Gurmánská turistika
Šatlava – středověk v Českém Krumlově
Další turisticky atraktivní místa přístupná pro vozíčkáře, nevidomé nebo neslyšící turisty naleznete na stránce: Bezbariérová místa.
V restauraci ochutnáte tradiční jídla české kuchyně. Rekonstruovaná renesanční stavba s kapacitou 80 osob uvnitř a 40 osob na terase se nachází v centru Českého Krumlova v Šatlavské ulici.
Pochutnejte si na Středověké hostině v rekonstruované renesanční stavbě při poslechu středověké nebo cikánské hudby. Rekonstruovaná renesanční stavba s kapacitou 80 osob uvnitř a 40 osob na terase se nachází v centru Českého Krumlova v Šatlavské ulici.
V tomto unikátním prostředí vás čeká stylové pohoštění ve středověké krčmě, na objednání vám připraví středověkou hostinu (na výběr je malá, střední, velká), nechybí roštovaná jídla – speciality připravované na otevřeném ohni přímo před vámi (možnost rožnění selat, zvěřiny, kuřat), výběr z kvalitních moravských archivních a sudových vín, pivo Budvar – světlé i tmavé, dobová hudba a vystoupení šermířských skupin.
Nabídky středověkých hostin (předem na objednání)
Malá hostina:
uzená domácí slanina, škvarky, korbáčky (slaný ovčí sýr)
preclíčky, zelňáčky
polévka – česnečka s krutony a sýrem
masová fošna – pečené kuře, pstruh na bylinkách, krůtí steak, hovězí steak
příloha – opečené brambory, domácí bramboráčky
míchaný zeleninový salát
medový řez
nápoj (pivo 0,3 dcl, víno 0,2 dcl, nealko nápoje, káva nebo čaj)
Střední hostina:
korbáčky, jadel, niva, uzená domácí slanina, škvarky
preclíčky, zelňáčky
polévka
masová fošna – porcované vepřové koleno, pečená kachnička, pečené kuře, kuřecí křídla
příloha – opečené brambory, domácí bramboráčky
míchaný zeleninový salát
medový řez
nápoj
Velká hostina:
uzená domácí slanina, miniklobásky, kořeněný bok
sýrová variace
preclíčky, zelňáčky, pečivo
polévka – česnečka s krutony a sýrem
masová fošna – pečené mladé sele, pečená kachna na jablkách, kuřecí křídla, hovězí steak
příloha – vařená kukuřice, opečené brambory, domácí bramboráčky
zeleninové mísy
medový řez, jablečný závin, tvarožník
nápoj
Z historie domu – bývalé šatlavy
Pravděpodobně v roce 1519 tehdejší radní odkoupil rohovou část domu na náměstí (dnes č. p. 3) k nutnému použití. O světnici pro biřice je již zmínka v letech 1569 a 1570. Kníže nedostával za provoz žádnou činži. „Za ssatlawou“ se začalo tomuto místu říkat až od r. 1599. V domě byla Kaple Čtrnácti pomocníků asi od roku 1768. Posvěcení kaple povolila Konsistoř 30. dubna 1737 s tím, aby zde v neděli a o svátcích pro všechny vězně byla sloužena mše svatá. Dne 14. července 1761 odkázala Uršula Keslinová 100 zlatých, aby v této vězeňské kapli byla čtena mše svatá každou neděli i o všech církevních svátcích a zvláště o vánocích a velikonocích, aby každý vězeň obdržel 12 zlatých.
Vězeňská kaple měla všechny náležitosti i potřeby ke sloužení mše kromě kalicha. O roku 1804 tu již žádná bohoslužba sloužena nebyla, i přes to, že další příspěvky do jejího kapitálu přibývaly. V roce 1826 činila hotovost již 366 zlatých. Další zmínky o domě bývalé šatlavy již uvedeny nejsou. V domě, ve kterém je stylový restaurant Šatlava, bývala kdysi pekárna. Pocházela ze 16. století a tato živnost se dědila z otce na syna. Je jistě mnoho osudů spojeno s tímto domem, ale žel, nejsou známy.