ÚvodAktualityTradice: pivovarnictví a popularita českého piva
Gurmánská turistika

Tradice: pivovarnictví a popularita českého piva

Poslechněte si audio verzi článku
Přestože se k vaření piva používají osvědčené technologické receptury a pár základních surovin, které jsou všude stejné, přece je každé pivo trochu jiné, poznamenané geniem loci a lidmi, kteří ho připravují. Vydejte se s námi na toulky za tradicemi českého pivovarnictví, za pivem a po nejrůznějších pivovarech, od minipivovarů až po věhlasné známé podniky.
Slovo pivo slovanský původ. Ve staroslověnštině prý slovo pivo znamenalo „nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější“ – což platí dodnes. Pivo se s oblibou pije po celém světě a české pivo má skutečně světové renomé. Z čeho se ale pivo vyrábí a co o něm víme a nevíme? Které pivovary stojí za bližší seznámení? A proč se u nás pije hlavně plzeňský ležák?
 

Kdy a kde se vzalo první pivo?



Výroba piva má tradici dlouhou snad až deset tisíc let, a pivo tak patří k nejstarším nápojům vůbec. Traduje se, že jeho kolébkou je Mezopotámie, kde se pravděpodobně první pivo objevilo někdy v 7. tisíciletí před naším letopočtem. Jeho výslednou podobu a chuť vždy ovlivnily místní podmínky. Někde se pila a pijí piva sladší, jinde si pivovarníci dávají záležet na hořkosti.

Lidé se také často snažili piva ochucovat, takže se do nich přidávalo leccos, od borovicové kůry a smůly ze stromů přes pelyněk a různé bylinky, často s psychotropními účinky, až po houby a žabí nožky. Díky omamným účinkům alkoholu i přidaných drog byl pivu v mnoha kulturách přisuzován duchovní, ba dokonce i magický význam.
 

Slad a chmel

Aby sládek mohl uvařit pivo, k výrobě jednoho půllitru českého ležáku potřebuje asi 2–4 litry vody, 2–3 šištice chmele, 2,5 g hustých tekutých pivovarských kvasnic a 2 400 zrníček sladu z 90–100 klasů ječmene. Slad, surovina, která dala název celé jedné pivovarnické profesi, je naklíčené a usušené obilné zrní, nejčastěji z ječmene. Některé pivovary si slad vyrábí samy, jiné ho nakupují už hotový. Slad coby surovina, která je z velké části odpovědná za chuť, barvu, sílu a chlebnatost výsledného produktu, existuje v mnoha variantách: slad světlý a tmavý, karamelový, barevný, nakuřovaný, pražený a s rozmanitými příchutěmi. Jejich kombinacemi se dá dosáhnout nepřeberného množství piv.

Za chmelené pivo můžeme děkovat Keltům, kteří do piva začali přidávat coby koření chmelové šištice z planě rostoucího chmele. Nepostradatelnou surovinou se chmel stal od 18. století, kdy už bylo chmeleno veškeré pivo. V Čechách se pro vaření piv používá světově proslulá odrůda žatecký poloraný červeňák, řazený mezi nejkvalitnější na světě. Pěstuje se na Žatecku, Tršicku a Úštěcku, vyváží se do celého světa a je ceněn pro svou vyváženou hořkost a lahodné aroma. Ve světě i u nás ale existují stovky dalších odrůd chmele, které se nepoužívají jen v pivovarnictví a gastronomii, ale také ve farmaceutickém nebo kosmetickém průmyslu. A ještě jedna důležitá zajímavost: Žatec a krajina žateckého chmele se v roce 2023 staly součástí světového dědictví UNESCO.
 

Tekuté zlato a voda

Láskyplné pojmenování tekuté zlato napovídá, že jednou ze základních surovin pro výrobu piva je voda. Překvapivě je jí potřeba mnohem víc, než by odpovídalo množství vyrobeného nápoje: na jeden litr piva se spotřebuje až osm litrů vody. Je nezbytná ve všech fázích výrobního procesu, například k mytí zařízení, obalů a dezinfekci všeho, co přijde s pivem do styku. Řada pivovarů se snaží mít k dispozici vodu co nejkvalitnější, proto hloubí vlastní studně a hluboké vrty.

V neposlední řadě platí, že sládek pivo vaří, hospodský ho dělá. K tomu, aby chutnalo tak, jak sládek zamýšlel, je zapotřebí správné skladování i čisté trubky – společně s technikou čepování jsou pro výsledný chuťový zážitek z piva stejně důležité jako jeho vaření. A ke správné péči je opět zapotřebí voda.
 

Nejstarší český pivovar

břevnov pivovarPrvní a nejstarší český pivovar je spojený s Břevnovským klášterem, který v roce 993 založili pražský biskup Vojtěch a český kníže Boleslav II. I když existenci klášterního pivovaru potvrzuje teprve listina z poloviny 13. století, pivo se tu vařilo patrně už v době vzniku kláštera. Za husitských válek byl klášter téměř zničen a většina řeholníků se spolu s opatem uchýlila do kláštera v Broumově. Podle klášterní kroniky došlo k výstavbě nového pivovaru až v roce 1720. Právě přerušení výroby brání tomu, aby se klášterní pivovar sv. Vojtěcha ucházel o titul nejstaršího pivovaru na světě.

Dnes je pivovar umístěn v bývalých stájích a můžete si jej prohlédnout v rámci exkurze nebo při nákupu piva značky Benedict. Kromě klasického světlého ležáku se tu vyrábí řada speciálních druhů piva s využitím různých druhů sladů a chmelů, ochutnat je můžete přímo v břevnovském Klášterním šenku.
V Česku existují asi dvě desítky pivovarů velkých pivovarských společností, asi 30 velkých samostatných pivovarů a přibližně 500 minipivovarů a restauračních pivovarů.
 

Legenda z Plzně

pilsner urquellVelký význam pro kvalitu piva měly sladovnické cechy. Patronem pivovarníků i sladovníků byl svatý Václav, cech sladovníků ostatně býval hned po řeznících nejváženější. Česká piva byla již ve středověku velmi kvalitní a vyvážela se do okolních zemí. Mezníkem v českém pivovarnictví byl 5. říjen 1842, kdy v Měšťanském pivovaru Plzni, dnešním pivovaru Plzeňský Prazdroj / Pilsner Urquell sládek Josef Groll (1813–1887) uvařil první várku spodně kvašeného piva. Tuto technologii postupně zavedly všechny další pivovary.

Jedinečný světlý plzeňský ležák se stal legendou mezi pivy a dal vzniknout zcela nové pivní kategorii zvané Pils či Pilsner. Ani receptura plzeňského piva, ani varní postup se od první várky v roce 1842 nezměnily. Pravidelná laboratorní srovnání (nejstarší se datuje do roku 1897) dokazují i to, že díky umění plzeňských sládků se nemění ani kvalita a chuťový profil plzeňského piva.
 

Jaké druhy piv pijeme



Když si Češi vybírají to „své“ pivo, většinou se chovají jako konzervativní patrioti. Přednost dávají pivům z tradičních velkých pivovarů a požadují, aby pivo jedné značky chutnalo stále stejně. I přes širokou nabídku speciálů, svrchně kvašených piv a radlerů jsou v tuzemsku oblíbená především piva plzeňského typu. Naše velké pivovary ovládají přibližně 96 % trhu.

Proč? Spodně kvašený ležák u nás má obrovskou tradici a naše produkce si v porovnání s většinou zemí udržuje vysokou kvalitu. Velkou roli v oblibě ležáku hraje i jeho pitelnost, kdy po vypití jedné sklenice máte chuť na další. Kvalitní ležák má příjemné sladové tělo, které přechází do hořké chuti, a tu máte snahu opět spláchnout sladovou chutí. Navíc ležáky jsou piva s nižším obsahem alkoholu (v českých pivech bývá obvykle 4–6% alkoholu, jiné druhy mohou obsahovat až 20%), a lze je tak bez problémů pít opakovaně v delším časovém úseku.

Český ležák je i podle sládků z malých pivovarů skutečnou královskou disciplínou a uvařit opravdu kvalitní a chuťově zajímavé pivo plzeňského typu je velké umění. Řadě pivovarů se to ale daří velmi úspěšně, například pivovarům Cobolis, Lobkowicz, Raven, Rohozec, Svatokopecké, Krkonošský medvěd, Bobr, Jarošovský pivovar či Mazák.
 

Desetkrát o pivu

  • Pivovary v České republice v roce 2023 uvařily 20,55 milionu hektolitrů piva, což je o 950.000 hektolitrů více než v roce 2022.
  • Spotřeba piva v ČR na obyvatele vzrostla roce 2023 o zhruba sedm litrů (tedy 14 velkých piv) na 136 litrů, což je jeden z nejnižších výsledků od 60. let minulého století (spotřeba je o zhruba milion hektolitrů nižší než v roce 2019 před vypuknutím pandemie).
  • Podle spotřeby piva ve světě ale mají Češi pořád dost velký náskok. Další příčky patří Rakousku, Německu, Rumunsku, Lucembursku, Polsku a Irsku, kde se vesměs vypije přibližně 95–105 litrů piva na osobu za rok.
  • Na domácí trh směřovalo loni 15,6 milionu hektolitrů piva, což je oproti roku 2019 o milion hektolitrů méně. Největší podíl uvařeného piva pivovary stočily do klasických pivních lahví, celkem 39 % výroby. Do sudů se stočilo 31 %.
  • Pivo obsahuje řadu minerálů, zejména draslík, sodík, vápník a hořčík, z vitamínů pak hlavně vitamín B.
  • Podle různých průzkumů má pivo příznivé účinky na dobrou náladu, podporuje krevní oběh a působí proti vysokému tlaku. Díky významnému množství vody také zavodňuje a dokáže utišit žízeň.
  • pijáci pivaProč velké pivovary až výjimky jako je Primátor, Bernard či Konrád nevaří svrchně kvašená piva? Používá se pro ně totiž jiný typ kvasinek, takže při změnách kvašení musí technologie kvůli hrozící kontaminaci projít velmi komplikovaným čištěním. Výborně to zvládá náchodský Primátor, který za svoje svrchně kvašená piva vozí ceny z Velké Británie.
  • Mezi spodně kvašená piva patří kromě plzeňského ležáku, celosvětově nejrozšířenějšího druhu piva, také Bock (velmi silné světlé nebo tmavé pivo se sladkohořkou chutí), Märzen (sezonní silnější jantarově zbarvené pivo s výraznější plnou chutí a různou hořkostí) a piva bavorského typu. Ta se vyrábějí z mnichovských sladů s přísadou barvicích sladů tmavě rubínové a tmavohnědé barvy. Vesměs jde o piva vyráběná a oblíbená hlavně v německy mluvících zemích.
  • Mezi svrchně kvašená piva patří Ale, středně silné až silné, hluboce prokvašené pivo s vyšší hořkostí a bohatou škálou barev, které se podle barvy, hořkosti a dalších parametrů dělí do skupin Pale Ale, India Pale Ale (IPA), Bitter, Mild Ale a dalších.
  • Mezi svrchně kvašená piva patří též pšeničné (Weizenbier, Weissbier), převážně světlé pivo vyráběné s použitím pšeničného sladu, stout aneb velmi tmavé pivo původem z Anglie a Irska (sem patří například proslulý irský Guinness), a porter aneb velmi tmavé pivo s vysokým obsahem alkoholu (až 9 %, vyrábí se zejména v Anglii). Svébytnou kategorií svrchně kvašených piv jsou trapistická piva, vyráběná buď přímo mnichy v trapistických klášterech anebo pod jejich dohledem, vždy ovšem za velmi přísných zásad. Donedávna existovalo takových pivovarů jen šest na celém světě, jejich počet se ale už téměř zdvojnásobil. Trapistické pivo má tmavě měděnou barvou, vysokou hořkost, ovocnou a slabě nakyslou chuť i vůni, obsah alkoholu bývá až 12 %.
Kam za tradiční českou kuchyní? Ochutnejte to nejlepší z české kulinářské scény

Kam za tradiční českou kuchyní? Ochutnejte to nejlepší z české kulinářské scény

Máte už dost asijské kuchyně, hamburgerů nebo pizzy, a naopak toužíte po pokladech české kuchyně? Pak vám dnešní tipy Kudy z nudy přijdou vhod. Vychutnejte si oblíbená jídla české kuchyně, tradiční staročeské recepty i moderní českou kuchyni pro gurmány. Z bohatého výběru restaurací vybíráme z nejzajímavějších tipů, kde hrají prim osvědčené recepty, kvalitní čerstvé suroviny a nápaditá jídla.

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell Zážitky

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell

Věděli jste, že ležák Pilsner Urquell inspiroval více než dvě třetiny všech světových piv, dodnes označovaných jako pils, pilsner, pilsener? Přijďte na prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj a poznejte příběh legendy zrozené v roce 1842.

Pivovar Proud v Plzni Gurmánská turistika

Pivovar Proud v Plzni

V experimentálním pivovaru Plzeňského Prazdroje, v budově bývalé elektrárny, vaříme piva, která nás baví. A doufáme, že budou chutnat i tobě. Objevte s námi pivovar Proud.

Městská památková rezervace Žatec – královské město, kde je pivo doma Památky

Městská památková rezervace Žatec – královské město, kde je pivo doma

Pouhou hodinu cesty autem z Prahy nebo Karlových Varů se nachází královské město, jehož chmelařské stavby jsou zapsány na seznam UNESCO. Historické jádro města bylo vyhlášeno městskou památkovou rezervací v roce 1961 pro svůj soubor významných historických staveb.

Pivovar Cvikov – ochutnejte pivo Luž nebo Klíč Gurmánská turistika

Pivovar Cvikov – ochutnejte pivo Luž nebo Klíč

Počátky pivovaru Cvikov sahají do dob dávno minulých, konkrétně tedy až do roku 1560, kdy bylo 72 cvikovským měšťanům od pozemkové vrchnosti oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu.

10 tipů na nejkrásnější fotomísta Plzně

10 tipů na nejkrásnější fotomísta Plzně

Máte rádi fotografování a hledáte ta nejkrásnější a nejzajímavější místa, která lze ve vašem okolí zachytit? Jestliže jste z Plzně, poradíme vám pár tipů, kde se s foťákem zastavit a udělat si pěkný snímek. Západočeská metropole je totiž plná překvapení a malebných koutů!

Jihočeské pivní stezky Gurmánská turistika

Jihočeské pivní stezky

V jižních Čechách můžete projít či projet sedm pivních turistických tras. Jsou do nich zapojeny například Budvar, Samson, Dudák i řada minipivovarů. Na pivních trasách lze ochutnat různá piva a navštívit okolní památky.

Černokostelecký zájezdní pivovar Gurmánská turistika

Černokostelecký zájezdní pivovar

V prostorách pivovaru v Kostelci nad Černými lesy se nachází i zcela ojedinělé a rozsáhlé muzeum historie pivovarství a sladovnictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. V pivováru je v provozu pivovarská restaurace.

Parostrojní pivovar Lobeč u Mšena Památky

Parostrojní pivovar Lobeč u Mšena

Příběh půltisícileté tradice vaření piva na Kokořínsku. Nechte se provést obnovenou technickou památkou, ochutnejte naši kuchyni a řemeslné pivo nebo se u nás ubytujte.

Pivovar Trautenberk v Malé Úpě Gurmánská turistika

Pivovar Trautenberk v Malé Úpě

Pivovar Trautenberk najdete v podzemí Tippeltovy boudy, známější jako hotel Družba, který právě prochází velkou rekonstrukcí. Pivovar vznikl společným přispěním majitelů maloupských bud a lyžařského areálu.

Pivovar Kocour – objevte pestrý svět piva Zážitky

Pivovar Kocour – objevte pestrý svět piva

Vychutnat to pravé "O fous lepší pivo" můžete v prvním minipivovaru v Ústeckém kraji, v severočeském městě Varnsdorf, kde se pivo vaří teprve od roku 2008. Pivovar nabízí po celý rok kromě posezení v pivovarské restauraci také řadu akcí pro celé rodiny s dětmi.

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin Gurmánská turistika

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin

Tradice vaření piva zde sahá až do 17. století. Pivovar se proslavil v roce 1980, kdy zde režisér Jiří Menzel natočil slavný příběh Hrabalových Postřižin. Ve zrekonstruovaném objektu dnes najdeme Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví, ve kterém nechybí ani připomenutí slavného filmu.

Škola čepování Pilsner Urquell – zážitkový program pro skupinové prohlídky Zážitky

Škola čepování Pilsner Urquell – zážitkový program pro skupinové prohlídky

Po desetiletí si plzenští sládci předávají své znalosti a připravují pivo té nejvyšší kvality. V plzeňském pivovaru Pilsner Urquell můžete prožít zážitkový program, během kterého poodhalíte tajemství správně načepovaného piva.

Prohlídka pivovaru Gambrinus Gurmánská turistika

Prohlídka pivovaru Gambrinus

Prohlídka „Jak se pivo vaří“ začíná přímo v srdci pivovaru Gambrinus, v nově zrekonstruované Varně 1869. Hned zkraje vám nabídne na probuzení smyslů malou degustaci. Mimo jiné si můžete prohlédnout unikátní výrobní prostory nebo vyzkoušet školu čepování.

Návštěvnické centrum pivovaru Budvar – příběh budějovického piva nejen pro milovníky zlatého moku Gurmánská turistika

Návštěvnické centrum pivovaru Budvar – příběh budějovického piva nejen pro milovníky zlatého moku

V Českých Budějovicích můžete obdivovat tradiční výrobu chmelového moku pivovarníky, kteří již více než 700 let připravují pivo podle originální receptury za použití nejkvalitnějších domácích surovin. Pro milovníky Budvaru je tu návštěvnické centrum.

