Gurmánská turistika
Český karamel v Českém Krumlově
Další turisticky atraktivní místa přístupná pro vozíčkáře, nevidomé nebo neslyšící turisty naleznete na stránce: Bezbariérová místa.
Ručně vyráběné tekuté karamely mnoha různých chutí, tuto místní specialitu oceněnou porotci mnoha soutěží a to i mezinárodní, můžete ochutnat přímo v „karamelovně“, kde všechny ty voňavé procesy probíhají. Najdete ji pouhých 15 minut chůze od historického centra města Český Krumlov.
A jak vlastně v Českém Krumlově tekutý karamel na svět přišel ?
Je to příběh skoro až pohádkový, za který mohou vzpomínky z dětství, kdy se dětem přilepšovalo k běžnému jídelníčku a také recepty z kurzů jógy. Vždyť karamel je používán v kuchyni při přípravě různých nápojů, jídel a pochutin od nepaměti. Je to tradiční sladidlo našich babiček a i my jej, při naší cestě „hledání a nacházení“ vyrábíme spoustu let. Nejdříve pro sebe a pak také jako dárky pro kamarády a známé. A právě Ti mohou za to, že jsme se rozhodli, nenechat si tekutý karamel jen pro sebe.
A tak i vy máte nyní možnost mlsat, aniž byste ničili hrnce tak, jako při přípravě karamelu my v dětství, navíc bez popálení a léčení ran. I v kuchyni teď budete jednička.
Postupně jsme začali svou ruční výrobu tekutých karamelů rozšiřovat a k Českému karamelu tak přibyl Českokrumlovský karamel od Vaška s různými chuťovými variacemi. Tyto hrátky s karamelem, kořením a bylinkami dávají vzniknout velmi zajímavým chutím a vůním. Když se totiž spojí takto šetrně ručně vyrobený karamel s dalšími kvalitními ingrediencemi, je to opravdu gastrozážitek.
A k čemu je používáme? Svou specifickou chutí osvěží studené i teplé alko i nealko nápoje, zpestří ovocné i zeleninové saláty, dosladí kaše, jogurty či poháry, dochutí některé polévky, omáčky i masa. Představivosti se meze vůbec nekladou. Zvlášť když už nevyrábíme jen tekutý karamel čisté chuti, ale i kávový, pampeliškový, vánoční, čokoládový s vanilkou, slaný chilli karamel s rozmarýnem či Evin mls, což je sušené ovoce naložené v karamelu a šupinky pravého zlata se zase třpytí v karamelu Zlatém …
Jednou z inspirací pro nás byla také informace o blahodárných vlastnostech ručně vyrobeného karamelu, kterou ve svém Receptáři popisuje léčitel a farář páter F. Ferda: "Pro Vaše zdraví je nejlepší, jestliže budete řepný cukr užívat ve formě karamelu. Ten je zásaditý a z lidského organismu neubírá minerály pro další zpracování, chráníme tak žaludek před překyselením".
Této vlastnosti karamelu využíváme i v různých našich chuťových variacích, kam přidáváme jen ty nejkvalitnější suroviny. Nutriční hodnota je sice stejná jako u cukru, ale správně připravený karamel se v těle chová jinak než bílý cukr. Je to podobné jako u citrónu, který je sice kyselý, ale pomáhá k lepšímu PH. Náš tekutý karamel připravujeme řízenou tepelnou karamelizací, která je vhodnější pro výrobu kvalitního karamelu. Určitě si jej nespletete s kulérem - barvivem E 150 d. Pro ručně vyráběný tekutý karamel nebyla připravena legislativa, proto jsme si nechali schválit normu v rámci Českých cechovních norem. Výrobní proces a balení je 100 % ruční práce. Všechny produkty jsou přírodní, bez konzervantů, škrobů, ochucovadel či barviv. Obsah sušiny je kolem 74 %. Jsou vhodné pro vegetariány, vegany i pro ty, jež mají bezlepkovou dietu.
Karamelovna / výrobna a prodejní místo
Všechny ty voňavé procesy se odehrávají v našem karamelovém království v Českém Krumlově, U Poráků 512. Tato industriální zóna se nachází jen 15 minut chůze od historického centra Český Krumlov kousek za pivovarem. Čím dál tím více k nám přijíždí lidé z celé republiky. Jsou zvědaví na tekuté karamely a různé variace jejich chutí. Také na historii, výrobu či recepty. Ochutnají vše, co máme a odvezou si právě tu svou vybranou laskominu. Vlastně jsme, netuše vytvořili místní specialitu. Že se tomu říká gastroturistika a že náš tekutý karamel, bude takto vyhledávaný, jsme netušili. A už vůbec by nás nenapadlo, že k nám budou nacházet cestu lidé ze zahraničí. Odezvy zákazníků na naše karamelové hrátky jsou skvělé. Proto se těšte na novinky, nápady nám již zrají v hlavě. Mnohé z nich, hlavně ty „s Bylinkou“, máme jen v minilimitovaných edicích a ochutnáte a zakoupíte je jen v karamelovně.