produkce obnovena holandskou společností.
Sklizeň chřestu vyžaduje vysoký podíl šetrné ruční práce, což přidává na náročnosti jeho pěstování.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.