ÚvodAktualityObjevujte chutě s Q
Gurmánská turistika

Objevujte chutě s Q

  • 3. února 2020
Vyrazte do regionů za ochutnáváním piva, za výjimečnými delikatesami nebo se prostě jenom zastavte na zákusek pro načerpání energie na další kilometry. Přinášíme vám několik tipů s „Q“ pro potěšení vašich chuťových buněk.
Tato místa jsou oceněna značkou „Q“ udělovanou Českým systémem kvality služeb. Značku získávají hotely, penziony, restaurace, výrobci regionálních výrobků, muzea, zámky a další organizace, které působí v cestovním ruchu a splňují stanovená kritéria.
Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell Zážitky

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell

Věděli jste, že ležák Pilsner Urquell inspiroval více než dvě třetiny všech světových piv, dodnes označovaných jako pils, pilsner, pilsener? Přijďte na prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj a poznejte příběh legendy zrozené v roce 1842.

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou Gurmánská turistika

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou

Seznamte se na vlastní oči s Pivovarem Velké Popovice. Nahlédněte pod pokličku velkopopovických sládků při výrobě piva Velkopopovický Kozel. Zúčastněte se exkurze do pivovaru spojené s ochutnávkou piva na původní varně z roku 1928.

Český karamel v Českém Krumlově Gurmánská turistika

Český karamel v Českém Krumlově

Ručně vyráběné tekuté karamely mnoha různých chutí, tuto místní specialitu oceněnou porotci mnoha soutěží a to i mezinárodní, můžete ochutnat přímo v „karamelovně“, kde všechny ty voňavé procesy probíhají. Najdete ji pouhých 15 minut chůze od historického centra města Český Krumlov.

Expozice pivovaru Radegast – pivo pro pravé chlapy Zážitky

Expozice pivovaru Radegast – pivo pro pravé chlapy

Do pivovaru Radegast v Nošovicích nedaleko Frýdku-Místku můžete zavítat nejen na tradiční prohlídky pivovaru, ale také do Návštěvnického centra, které návštěvníky seznámí především s historií piva Radegast. Od sezony 2012 jsou zde velkoplošné obrazovky, informační panely či místnost ve tvaru sudu.

Gourmet Hotel & Restaurant Villa Patriot v Mariánských Lázních Gurmánská turistika

Gourmet Hotel & Restaurant Villa Patriot v Mariánských Lázních

Malý hotel přímo v centu Mariánských Lázní. Každý týden na menu najdete speciality pro pravé gourmety a v letních měsících si můžete užít grilování na terase s výhledem na park.

Výletní kavárna Art café Větrný vrch Gurmánská turistika

Výletní kavárna Art café Větrný vrch

Kavárna v klidném prostřední na samotě cestou mezi Karlovými Vary a Božím Darem. Nabízíme domácí dezerty, kávu a točené pivo. K dispozici je pergola s venkovním grilem a dětské hřiště.

Kavárna Café Dlask ve Varnsdorfu Gurmánská turistika

Kavárna Café Dlask ve Varnsdorfu

Tradiční rodinná cukrárna s nabídkou domácích zákusků, domácí zmrzlinou a výtečnou kávou.

Penzion Větrný vrch v Ostrově u Karlových Varů Ubytování

Penzion Větrný vrch v Ostrově u Karlových Varů

Rodinný nově zrekonstruovaný penzion Větrný vrch se nachází v Ostrově, na úpatí Krušných hor. Je velmi dobře dostupný z Karlových Varů, Krušných hor a západočeských lázní.

Minipivovar Kolštejn v Branné Gurmánská turistika

Minipivovar Kolštejn v Branné

Minipivovar Kolštejn se nachází v centru obce Branná – na nejmalebnějším náměstíčku v Jeseníkách. Obec je situována v centru turisticky hojně navštěvované oblasti Jeseníků. Minipivovar je součástí komplexu Relax centra Kolštejn – naleznete jej v zázemí Restaurace Kolštejn.

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika