Pro ten nejlepší gurmánský zážitek platí, že ideální je nakoupit rovnou „z pole“ – to umožňuje
prodej přímo v areálu farmy v Hostíně u Vojkovic, 20 minut od
Prahy. Během chřestové sezóny zde mají otevřeno
každý den od 7 do 17 hodin (a to i během svátků a víkendů). Pěstitelé v Hostíně jsou v Česku jediní, kteří se věnují chřestu ve velkém. Do pěstování se další zelináři nepouštějí především kvůli náročnosti, protože
sazenice rostou asi tři roky a při sklizni
vyžadují vysoký podíl šetrné ruční práce.
Chřestová pole v okolí Hostína, kde je vhodná písčitá půda, zabírají přibližně 150 hektarů. V sezoně, která trvá
do konce června, na nich pracuje až několik set lidí, kteří chřest sbírají ručně. Většina hostínské produkce se prodá v tuzemsku, vyváží se také do Německa, Nizozemska, ale i třeba do Arabských Emirátů.
Staňte se chřesťanem
Zpočátku bude farma nabízet
bílý chřest pěstovaný bez přístupu světla, zhruba
od první poloviny května rozšíří nabídku o
zelený chřest, který dorůstá na světle, tedy na rozdíl od bílého u něj probíhá fotosyntéza a obsahuje zelené barvivo chlorofyl. Zájemci zde pořídí i netradiční, speciálně vyšlechtěnöu
odrůdu fialového chřestu, která má delikátní chuť.
A proč zrovna český chřest? Protože každé sousto zdejšího lahodného chřestu rozezní všechny vaše chuťové buňky. Či snad protože každý jeho kousek probudí
sílu antioxidantů v této námi výhradně ručně sbírané superpotravině. Nebo protože detoxikuje tělo, je napěchovaný
vitamíny a spousty dalších,
tělu prospěšných látek. A
je pěstovaný u nás v Čechách, a není dovážený z druhého konce planety. Ať je váš důvod jakýkoliv, propadnout spolu s s námi jeho kouzlu a
stát se "chřesťanem" může opravdu
kdokoliv!