ÚvodAktualityGastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít
Gurmánská turistika

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

  • 14. května 2024
Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!

Slavnosti průkopnice české kuchyně v Litomyšli

Gastronomické slavnosti M. D. RettigovéO víkendu 18. – 19. května se sejdou v Litomyšli milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin. Na Smetanově náměstí vzdají hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně. Součástí Gastroslavností jsou soutěže, například o nejlepší guláš, svíčkovou či bábovku. Těšit se můžete barmanskou show, předvádění kuchařského umění, kulturní program a mnoho dalšího. Přijďte ochutnat nejen Litomyšl na festival dobrého jídla a pití! V letošním roce na téma „smetana“ v kuchyni! A v neděli nemůže chybět Sousedská husička pod širým nebem!
 

Street food, či lokální kuchyně

frgálChutě Zlínského kraje poznáte o víkendu 17. a 18. května na výstavišti v Kroměříži. Najdete tam prodejce se značkou Regionální potravina, vinařskou uličku, ukázky lidových tradic a řemesel anebo soutěž Mistrovství ve vaření středních škol. To nejlepší ze světového street foodu ochutnáte v sobotu 18. května již na 2. ročníku akce Street food festival ve Kdyni na náměstí. Ochutnáte tradiční pokrmy Indonésie a zjistíte, co se vaří v Africe. V nabídce bude také pikantní pljeskavica, pálivé dobroty bohaté na chilli a dokonce i hmyz. V neděli 19. května se koná Food festival v Kadani. Pořadatelé slibují ochutnávky od zvučných kuchařů, ukázky světové kuchyně a mnoho dalšího. V nabídce bude dobrá káva, francouzské speciality, křehké makronky, široká škála burgerů v různých obměnách, latinsko-americké speciality, italské prosecco, sladké dezerty, rozmanité štrůdly i kvalitní pivo a víno. Každý si přijde na své a všechny chutě budou uspokojeny.

food festivalSobota 25. května bude patřit Gastrofestivalu v Kutné Hoře. Letošní ročník bude zaměřen na biopotraviny a kulinářské výrobky z nich. Těšit se můžete také na vybrané speciality mezinárodní kuchyně, zajímavá menu i sladkosti, místní pivo i víno od několika vinařů. Objevíte poctivé lokální potraviny a další výrobky od místních producentů. Během dne budou probíhat tematické ukázky výroby, přípravy pokrmů a přednášky, rozezní se hudba a děti budou moci vyrábět v tvořivé dílně. Ve stejný den, 25. května, se koná Festival street foodu v České Lípě. Těšit se můžete na mix chutí světových kuchyní ale i té české, dorazí i tolik oblíbené food trucky. K dobrému jídlu patří samozřejmě i skvělé víno či pivo z malých pivovarů. K sladkému zase jen ta nejlepší výběrová káva. Kmín bude hlavní téma dne 25. května v Ploskovicích, kde ho budou objevovat ve všech podobách. V neděli 26. května jste zváni na další ročník Karlínského food truck festivalu, který proběhne na Karlínském náměstí.
 

V hlavní roli chřest

Na Moravě se chřestu zasvětily Ivančice, kde se bude konat už 30. ročník Slavností chřestu a vína. Stane se tak o víkendu 17. až 19. května, kdy budete moci na náměstí ochutnat minimálně 30 chřestových specialit, na nádvoří radnice pak na vás budou čekat vinaři. Bohatý kulturní program a program pro děti je zaručen. V neděli 19. května se můžete svézt z Brna do Ivančic historickým vlakem. V čele vlaku pojede parní lokomotiva Skaličák (433.001). Součástí vlaku budou historické vozy bývalé třetí třídy typu Rybák i bufetový vůz. Během dne souprava vykoná celkem dvě jízdy z Brna dolního nádraží do Ivančic a zpět.

ChřestČerstvý chřest na velkofarmě v Hostíně, která se nachází u Vojkovic na Mělnicku, si můžete koupit po celou chřestovou sezónu, až do 30. června zde mají otevřeno každý den od 7:00 do 17:00 hodin. Pěstitelé v Hostíně jsou v Česku jediní, kteří se věnují chřestu ve velkém. Do pěstování se další zelináři nepouštějí především kvůli náročnosti, protože sazenice rostou asi tři roky a ­při sklizni vyžadují vysoký podíl šetrné ruční práce.

Unikátním zážitkem bude Chřest v oblacích, jedinečné  chřestové menu v restauraci na Žižkovské věži v Tower Parku Praha. Podává se zde od 17. do 25. května.
 

