Bývalý panský špýchar v Krucemburku na Havlíčkobrodsku z 2. poloviny 17. století se řadí mezi nejstarší a nejzajímavější budovy v obci. Stavba se nachází u Městeckého potoka v místech bývalé středověké tvrze.
V letech 1782 – 1786 sloužila budova jako
sakrální prostor a evangelická škola. Poté byla přebudována pro účely
bydlení. V 70. letech 19. století potkala někdejší sýpku změna. Byla vykoupena a přičleněna k areálu koželužny a stala se
správní budovou továrny. Její areál plní i dnes
výrobní funkci a sýpka je její součástí. Stavba je tak zajímavým příkladem vrstevnaté architektury, která dokumentuje vývoj původně solitérní stavby z poloviny 17. století vyvíjející se až k její industriální funkci.
Špýchar se do současnosti dochoval ve svém původním rozsahu i základní hmotě
s barokní siluetou mansardové střechy.
Hodnotu stavby zvyšuje rovněž
urbanistický kontext daný sousedstvím architektonicky
významných vil "Bílé" od Václava Roštlapila a "Červené" od
Josefa Gočára.
Od roku 2017 je kulturní památkou.
Poznejte bývalý panský špýchar v Krucemburku z 17. století, dnes kulturní památku s bohatou historií a unikátní architekturou.
Bývalý panský špýchar v Krucemburku je historická budova z druhé poloviny 17. století, která se nachází u Městeckého potoka a je jednou z nejstarších a nejzajímavějších budov v obci.
Budova sloužila jako sakrální prostor a evangelická škola mezi lety 1782 až 1786, poté byla přestavěna pro bydlení a v 70. letech 19. století byla součástí areálu koželužny jako správní budova.
Špýchar má barokní architektonický styl s mansardovou střechou.
V sousedství špýcharu se nachází architektonicky významné vily Bílá od Václava Roštlapila a Červená od Josefa Gočára, které doplňují urbanistický kontext stavby.
Dnes špýchar plní výrobní funkci a je součástí většího areálu podniku.
V roce 2017 byl špýchar v Krucemburku prohlášen za kulturní památku.
V 70. letech 19. století byl špýchar vykoupen a přičleněn k areálu koželužny, kde následně sloužil jako správní budova továrny.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.