Výroba piva pod taktovkou společnosti Jarošovský pivovar a.s. se do Jarošova u Uherského Hradiště vrátila v roce 2015. Pivo pivovar vyrábí prostřednictvím moderní nerezové technologie za použití typických klasických výrobních postupů českého piva, které má doma i ve světě velkou oblibu.
Pivo se v Jarošově vaří
od 17. století. Vznik pivovaru v Jarošově se datuje k roku 1688. Jeho výstavbě předcházel rozsáhlý požár v
Uherském Hradišti, který poničil tehdejší městský pivovar v dnešní Hradební ulici. Na to se magistrát rozhodl vybudovat zcela nový,
modernější pivovar v poddanské vsi Jarošov.
Jeho produkce přesahovala v 90. letech minulého století 300 tisíc hektolitrů.
Po roce 1989 ale pivovar stále
obtížněji konkuroval velkým pivovarům a na konci roku 1997 výrobu piva ukončil. Na propagaci pivovaru měla velký vliv
píseň Jarošovský pivovar, kterou za odměnu svým sponzorům napsala v roce 1994 skupina Argema. Nově se v Jarošovicích
vaří pivo od roku 2015.
A jaké pivo se v Jarošově vaří?
Jarošovský ležák 12% – světlý ležák nefiltrovaný, nepasterovaný. Typický český ležák, který je uvařen klasickou technologií v moderní varně.
Pivo Šohaj 14% – speciální světlé pivo nefiltrované, nepasterované. Speciální pivo, pro které byly pečlivě vybrány 4 druhy chmelů.
Jarošovský Jura 11% - světlý ležák nefiltrovaný, nepasterovaný. Typický český ležák, který je uvařen klasickou technologií v moderní varně. Použity jsou výhradně místní suroviny.
Jarošovské pivo je momentálně
k dostání především v samotném pivovaru v Pivovarské ulici a v pivotékách na Uherskohradišťsku a Zlínsku.