Prima fresh festivaly

V květnu můžete zavítat i na Prima fresh festivalyod 18. do 19. května do Plzně a od 25. do 26. května do Brna, od 22. do 23. června do Pardubic a 29. až 30. června do Kroměříže. I letos nahlédneme pod pokličku legendám! Pozvání na hlavní stage přijal Zdeněk Pohlreich, Veronika BESKY, Pavel Berky nebo Mirka Van Gils.

Gastronomický zážitek umocní street food restaurace, lokální podniky a nový projekt Chef`s table, kde bude pro vybrané hosty vařit degustační menu i zahraniční michelinský šéfkuchař! Na své si přijdou i milovníci piva, vína či kávy, pro které budou připraveny speciální zóny s degustacemi a workshopy.
 

Tipy pro milovníky piva

Pivo
Pěkný program si na sobotu 18. května připravili v Národním muzeu pivovarnictví v Kostelci nad Černými lesy. Koná se zde 12. pivní slavnosti Vysmolení. Součástí akce jsou i speciální prohlídky pivovaru, ukázky opravy dřevěných sudů, vypalování znaků či jejich vymývání. Nebude chybět hudba a místní piva: 10% výčepní světlé Dešťoffka, 11% světlý ležák, 12% světlý ležák Vycpaná vydra, 13% tmavý speciál Černá svině, 15% Medokostelecké..

Pivní nadšenci mohou v sobotu 18. května najít cestu do Újezdu nad Lesy, kde se koná 2. ročník festivalu Beerfood. Ochutnat budete moct více jak 30 pivních speciálu od malých pivovaru z celé republiky. V sobotu 18. května můžete vyrazit i na 3. ročník Pivní pohody do Chlumce nad Cidlinou. Těšit se můžete na 7 řemeslných pivovarů, street food a živou hudbu. O den později, v neděli 19. května na Karlínském náměstí v Praze ochutnáte piva a burgery, přijměte pozvání na IX. ročník svátku svrchně kvašených piv, vyjíměčně ležáků a gourmet burgerů.

Mozaika gastronomických slavností by nebyla úplná bez piva. Pokud patříte k milovníkům zlatavého moku, určitě se bude hodit pozvánka na 3. ročník Moravské vernisáže piva, která se koná od 24. do 25. května na výstavišti Flora v Olomouci. Těšit se můžete na hektolitry nejlepších moravských piv, přednášky odborníků, degustace nebo grilované maso a sýry. Nově zde bude odborná porota vybírat ve čtyřech kategoriích nejlepší piva. Dále se o víkendu 25. a 26. května můžete těšit na Pivní festival Blansko, Pivní festival Řevnice anebo Beer&Grill Fest Hostivice.
 

Než pivo, raději víno?

vínoV sobotu 18. května se ve Strakonicích chystá druhý ročník Festivalu vína. Do příjemného prostředí Panské zahrady se sjedou vinaři z různých vinařských podoblastí Čech a Moravy, aby zde představili to nejlepší ze své aktuální produkce.

Na Rašínovo nábřeží v Praze se sjede kolem 25 vinařů především z Moravy, aby jste mohli ochutnat růžová vína a pochutiny, které se hodí právě k tomuto vínu. Festival Růžový máj startuje v sobotu 18. května v 10 hodin.

vínoV sobotu 25. května vyražte do Domažlic, kde se koná první ročník Festivalu vína. Do centra Chodska se sjedou vinaři z různých vinařských podoblastí Čech a Moravy, aby zde představili to nejlepší ze své aktuální produkce. Součástí akce bude food zóna s rozmanitou nabídkou pokrmů a nápojů vhodných k vínu a také bohatý kulturní program.

Máte raději šumivá vína? Pro vás je nachystán Bubble Wine Festival. V sobotu 25. května od 12:00 hodin přivítá areál Svatováclavské vinice a Richterovy vily na Pražském hradě milovníky Champagne, Cava, Prosecco, Franciacorta, Sekt, Corpinat, Crémant.
 

Na závěr káva

Neděli 26. května provoní provoní celý areál plzeňské kreativní zóny DEPO2015 výběrovou kávou ze všech koutů světa. Festival Lógr návštěvníky provede celým procesem počínaje pěstováním, přípravy až po samotné ochutnávání kávy. Naučí se také, jak poznat dobrou kávu a jak ji připravit jako profesionál.
Růžový máj 2025

17. 5.
Růžový máj 2025

Více, než 25 vinařů především z Moravy, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program. Takový bude třináctý ročník festivalu Růžový máj. Bude se konat v sobotu 17. května na náplavce Rašínova nábřeží.

Street food festival Kdyně

17. 5.
Street food festival Kdyně

To nejlepší ze světového street foodu ochutnáte v sobotu 17. května již na 3. akce Street food festival ve Kdyni na náměstí.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
1. listopad 2024 6:09
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika