Netradiční zmrzlinou vyrobenou z olomouckých tvarůžků se můžou osvěžit obyvatelé a návštěvníci Loštic na Šumpersku, kde se proslavený pikantní sýr vyrábí. Loštická kavárna U lišky Bystroušky vyrobila jako první na světě tvarůžkovou zmrzlinu a její majitel si recept nechal patentovat.
Interiér kavárny, která
slouží současně jako galerie i koncertní sál, evokuje atmosféru dvacátých let minulého století a nabídnou vám tady kromě nápojů zmrzlinu, zmrzlinové dorty a – jak jinak v
Lošticích –
tvarůžkové speciality studené kuchyně: tvarůžkové panini, tvarůžkovou pomazánku, nakládané tvarůžky i tvarůžkový dort.
Letošním hitem se však stala
tvarůžková zmrzlina. Na první pohled se sladká tvarůžková zmrzlina neliší od ostatních, přítomnost pikantního sýra prozradí až lehce znatelná typická vůně a příchuť. Tvarůžková zmrzlina je
vyrobena z tvarohového základu a pikantní sýr v ní má třetinový podíl.
Proč U lišky Bystroušky?
Chytrou lišku Bystroušku nepochybně ve světě nejvíce proslavil skladatel Leoš Janáček, kterého zaujala série humorných příběhů z pera Rudolfa Těsnohlídka a autora kreseb Stanislava Lolka, které vycházel
y v roce 1920 na pokračování v Lidových novinách. A tak si mnoho lidí spojuje lišku Bystroušku buďto s Bílovicemi, kam děj Těsnohlídek situoval, nebo s Janáčkovými Hukvaldy.
Jejím rodištěm není ani jedno z těchto míst, ale
Střítež nedaleko Loštic na Šumpersku.