ÚvodAktualityTři tipy na místa, na nichž víno poteče proudem
Gurmánská turistika

Tři tipy na místa, na nichž víno poteče proudem

  • 7. listopadu 2023
Plné číše dobrého vína z moravských i českých vinic, sezónní husí gastronomie pod širým nebem či v historických vinných sklepech anebo příjemných restauracích... Začíná martinský týden plný vinařských slavností, které vyvrcholí v sobotu 11. listopadu, na svátek sv. Martina. Portál Kudy z nudy vás zve na tři festivaly plné degustací, gurmánských specialit a zábavy.

Slavnostní přípitek a hody v Českém Krumlově

Martin KrumlovTéměř celý říjen patří v Českém Krumlově oslavám vína a jejich vrcholem se stane nadcházející příjezd svatého Martina. Ten je na programu v symbolickém čase – 11. 11. v 11 hodin a 11 minut na českokrumlovském náměstí Svornosti, kde se budou také otevírat letošní mladá vína. Všichni přítomní si tak mohou společně slavnostně připít.

Od čtvrtka 9. do neděle 12. listopadu budou mít návštěvníci Českého Krumlova jedinečnou příležitost ochutnat tradiční svatomartinské pokrmy - svatomartinská husa v různých variacích, knedlíčky, zelí a koláče, lokše či podzimní dezerty nebudou chybět v žádné restauraci, která se Svatomartinských hodů účastní. Festival vyvrcholí 25. listopadu Zámeckou slavností vína, která se bude odehrávat ve vyhřívaném stanu v Zámecké jízdárně. Svá vína zde představí tuzemská i zahraniční vinařství za účasti vinařů, sklepmistrů a sommeliérů.
 

Svatomartinský košt v Brně nabídne vína od 100 různých vinařů

Košt vína BrnoNa svátek svatého Martina, 11. 11. v 11:00 hodin zahájí v moravské metropoli letošní ochutnávání Svatomartinských vín již tradiční Svatomartinský košt. Brňané a návštěvníci Brna se můžete těšit na ochutnávku 100 druhů vín od stovky různých vinařů. Akce se tak jako v uplynulých letech bude konat na brněnské Náměstí Svobody!

Zažijte nezapomenutelnou atmosféru největší ochutnávky svatomartinských vín u nás. Vinařský fond pořádá již 18. ročník tradičního koštu prvního vína nového ročníku. K poslechu hraje cimbálová muzika. V přilehlých stáncích je možnost zakoupení tematického občerstvení. Vstupné na akci činí 60 Kč, za které návštěvníci obdrží sklenici, katalog a dobíjecí čip, který si můžou nabít libovolnou částkou, kterou pak hradí vzorky vín. Vzorek vína (0,5 dcl) vyjde na 10 Kč.
 

V Uherském Hradišti vínu požehnají

Žehnání svatomartinského vína v Uherském HradištiTradiční obřad Žehnání svatomartinského vína v Uherském Hradišti patří k nejhezčím v celé zemi. Koná se vždy přímo na svátek svatého Martina, tedy 11. 11., letos toto magické datum vychází na sobotu, a tak snad víkendový termín povzbudí všechny milovníky mladých vín, gurmánských specialit a folkloru, aby si užili příjemný den na čerstvém vzduchu se svými blízkými. Příjezd svatého Martina na bílém koni s doprovodem na Masarykovo náměstí připomene starodávný příběh o plášti a žebrákovi. Pak již bude možné ochutnat mladá vína. Dvě desítky slováckých vinařství přivezou více než 60 vzorků vína.

S obědem si nedělejte starosti, již od 10 hodin dopoledne budou na Masarykově náměstí připraveny stánky se svatomartinskými specialitami v tradičním i moderním pojetí – husí či kachní vývar, masové pokrmy, ale i chuťovky „do ruky“ nebo pečené sladké dobroty s čerstvě praženou kávou. Svátku svatého Martina je v Uherském Hradišti věnován i pivní speciál Jarošovského pivovaru. I ten bude v den akce na náměstí k ochutnání.
Žehnání svatomartinských vín v Uherském Hradišti 2025

11. 11.
Žehnání svatomartinských vín v Uherském Hradišti 2025

18. ročník Žehnání Svatomartinského vína v Uherském Hradišti – Srdci Slovácka se uskuteční opět na Svatého Martina, tedy v úterý 11. 11. 2025.

Jarošovský pivovar – bílá pěna, láhev orosená Gurmánská turistika

Jarošovský pivovar – bílá pěna, láhev orosená

Výroba piva pod taktovkou společnosti Jarošovský pivovar a.s. se do Jarošova u Uherského Hradiště vrátila v roce 2015. Pivo pivovar vyrábí prostřednictvím moderní nerezové technologie za použití typických klasických výrobních postupů českého piva, které má doma i ve světě velkou oblibu.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika