Historické vinné sklepy v Olbramovicích u Znojma představují unikátní sklepní komplex, který byl ručně vyhlouben v měkkých pískovcových sedimentech během mnoha generací a který nyní dosahuje délky téměř půl kilometru.
Nejstarší písemná
zmínka o vinných sklepech je
z roku 1321, kdy sklepy byly v majetku známého šlechtice Jindřicha z Lipé. Podle archeologického průzkumu byl
počátek výstavby vinných sklepů zařazen
do 8. – 9. století. V období třicetiletých válek, v sedmnáctém století, vznikaly v Olbramovických sklepích
tajné výklenky, které sloužily k uschování potravin a osiv.
Další úpravy vznikly v roce 1936, kdy Československá armáda v okolí Olbramovic budovala pevnostní opevnění. Někteří
sousedé zbudovali mezi sklepy průchody v domnění, že po dělostřeleckém odstřelování může dojít k proražení nadsklepní vrstvy a tím i zasypání ukrytého obyvatelstva. Po 2. světové válce a odsunu německého obyvatelstva, došlo k
devastaci nadzemních "preshausů", které se v dnešní době dostavují.
Chodby těchto sklepů se nacházejí
7-8 metrů pod úrovní země a je v nich konstantní teplota a vlhkost. Podzemní prostory mají liniový charakter chodeb, který se navzájem protíná a kříží, má řadu odboček a výklenků a vytváří tak
jedinečný labyrint chodeb, který téměř nemá na
jižní Moravě obdoby. V prostorách vinných sklepů uvidíte pouze
kameninové nádoby a dřevěné sudy, v nichž se víno v dávné minulosti vyrábělo a dodnes v některých částech Evropy a jihozápadní Asie dosud zraje.
Sklepní komplex prošel v roce 1994 kompletní rekonstrukcí a nyní je
přístupný veřejnosti.
Rodinné vinařství Marek naleznete
na samém okraji obce Olbramovic, která spadá do podoblasti Znojemské. Vinice obklopující vinařský areál jsou vysazeny na ploše 1,5 ha. V odrůdové skladbě těchto vinic se nachází
především modré odrůdy: André, Frankovka, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Z bílých odrůd se zde pěstují: Chardonnay, Sauvignon a Veltlínské zelené.
Vinařství se zabývá ojedinělou
výrobou tzv. "ódických vín". Při této metodě se používají kromě tradičních výrobních postupů ještě i unikátní postupy založené na metodě kvašení v tzv. ódických zónách, které se šíří za určitých podmínek
v tvarových zářičích – pyramidách. Cílem ódického kvasného procesu je zpomalení stárnutí vína, nižší spotřeba SO2 a
odstranění negativních pocitů při konzumaci vína, jako je bolení hlavy a pálení žáhy u citlivějších osob.