Kozlova škola čepování Zážitky

Kozlova škola čepování

Skupinám od 10 osob nabízí pivovar tříhodinový zážitkový program Kozlova škola čepování piva nebo pětihodinový program Kozlí výprava do pivovaru. Program ale může absolvovat i individuální návštěvník.

Kde si v Česku užít pivní lázně?

Kde si v Česku užít pivní lázně?

V České republice najdete pivní lázně na několika místech a v dnešní uspěchané době nabízí jedinečnou relaxaci. Pokud jste ještě neslyšeli o pivních lázních, pak vězte, že se jedná o teplou koupel s přísadami, z nichž se vaří pivo – kvasnic, chmelu a dalších surovin. Pivní lázně doplňují ochutnávky piv, odpočinek na lůžku z ovesné slámy, finská sauna a další kratochvíle. Ponořit se do pivní lázně a moci si jen tak mimochodem načepovat pivo je vítanou změnou a neobyčejným zážitkem pro ženy i muže. Vyberete si zážitek podle svého gusta?

Minipivovar Miletín Gurmánská turistika

Minipivovar Miletín

Nevelké východočeské městečko Miletín se může chlubit nejen slavným rodákem, K. J. Erbenem, ale také pivovarnickou tradicí, jejíž historie sahá hluboko do minulosti. Vždyť jedním z vlastníků tehdejšího šlechtického pivovaru byl dokonce sám slavný Albrecht z Valdštejna.

Připomeňte si Světový den laskavosti: přehled dobrých zpráv aneb v čem jsme skvělí

Připomeňte si Světový den laskavosti: přehled dobrých zpráv aneb v čem jsme skvělí

Buďte na sebe i na ostatní hodní: to je nejlepší rada, jak si užít Světový den dobrosrdečnosti anebo Světový den laskavosti. Je jedno, jak mu budeme říkat, jisté ale je, že právě laskavost má svůj svátek každoročně 13. listopadu.

Pivovar Old Cock Beerhouse Znojmo Gurmánská turistika

Pivovar Old Cock Beerhouse Znojmo

V řemeslném pivovaru Old Cock, který je vybudován v těsném sousedství historického centra Znojma, si vychutnáte místní originální piva – čepuje se Vývar, Kos, Brzda nebo Skalp.

Panský pivovar a restaurace v Telči Gurmánská turistika

Panský pivovar a restaurace v Telči

S Hofmistrem, Holomkem, Nádeníkem a Klíčníkem se nově setkávají návštěvníci Panského dvora v Telči. Právě tak se jmenují čtyři druhy řemeslných piv, které uvařil místní sládek Marcel Hofman. První hosté zavítali do Panské restaurace a pivovaru 30. listopadu 2019.

Pivovar Holba v Hanušovicích Zážitky

Pivovar Holba v Hanušovicích

V tomto drsném, ale krásném kraji vzniká již od roku 1874 Holba – Ryzí pivo z hor. Chcete se dozvědět, jak se pivo vaří? Zveme vás na zajímavou exkurzi do Pivovaru Holba a na procházku v čase do Pivovarského muzea.

Pivovar Velkorybnický Hastrman v obci Velký rybník Gurmánská turistika

Pivovar Velkorybnický Hastrman v obci Velký rybník

Domácí pivovárek je součástí restaurace U Hastrmana na Velkém Rybníku. To je malá obec ležící na cestě mezi Karlovými Vary a Hroznětínem. Restauraci není problém najít, protože se nachází u hlavní silnice, dokonce přímo u autobusové zastávky linky mezi Karlovými Vary a Abertamy.

Pivovarské muzeum v Plzni Kultura

Pivovarské muzeum v Plzni

V Pivovarském muzeu vás pohltí atmosféra středověku, sídlí totiž ve starobylém právovárečném domě pocházejícím z 15. století, který se jako zázrakem zachoval ve své původní podobě.

Pivovar Ferdinand v Benešově – výroba skutečného piva Gurmánská turistika

Pivovar Ferdinand v Benešově – výroba skutečného piva

Pivovarnictví v Benešově má dlouhou tradici. Není známo, kdo a kdy pivo první vařil, víme pouze, že původně feudální právo vařit pivo přešlo koncem 14. století do rukou měšťanů.

Na pivo Krkonošský medvěd do Vrchlabí Gurmánská turistika

Na pivo Krkonošský medvěd do Vrchlabí

Příjemné posezení hotelu s rodinným pivovarem Pivovarská bašta. Majitelé zde vaří pivo „Krkonošský medvěd“. Světlé výčepní pivo, světlý a tmavý ležák a speciální piva: čtrnáctistupňový světlý ležák, tmavé ochucené pivo s příchutí třešní a světlé ochucené pivo s příchutí medu.

Pivovar Hubertus Kácov Gurmánská turistika

Pivovar Hubertus Kácov

Pivovar, který tvoří starobylé budovy, které jsou situovány v krásné přírodě na levém břehu řeky Sázavy stojí v malebném městysu Kácov. První zmínka o výrobě piva v Kácově je z roku 1457, čímž se řadí k nejstarším pivovarům u nás.

Pivovar Radouš v Druztové – pivo ušatého rytíře Gurmánská turistika

Pivovar Radouš v Druztové – pivo ušatého rytíře

V Druztové na Plzeňsku najdete pivovar s "pivem ušatého rytíře Radouše". V době svého vzniku s výrobou 200 litrů na jednu várku patří pivovar k nejmenším průmyslovým pivovarům v České republice.

Pivovar Hostivar v pražské Hostivaři Gurmánská turistika

Pivovar Hostivar v pražské Hostivaři

Pivovar nesoucí jméno Hostivar je vystavěn v regionu Prahy 15 na hranicích dvou katastrů, Hostivaře a Horních Měcholup. Myšlenka postavit akciový pivovar Hostivar dostala konkrétní v září 2011 a v únoru 2013 byla uvařena první várka.

Naučná stezka benešovský Pivovar Ferdinand Příroda

Naučná stezka benešovský Pivovar Ferdinand

Zajímá vás, jak se v Benešově vaří pivo? Pak se vydejte na naučnou stezku do místního Pivovaru Ferdinand, která vás seznámí s jeho historií i způsobem přípravy benešovského piva.

Měšťanský pivovar Dudák Strakonice Gurmánská turistika

Měšťanský pivovar Dudák Strakonice

Dudák – Měšťanský pivovar Strakonice je posledním pivovarem v České republice, který je ve vlastnictví města. Tradice vaření piva je spojená s bohatou historií Pootaví a traduje se do roku 1649.

České pivo – nejlepší pivo na světě

České pivo – nejlepší pivo na světě

Prastaré receptury i prvotřídní kvalita domácích surovin včetně regionálních pramenů lahodné vody jsou zárukou vynikajících vlastností výrobků více než 100 českých pivovarů. Průměrná roční spotřeba piva se České republice již delší dobu drží nad hranicí 160 litrů (tedy 320 půllitrů piva) na osobu, což je nejvíce na celém světě.

Pivovar Krušovice – opravdu královské pivo Gurmánská turistika

Pivovar Krušovice – opravdu královské pivo

Skoro na půl cesty mezi Prahou a Karlovými Vary se poblíž silnice nachází Královský pivovar Krušovice, který je díky rostoucímu věhlasu královského piva lákavým turistickým cílem pro návštěvníky Rakovnicka a Křivoklátska.

Pivovar Ogar v Kunčicích pod Ondřejníkem Gurmánská turistika

Pivovar Ogar v Kunčicích pod Ondřejníkem

Pokud zavítáte do malebné vesničky Kunčice pod Ondřejníkem, nenechte si ujít návštěvu místního minipivovaru. Najdete ho hned u železniční stanice a při posezení u zdejšího piva a lahodných pokrmů vám nabídne i příjemný bonus – krásný výhled na Ondřejník.

Pivovar Létající Chroust Gurmánská turistika

Pivovar Létající Chroust

Létající Chroust je nový stylový kočovný pivovar, za kterým stojí Karolína a Jirka Chroustovští. Chroust je létající pivovar, který vaří v jiných pivovarech na jejich technologiích piva podle vlastní receptury. Pivovar není možné navštívit, pivo však můžete ochutnat v jiných pivovarech.

Pivovar Libertas Gurmánská turistika

Pivovar Libertas

Na místě bývalé betonárky vyrostla v Úvalech nová montovaná ocelová hala, ve které od roku 2019 vaří svoje piva pivovar Libertas. Na místě je k dispozici pivovarský výčep bez obsluhy s moderně střiženým interiérem.

Pivovar Ládví Cobolis Gurmánská turistika

Pivovar Ládví Cobolis

Pivovar Ládví Cobolis vznikl v Kulturním domě Ládví na přelomu let 2017 a 2018. Původní restaurace je od základů přestavěna na moderní podnik kombinující industriální styl se dřevem.

Pivovar Nachmelená opice Gurmánská turistika

Pivovar Nachmelená opice

Nachmelená opice je nezávislý řemeslný pivovar, který v roce 2015 založila rodina Valentů z Krnova spolu s rodinou Kuřeců zastoupenou sládkem Michalem Kuřecem z nedalekého Města Albrechtic.

Pivovar létající bezdomovec v Ostravě Gurmánská turistika

Pivovar létající bezdomovec v Ostravě

Létající pivovar v Ostravě proto, že nemá svůj vlastní pivovar a pivo si nechává vařit licenčně u jiných pivovarů. Od toho je odvozen i název Bezdomovec.

Pivovar Tambor ve Dvoře Králové nad Labem Gurmánská turistika

Pivovar Tambor ve Dvoře Králové nad Labem

Na dlouholetou pivovarnickou tradici ve Dvoře Králové nad Labem navázal Královédvorský pivovar Tambor.

Knížecí pivovar Plasy Gurmánská turistika

Knížecí pivovar Plasy

Knížecí pivovar Plasy se nachází v části prostorů bývalého pivovaru v areálu kláštera v Plasích. Navázal tak na několika set let starou pivovarnickou a sladovnickou tradici na severním Plzeňsku.

Pivovarský dvůr Zvíkov Gurmánská turistika

Pivovarský dvůr Zvíkov

Restaurační minipivovar s hotelem nedaleko hradu Zvíkov na soutoku Otavy a Vltavy byl založený v roce 1994.

Kašperskohorský pivovar Gurmánská turistika

Kašperskohorský pivovar

Řemeslný pivovar v centru Šumavy v krásném místě Kašperských Hor pod hradem Kašperk, kudy chodil i starý Klostermann. Tento minipivovar patří k nejnovějším na Šumavě, založen byl terpve v roce 2016.

Pivovar Starokladno – pivo vařené s láskou, poctivostí a péčí Gurmánská turistika

Pivovar Starokladno – pivo vařené s láskou, poctivostí a péčí

Pivovar Starokladno započal svou staronovou historii v roce 2009, když v prostorách restaurace u Kozlíků otevřel pivovar, který pak navázal na pětisetletou tradici vaření piva na Kladensku.

Minipivovar Bobr v Zadní Třebani Gurmánská turistika

Minipivovar Bobr v Zadní Třebani

Minipivovar Bobr, který se nachází v obci Zadní Třebaň, vaří jak tradiční české pivo plzeňského typu, světlý a polotmavý ležák, tak příležitostně polotmavý speciál či svrchně kvašený světlý.

Pivovar Herold v Březnici Gurmánská turistika

Pivovar Herold v Březnici

Zámecký pivovar Herold Březnice vaří pivo tradiční technologií s vysokým podílem ruční práce. Vlastní slad z humnové sladovny, žatecký chmel, prvotřídní voda ze studny zámeckého parku, láska k řemeslu a umění sládka zaručuje jedinečnou chuť tohoto piva.

Pivovar Lobkowicz Vysoký Chlumec Gurmánská turistika

Pivovar Lobkowicz Vysoký Chlumec

Pivovar Vysoký Chlumec v současné době přerušil svůj provoz. Není tedy možné do něj zavítat na exkurze.

Pivovar se sladovnou v Nové Pace – Novopacké pivo Památky

Pivovar se sladovnou v Nové Pace – Novopacké pivo

Díky nepřetržité tradici výroby piva a citlivě provedeným rekonstrukcím v duchu původní architektury, můžeme vidět pivovar tak, jak byl v roce 1872 postaven a během prohlídky s průvodcem se dozvědět, jak je pivo vařeno v původních prostorách dnes.

Pivovar Brandlínská Kuna Gurmánská turistika

Pivovar Brandlínská Kuna

Domácí pivovar Brandlínská kuna byl založen v roce 2019. Jeho založení předcházely 4 roky domovarnictvi Lukáše Mládka, který v tomto tisíciletém řemeslu našel zálibu. Pivovar najdete v jihočeské vesnici Brandlín u Tučap.

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou Gurmánská turistika

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou

Seznamte se na vlastní oči s Pivovarem Velké Popovice. Nahlédněte pod pokličku velkopopovických sládků při výrobě piva Velkopopovický Kozel. Zúčastněte se exkurze do pivovaru spojené s ochutnávkou piva na původní varně z roku 1928.

Jak se pivo vaří – prohlídkový okruh pivovarem Gambrinus Gurmánská turistika

Jak se pivo vaří – prohlídkový okruh pivovarem Gambrinus

V pivovaru Gambrinus se lidé dozvědí více o jeho historii i vaření piva Nahlédnou do původních i současných výrobních prostor a samozřejmě ochutnají, co se zde právě navařilo. Součástí trasy je i senzorická prezentace surovin nebo škola čepování piva.

Pivovar Primátor v Náchodě Gurmánská turistika

Pivovar Primátor v Náchodě

Během 60minutové komentované prohlídky vás seznámíme s provozem pivovaru, jeho historií a současností. Dozvíte se vše podstatné o výrobě piva a navštívíte prostory varny, spilky, ležáckého sklepa a stáčíren.

Pivovar Staropramen – poznejte historii a současnost smíchovského pivovaru Zážitky

Pivovar Staropramen – poznejte historii a současnost smíchovského pivovaru

Pivovary Staropramen jsou součástí skupiny Anheuser-Busch InBev, největší pivovarnické společnosti světa. Vy máte příležitost prohlédnout si Návštěvnické centrum Staropramen a poznat tradiční český národní nápoj, kterým pivo rozhodně je.

Pivovar a hotel Modrá hvězda v Dobřanech Gurmánská turistika

Pivovar a hotel Modrá hvězda v Dobřanech

Počátek pivovarnictví v Dobřanech je datován již od roku 1378. Tehdy udělil měšťanům probošt Udarlich privilegium s právem várečným. Toto právo potvrdil český král Vladislav II i císař Ferdinand III.

Pivovar Všerad Gurmánská turistika

Pivovar Všerad

Pivovar Všerad vaří z kvalitního českého chmele, sladu a kvasnic a používá krasovou vodu z podzemního jezera v chráněné krajinné oblasti.

Cesta za pivem Karlovarským krajem Gurmánská turistika

Cesta za pivem Karlovarským krajem

Máte rádi pivo? Vydejte se poznávat regionální speciály vyrobené v minipivovarech a na pivní stezky! Na menších pivovarech je krásné to, že je každý jiný. V Karlovarském kraji jich existuje hned několik od těch nejmenších až po ty, co vyvážejí do celé země.

22 očekávaných novinek roku 2022

22 očekávaných novinek roku 2022

Tradičně jsme si půjčili číslo z letopočtu a všem zvídavým výletníkům přinášíme symbolických dvaadvacet novinek cestovního ruchu v roce 2022. Na některé si zatím musíte počkat, jinde se ale už chystá slavnostní otevření. Nejvyšší čas začít plánovat výlet!

Pivotéka Pípa Beer Story v Praze Gurmánská turistika

Pivotéka Pípa Beer Story v Praze

Pivotéka Pípa Beer Story je součástí nově otevřeného Food Story, kde najdete i bistro, prodejnu potravin a rychlé občerstvení, celé je to součástí komplexu Tržnice Dlouhá 14. Na pivním listu nabízí až 160 druhů piv ze všech koutů Česka i světa.

Pivovar Ostravar Gurmánská turistika

Pivovar Ostravar

Pivovar Ostravar patří mezi deset největších pivovarů v České republice.

Pivovar Černý Orel Gurmánská turistika

Pivovar Černý Orel

Posezení s přáteli, pracovní schůzky, rodinné oslavy. To vše vám nabízí Černý Orel v samém srdci Kroměříže s výhledem na Arcibiskupský zámek a náměstí!

Pivovar Stod Památky

Pivovar Stod

Západočeské město Stod je jedním z těch, která kdysi dávno svým zlatavým mokem konkurovala Plzni. Místní pivo bylo vyváženo i do zahraničí až do roku 1981. Obnovená památka láká na nově otevřené muzeum vozů Porsche a VW brouků,

Kozlí výprava do pivovaru Velké Popovice – kompletní prohlídka s ochutnávkou a posezením Zážitky

Kozlí výprava do pivovaru Velké Popovice – kompletní prohlídka s ochutnávkou a posezením

Vypravte se s kamarády na Kozlí výpravu do Velkých Popovic! Seznámíte se s historií pivovaru, poznáte, jak se vaří pivo, a ochutnáte nefiltrovaného Kozla přímo v ležáckých sklepech.

Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici Gurmánská turistika

Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici

Na místech bývalého zámeckého pivovaru ve Velké Bystřici se dnes zase vaří pivo, pivovarské sklepy mají za sebou zdařilou rekonstrukci, prvním Tvarg ležákem v listopadu 2020 byla tradice zase obnovená.

Pivovar Samson v Českých Budějovicích Gurmánská turistika

Pivovar Samson v Českých Budějovicích

Dlouholetá tradice vaření piva a pečlivý výběr surovin dělá ze Samsonu vyjímečný pivovar. Pivovar vaří na osm druhů piv, mezi nimiž nechybí ležáky, ovocná piva, Pito nebo speciální pivo se sníženým obsahem obsahem sacharidů.

Pivovar Červený Vlk na Božím Daru Gurmánská turistika

Pivovar Červený Vlk na Božím Daru

Pivovar Červený Vlk vznikl v srdci Krušných hor na Božím Daru, jako společná vize dvou přátel a dlouholetých spolupracovníků. V nabídce má 5 stálých piv, a to jak na čepu, tak i v láhvích a každý měsíc připravujeme jeden speciál.

Pivovar Pivní Skaut v Chebu Gurmánská turistika

Pivovar Pivní Skaut v Chebu

Pivovar s originálním názvem Pivní Skaut se nachází v suterénu restaurace Hvězda na chebském náměstí Jiřího z Poděbrad. Na čepu bývají piva Hvězda 11° světlý ležák, 13° tmavý ležák a 14° IPA.

Minipivovar Most Gurmánská turistika

Minipivovar Most

Pivovar pod nemocnicí v ulici Žatecká vaří na 10 hl varně, s klasickou spilkou a ležáckým sklepem. Zároveň disponuje i CKT tanky pro výrobu svrchně kvašených piv. Pět základních druhů piv doplňují sezónní speciály.

Minipivovar Kolštejn v Branné Gurmánská turistika

Minipivovar Kolštejn v Branné

Minipivovar Kolštejn se nachází v centru obce Branná – na nejmalebnějším náměstíčku v Jeseníkách. Obec je situována v centru turisticky hojně navštěvované oblasti Jeseníků. Minipivovar je součástí komplexu Relax centra Kolštejn – naleznete jej v zázemí Restaurace Kolštejn.

Pivovar Permon v Sokolově Gurmánská turistika

Pivovar Permon v Sokolově

Sokolovský Pivovar Permon, to je legenda na české kraftové scéně! Vystudovaný kybernetik Ladislav Sás začínal v roce 2006 s vařením piva v garáži, za sládka si vybral svého zetě a obchod řeší jeho syn.

Pivovar Volt Gurmánská turistika

Pivovar Volt

Dynamo, Jiskra, Elektrolít, Zesilovač, ale také Zkrat a Vypínač, to všechno jsou názvy piv sládka Martina Palouše z Pivovaru Volt. Ten sídlí v rozlehlé vile u jabloneckého moře, u vodní nádrže Mšeno.

Pivovar Tupadly Gurmánská turistika

Pivovar Tupadly

Rodinný Pivovar Tupadly obnovil řemeslnou výrobu piva v obci Tupadly u Čáslavi od července roku 2020. Navázal tak na tradici původního pivovaru, který byl dostavěn roku 1931 pro F. J. Auersperga a jehož provoz skončil v roce 1961.

Pivovar Ryžovna na Božím Daru Gurmánská turistika

Pivovar Ryžovna na Božím Daru

Rodinný pivovar Ryžovna vznikl tak, jak by to v životě mělo být – z lásky. Z lásky k pivu, jako tradičnímu českému nápoji a z lásky ke Krušným horám, v jejichž srdci se nachází dnes téměř zaniklá osada Ryžovna.

Pivovar v Chotěboři Gurmánská turistika

Pivovar v Chotěboři

V chotěbořském pivovaru se opět vaří pivo. Pivo můžete ochutnat zhruba v 70 hospodách v Chotěboři a okolí. Do provozu je uvedena také linka na stáčení piva do lahví, které budou od konce července 2009 distribuovány do vybraných obchodů.

Pivovar Svijany u Turnova Gurmánská turistika

Pivovar Svijany u Turnova

Pivovar Svijany se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko Turnova. Byl založen před rokem 1564, novodobá historie pivovaru se píše od roku 1998, kdy byla založena společnost Pivovar Svijany s.r.o. V nabídce je 11 druhů piv, exkurze i příjemné posezení v pivovarské restauraci.

Počernický pivovar Gurmánská turistika

Počernický pivovar

Počernický pivovar je součástí unikátního areálu Panský dvůr v Dolních Počernicích, který v sobě ukrývá krásné přírodní scenérie zámeckého parku, kvalitní gastronomii i kulturní akce a relaxaci.

Pivovar v Bechyni Gurmánská turistika

Pivovar v Bechyni

Piva se zde vaří klasickou dekokční metodou, která je typická pro česká piva. Používány jsou výhradně tradiční suroviny jako slad, vodu, chmel a ušlechtilé pivovarské kvasnice.

Církevní řády: Benediktini, jejich svět a dochované i zaniklé kláštery

Církevní řády: Benediktini, jejich svět a dochované i zaniklé kláštery

Benediktinští mniši působili jako věrozvěstové v českých zemích dříve, než tu vznikly první kláštery. Právě řádu svatého Benedikta, nejstaršímu mnišskému řádu západního křesťanství, také náležel náš nejstarší klášter: ženský klášter svatého Jiří na Pražském hradě.

Minipivovar Melichárek Horka nad Moravou Gurmánská turistika

Minipivovar Melichárek Horka nad Moravou

Pivovárek Melichárek v Horce nad Moravou vyrábí od června 2013 několik druhů nepasterizovaného a nefiltrovaného piva, které vyniká svou hořkou chutí. Ochutnat zde můžete světlé pivo plzeňského typu, polotmavý ležák a také několik pivních speciálů.

Kounický pivovar Gurmánská turistika

Kounický pivovar

Kounický pivovar se nachází ve středočeské obci „Kounice“ nedaleko od Českého Brodu. Nachází se v objektu středověkého pivovaru, ve kterém nechybí klasické sladovny a konírny, a samozřejmě k němu patří i stylová restaurace.

Minipivovar Arnošt v Pardubicích Gurmánská turistika

Minipivovar Arnošt v Pardubicích

Ačkoli téměř každý Čech pije pivo a má ho rád, málokdo ví, jak vlastně vzniká. Nově otevřený minipivovar Arnošt v Pardubicích má tedy za úkol nejen vývoj nových druhů piv a rozšíření produkce pivních speciálů, ale i organizování specializovaných vzdělávacích kurzů.

Pivní stezka Petra Bezruče Letní sporty

Pivní stezka Petra Bezruče

Cyklostezka vede od vlakového nádraží v Řečkovicích přes Mokrou Horu, Jehnice, Lelekovice, Babí lom, Vranov u Brna, Šebrov a vrchy Jedle a Bukovice. Trasa nese jméno oblíbeného básníka Petra Bezruče, který kdysi jezdil a chodil podobnou cestou na pivo z Řečkovic do Černé Hory.

Krušnohorská pivní stezka Gurmánská turistika

Krušnohorská pivní stezka

Světlé i tmavé ležáky ze žateckého chmele, pšeničná světlá piva podle starých německých receptur nebo osvěžující nízkoalkoholické limonády – to vše nabízí Krušnohorská pivní stezka na české i saské straně hor.

Minipivovar Polivar Kopřivnice Gurmánská turistika

Minipivovar Polivar Kopřivnice

Minipivovar Polivar v Kopřivnici nabízí nefiltrovaná a nepasterizovaná piva vyrobena spodním kvašením. K výrobě piva je používán humnový slad ze Záhlinic a Žatecký chmel.

Prohlídka pivovaru Platan Zážitky

Prohlídka pivovaru Platan

Výlet do Protivína můžete spojit s prohlídkou místního Pivovaru Platan. Sládci tady vaří pivo s láskou a péčí podle tradiční receptury již více než 400 let. Používají přitom křišťálově čistou vodu z hlubinných vrtů, dále kvalitní český a moravský slad a vynikající žatecký chmel.

Únětický pivovar – exkurze i dobré pivo Gurmánská turistika

Únětický pivovar – exkurze i dobré pivo

Přijďte se podívat do znovuotevřeného pivovaru v Úněticích u Prahy – pivo se zde vyrábí klasickým způsobem, bez dalších chemických úprav. Součástí pivovaru je restaurace s výbornou kuchyní. Každý víkend se zde koná také exkurze pivovarem.

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem Gurmánská turistika

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem

Starobrno má v současnosti výsadní postavení na jižní Moravě a přestože opravdové začátky pivovaru je těžké určit, sahají zřejmě až do 14. století. Starobrněnské pivo je vyráběno z těch nejkvalitnějších surovin a sládci mu věnují maximální péči.

Pivovar Matuška Broumy Gurmánská turistika

Pivovar Matuška Broumy

Pivovar Matuška najdete v obci Broumy, která leží v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Svou velikostí se řadí do kategorie minipivovarů. Pivovar založil sládek Martin Matuška, který v pivovarnickém oboru pracuje od roku 1981.

Minipivovar Faltus v České Třebové Gurmánská turistika

Minipivovar Faltus v České Třebové

Pivovar Faltus se nachází na Moravské ulici, nedaleko Starého náměstí v České Třebové. Pivovar navazuje na tradici vaření piva v České Třebové, která v roce 2012 oslavila 140 let.

Pivovar Malenovice – Zlínský švec Gurmánská turistika

Pivovar Malenovice – Zlínský švec

Pivovárek vznikl v obci Sazovice ležící asi 10 km od Zlína. S ohledem na blízkost Zlína a jeho dříve těsné spojení s obuvnickým průmyslem, zvolili místní sládkové název zdejšího piva. Pivovar se nachází v útrobách bývalého šternberského pivovaru pod hradem.

Měšťanský pivovar v Poličce Gurmánská turistika

Měšťanský pivovar v Poličce

Měšťanský Pivovar v Poličce má staletou historii. Budova dnešního pivovaru byla postavena v roce 1865. Pivo se zde vaří pivo z vlastní vody a žateckého chmele původní technologií podle receptů sládka Františka Bittnera.

Jarošovský pivovar – bílá pěna, láhev orosená Gurmánská turistika

Jarošovský pivovar – bílá pěna, láhev orosená

Výroba piva pod taktovkou společnosti Jarošovský pivovar a.s. se do Jarošova u Uherského Hradiště vrátila v roce 2015. Pivo pivovar vyrábí prostřednictvím moderní nerezové technologie za použití typických klasických výrobních postupů českého piva, které má doma i ve světě velkou oblibu.

Dva kohouti – pivovar s výčepem v Karlíně od Ambiente Gurmánská turistika

Dva kohouti – pivovar s výčepem v Karlíně od Ambiente

Pražský podnik Dva kohouti, náležící do rodiny Ambiente, představuje pivovar s výčepem pod jednou střechou. Zakladateli pivovaru jsou sládek Adam Matuška a mistr výčepní z Lokálů Lukáš Svoboda. Pivovar najdete na dvoře za Lokálem Hamburk (který také patří Ambiente).

Další aktuality

Návrat ke kořenům aneb toulky světem fermentovaných potravin: od kefírů přes kysané zelí a okurky až po kimči

Fermentované potraviny zažívají v posledních letech svou renesanci. Jogurty, kefíry, kysané zelí nebo okurky zná kdekdo, ale škála kvašených potravin je mnohem širší: sahá od kvašených zelenin přes mléčné výrobky až po kváskový chléb nebo různé nápoje. Patří sem i oblíbený burčák nebo medovina. Zkrátka kdo vymyslel fermentování potravin, udělal pro lidstvo velmi záslužný čin.
8. prosinec 2024 10:42
Gurmánská turistika

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Televizní seriál Příběhy starých hospod vás zavede na zajímavá místa napříč Českem. Herec Josef Polášek ve dvou sériích osmidílného seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na místa, kde se natáčela první a druhá řada v roce 2022 a 2023.
20. listopad 2024 11:20
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
1. listopad 2024 6:09
Gurmánská turistika