ÚvodAktualityKam jít na zmrzlinu: kopečkovou i točenou? Tipy na vyhlášené zmrzlinárny z celého Česka
Gurmánská turistika

Kam jít na zmrzlinu: kopečkovou i točenou? Tipy na vyhlášené zmrzlinárny z celého Česka

Kdo by neměl rád zmrzlinu! V teplém letním počasí snad nemůže být nic lepšího než pořádná porce zmrzliny vyrobená z těch nejlepších surovin. Víte, že Mezinárodní den vanilkové zmrzliny se slaví 23. července každý rok po celém světě jako pocta jedné z nejpopulárnějších chutí zmrzliny? Kudy z nudy pro vás vybralo přehled nejoblíbenějších zmrzlináren v Čechách i na Moravě, kde si poctivou zmrzlinu z čerstvého ovoce, zeleniny, kvalitní čokolády i smetany po celý rok vyrábějí přímo zmrzlináři sami. K dostání jsou také neobyčejné příchutě od mrkvové přes pithayu, ananasovou, morušovou, okurkovou, smrkovou, pampeliškovou, rakytníkovou a mnohé další neuvěřitelné druhy. Vyzkoušejte je všechny!
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Gelateria Monnalisa v Českém Krumlově Gurmánská turistika

Gelateria Monnalisa v Českém Krumlově

Zmrzlinárna Gelateria Monnalisa v Českém Krumlově nabízí pravou italskou zmrzlinu. Každý den ji připravuje rodilý Ital, který se do jihočeského města přestěhoval.

Včetně špachtle Gurmánská turistika

Včetně špachtle

Pavla Dynterová a René Zelinger jsou partneři v životě i v byznysu. Táhnou spolu restaurace U Kocoura v Solnici a U Zelingerů v Dobrušce. Jednou ochutnali v Zaječicích zmrzlinu Jany Novotné a rozhodli se dělat i zmrzku.

Zmrzlinárium Café Centro Gurmánská turistika

Zmrzlinárium Café Centro

Lukáš Ráb v roce 2012 předváděl na veletrhu v Brně, jak se vyrábí zmrzlina, a tam dostal nabídku od majitele italské firmy, která vyrábí suroviny pro řemeslnou zmrzlinu, která se neodmítá.

Zmrzlinářství Leda Gurmánská turistika

Zmrzlinářství Leda

David Stárek jezdil jako malý na Slovensko, kde jeho známí připravovali zmrzlinu klasickým řemeslným způsobem z čerstvých surovin. Jeho sen byl takovou vyrábět doma v Liberci.

Icekram Gurmánská turistika

Icekram

Monika a Roman Kocourkovi v Náchodě víc jak 25 let měli Krám a v něm prodávali oblečení. A když koupili celou nemovitost rozhodli se využít vedlejší provozovnu, kde se v létě točila zmrzlina, v zimě pekla kuřata.

Milujemetočenou – stánek se zmrzlinou v Davli Gurmánská turistika

Milujemetočenou – stánek se zmrzlinou v Davli

U hlavní silnice v Davli najdou zmrzlinoví labužnicí stánkovou prodejnu vynikající točené zmrzliny s názvem #milujemetocenou. Stánek nabízí až 15 druhů točené zmrzliny.

Točená zmrzlina Klíčany – Hospůdka U Úřadu Gurmánská turistika

Točená zmrzlina Klíčany – Hospůdka U Úřadu

Zveme vás na točenou zmrzlinu do Klíčan. Kromě výborné zmrzliny, a zmrzlinových šejků nabízíme příjemné posezení v zahrádce s dětským hřištěm.

John 1990 Gurmánská turistika

John 1990

Barbara Johnová navazuje na třicetiletou tradici rodinné cukrárny. Pojmenovala ji na počest dědečka John 1990. Vše tu začíná snídaní, třeba vejcem Benedikt, kávu mají z ústecké pražírny a denně dělají precizní zákusky a dorty.

Zmrzlinárna Tomivo gelato Gurmánská turistika

Zmrzlinárna Tomivo gelato

Tomivo gelato si zamilujete. Jejich domácí řemeslná zmrzlina podle vlastních receptů bez chemie a barviv se snaží být maximálně z lokálních surovin. Zmrzlinárny Tomivo najdete v Lipůvce, Brně, Olomouci a Starém Městě.

Zmrzlina 2AD v Kačicích Gurmánská turistika

Zmrzlina 2AD v Kačicích

Podnik 2AD v Kačicích na Kladensku je schopný vyrobit až 100 druhů této studené pochoutky. Před populárním podnikem se často stojí fronty. Druhy zmrzlin jsou zde opravdu různorodé, například angreštová, arašídová, kaštanová, jablečný koláč, punčová, zázvorová, maková, rebarborová…

Zmrzlina Maxgelato Gurmánská turistika

Zmrzlina Maxgelato

Michal Říha se vyučil jako elektrotechnik, dneska ho ale Kroměřížsko zná jako zmrzlináře. V malé vesničce Pravčice začal pro sebe a své děti dělat zmrzlinu bez konzervantů a barviv. A protože ho to začalo bavit, vydal se na studium do italského Codogna.

Cukrárna Cukrle v Šumperku Gurmánská turistika

Cukrárna Cukrle v Šumperku

Originální sladké pečení domů i do kaváren nabízí cukrárna Cukrle v ulici pod radnicí. Zdejší specialitou je domácí zmrzlina.

Zmrz.li Gurmánská turistika

Zmrz.li

Kateřina Davidová a Pavel Tůma se z Prahy přestěhovali do Budějovic. Pověsili ajťáctví na hřebík a začali dělat zmrzku. Ta je většinou smetanová s vaječným krémovým základem, ale dělají také „Philadelphia style“ bez vajec a samozřejmě i sorbety.

Kavárna Galerie U lišky Bystroušky s nabídkou tvarůžkové zmrzliny Gurmánská turistika

Kavárna Galerie U lišky Bystroušky s nabídkou tvarůžkové zmrzliny

Netradiční zmrzlinou vyrobenou z olomouckých tvarůžků se můžou osvěžit obyvatelé a návštěvníci Loštic na Šumpersku, kde se proslavený pikantní sýr vyrábí. Loštická kavárna U lišky Bystroušky vyrobila jako první na světě tvarůžkovou zmrzlinu a její majitel si recept nechal patentovat.

Cukrárna U Reinvaldů v Poděbradech Gurmánská turistika

Cukrárna U Reinvaldů v Poděbradech

Cukrárna U Reinvaldů je jedno z mála zařízení v Poděbradech, které zde přetrvává již od roku 1938, kdy zde založil cukrářskou výrobnu Emanuel Reinvald.

Moccacafé Tábor – sweet shop & coffee bar Gurmánská turistika

Moccacafé Tábor – sweet shop & coffee bar

Cukrárna a coffee bar v Táboře vás nadchne. Mimo vynikající kávy si tu můžete dát řemeslnou zmrzlinu, domácí dorty a dortíky. Nechybí samozřejmě ani slané dobroty.

Epifany patisserie Gurmánská turistika

Epifany patisserie

Jana Novotná jen potřebovala místo, kde by mohla péct své nekompromisní dorty na zakázku. A koupila stánek v Zaječicích na Chrudimsku, v němž se dříve točila zmrzlina. A tak ji začala dělat taky.

Nanukárna Mňam Kunětické zmrzky s dílnou Gurmánská turistika

Nanukárna Mňam Kunětické zmrzky s dílnou

Stálé stanoviště oblíbené Mňam Kunětické zmrzky najdete na Smilově ulici v Pardubicích.

Gelato! Karlovy Vary Gurmánská turistika

Gelato! Karlovy Vary

Bratrům Kosnarům na Karlovarsku chyběla dobrá řemeslná zmrzlina, a tak založili malý podnik, který spojuje tradiční recepty s moderními technologiemi, ale také trendy, které svět zmrzliny neustále zachvacují.

Gelateria Corso v Chebu Gurmánská turistika

Gelateria Corso v Chebu

Výbornou zmrzlinu vyrobenou z přírodních surovin, tradičními postupy výroby a s láskou, nabízí v Chebu.

Zmrzlinárna Ralsko v Mimoni – desítky druhů proslulé čerstvé zmrzliny Gurmánská turistika

Zmrzlinárna Ralsko v Mimoni – desítky druhů proslulé čerstvé zmrzliny

Snili jste někdy o mrkvové, makové nebo mateřídouškové zmrzlině? Vezměte vaše chuťové buňky na výlet do Mimoně a potěšte je nevšedním zážitkem. Ve Zmrzlinárně Ralsko se připravují každý den desítky druhů čerstvé zmrzliny klasické i nevšední.

Zmrzlinář na Vinohradech Gurmánská turistika

Zmrzlinář na Vinohradech

Šťavnatou jahodu, skvělou vanilku, všemi milovanou pistácii a pořádnou čokoládu... to nabízí zmrzlinárna Zmrzlinář na pražských Vinohradech. Rodina Hrivňáků, která sladké pochoutky připravuje denně 4 stálé druhy zmrzlina 12 druhů, které se obměňují.

Zmrzlinárna Puro Gelato Gurmánská turistika

Zmrzlinárna Puro Gelato

Zmrzlinárna Puro Gelato patří mezi tři nejlepší zmrzlinárny v Praze. Najdete ji na na pražské Náplavce. Vyrábí zcela čistou originální zmrzlinu, využívá rozmanitých chutí, které příroda nabízí, bez použití chemických přísad.

Ještě jednu – Ice Cream Shop Brno Gurmánská turistika

Ještě jednu – Ice Cream Shop Brno

Jakub Gavor pracoval v Gran Moravii na brněnském Zelňáku a do toho si experimentoval se zmrzlinou. V roce 2017 vyrazil pak na zmrzlinový kurz do Itálie, aby se definitivně rozhodl, že zmrzlina bude jeho cesta!

Café Páv v Ploskovicích Gurmánská turistika

Café Páv v Ploskovicích

Bára a Petr Tomečkovi léta pořádali kulturní akce, kurzy vaření, stánkovali po trzích a ve všem kladli důraz na řemeslo. Zámek Ploskovice je pak oslovil k pronájmu zámecké kavárny.

Levandulové bistro Olomouc Gurmánská turistika

Levandulové bistro Olomouc

Kousek Levandulového statku Bezděkov uprostřed krajského města Olomouce. Bistro je hned naproti orloje a vedle prodejny tradičních loštických tvarůžků. Můžete si zde vychutnat levandulové dobroty nebo si zakoupit výrobky od lokálních farmářů a levandulovou kosmetiku.

Zmrzlinárna Dobřany Gurmánská turistika

Zmrzlinárna Dobřany

Rodinná firma, která se zabývá výrobou zmrzliny již několik let, převážně dle vlastních receptur. Vyrábí zmrzlinu z kvalitních a čerstvých surovin bez přidaných barviv a konzervantů.

Crème de la Crème – nejlepší italská zmrzlina v Praze v Husově ulici Gurmánská turistika

Crème de la Crème – nejlepší italská zmrzlina v Praze v Husově ulici

Všechny recepty na italské řemeslné zmrzliny píše Honza Hochsteiger alias "pan zmrzlinka", který mnoho let pracoval v Itálii i jiných místech světa pro nejlepší italské zmrzlináře a teď s láskou vaří nejlepší zmrzliny v Praze.

Do Třeboně na zmrzlinu do cukrárny Jadran Gurmánská turistika

Do Třeboně na zmrzlinu do cukrárny Jadran

Cukrárna Jadran v Třeboni na Masarykově náměstí nabízí posezení v kavárně i na terase. V nabídce mnoho druhů zmrzlin, káva, zákusky.

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze

Ovocný Světozor nabízí nepřeberné množství ovocných, tvarohových a šlehačkových dortů, zmrzlinových pohárů, zmrzliny kopečkové a točené, ale i balené, palačinek, poctivých obložených chlebíčků nebo plněných bagelů.

Crème de la Crème v Národní ulici – Zmrzlinový salon Gurmánská turistika

Crème de la Crème v Národní ulici – Zmrzlinový salon

Honza Hochsteiger alias „pan Zmrzlinka“ má na dělání té nejlepší zmrzliny univerzitu, jako fakt! Vlastně v tom leží už od roku 2002, kdy pracoval pro italské zmrzlináře v Praze. Pak žil v Trentu a ono technické vzdělání si přivezl z Carpigiani Gelato University v Bologni.

Zmrzlinový krámek v Lichnově Gurmánská turistika

Zmrzlinový krámek v Lichnově

Točená zmrzlina v podhůří Nízkého Jeseníku je populární po celém Moravskoslezském kraji. Paní Tess Peter Gemelová vám ve svém zmrzlinovém foodtrucku nabídne velmi pestré a nevšední příchutě, které sama vyrábí. Srdce zákazníků si získala i pestrým zdobením a netradičními kornoutky.

NaZmrzlinu – síť řemeslných zmrzlinářství Gurmánská turistika

NaZmrzlinu – síť řemeslných zmrzlinářství

Brněnská síť řemeslných zmrzlinářství vznikla díky patnácti letům zkušeností se zmrzlinou. Zmrzlinu vyrábíme tradičním způsobem bez zbytečných zlepšovátek chuti a konzistence.

Božský kopeček – skvělá veganská zmrzlina v Brně Gurmánská turistika

Božský kopeček – skvělá veganská zmrzlina v Brně

V ulicích města Brna potkáte různobarevné pojízdné vozíky řemeslné zmrzliny Božský kopeček. Netradičními příchutěmi a veganským zpracováním láká zákazníky nejen napříč městem, ale mnohdy i napříč regiony.

Zmrzlinový stánek Jana Černouška v Horních Počernicích Gurmánská turistika

Zmrzlinový stánek Jana Černouška v Horních Počernicích

Budete-li mít cestu do pražských Horních Počernic, nesmíte minout zmrzlinový stánek Jana Černouška. Otevřený je denně mimo pondělí od jedné do šesti a nabízí řemeslnou zmrzlinu a sorbety, často netradičních příchutí.

Automat farmy Gajďak v Čeladné – mléko, mléčné výrobky i zmrzlina Gurmánská turistika

Automat farmy Gajďak v Čeladné – mléko, mléčné výrobky i zmrzlina

Načepovat si z automatu čerstvě nadojené mléko mají možnost obyvatelé a návštěvníci Čeladné na Frýdecko-Místecku. Přístroj visí na budově kravína firmy Gajďak, kam se mléko dostává přímo ze sběrné nádoby.

Fruitisimo – jak se rodí zmrzlina Zážitky

Fruitisimo – jak se rodí zmrzlina

Fruitisimo je nejovocnější bar. Najdete jej na více než 40 místech v České republice, na Slovensku v Maďarsku, a jeho síť se každým dnem rozrůstá. Přes svůj italsky znějící název, kterým demonstrujeme naši vášeň pro ovoce, je Fruitisimo česká firma.

Angelato Café – italská zmrzlina andělské chuti Gurmánská turistika

Angelato Café – italská zmrzlina andělské chuti

Kavárnu Angelato Café, kterou naleznete v ulici Rytířská kousek pod pražským Václavským náměstím, proslavila vynikající zmrzlina, kterou přípravuje zmrzlinář Zlatko Kebakoski, původem z Makedonie.

Ta je! – pohostinství Bílý Mák Gurmánská turistika

Ta je! – pohostinství Bílý Mák

Pohostinství Bílý Mák sází na talíře nádherná jídla ze skvělých surovin. Jejich šéfkuchaře Tomáše Seitla začala bavit i zmrzlina a dokazuje, že i tohle může být opravdová gastronomie.

Zmrzka u Ádi v Kamýku nad Vltavou – Andělská zmrzka Gurmánská turistika

Zmrzka u Ádi v Kamýku nad Vltavou – Andělská zmrzka

Cukrárna u Ádi v Kamýku nad Vltavou proslula svou vynikající točenou Andělskou zmrzlinou široko daleko. Tady si ji vyrábí vlastnoručně z čerstvého ovoce nebo čokolády. Točí zde ale také "Opočno" anebo ledovou tříšť.

Snová zmrzlinárna Gurmánská turistika

Snová zmrzlinárna

Nechceme šidit Vaše smysly, naopak chceme, aby opravdové chutě pronikaly do každého vašeho chuťového pohárku. Sníte někdy o zmrzlině? Naše zmrzlina je ta, kterou vždy sníte!

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika