Tento architektonický skvost, dílo architekta Josefa Pleskota, je první stavbou na Moravě, která je zasazena přímo uprostřed vinohradu. Již v roce 1522 byla vína z této vinice dodávána na Pražský hrad, na slavnostní tabule Jagellonců, později Habsburků do Vídně.
Ve většině vinařství se při návštěvě sestupuje do sklepa dolů. Na Sonberku se do budovy stoupá. Ale takový výstup je pak za odměnu. Ochutnáte víno z historicky osvědčené lokality, projdete se po budově navržené architektem Josefem Pleskotem, která je první ukázkou moderní vinařské architektury v Česku. Rozhlédnete se po vinicích, kde se stonky révy vinuly už ve 13. století.
Sonberské vinice se rozkládají na asi 40 hektarech sprašové půdy. Na každém keři nechávají vinaři ročně uzrát přibližně 1,5 kilogramů hroznů. Hrozny se sklízí výhradně ručně a v několika fázích – podle toho, jak která odrůda dozrává. Výsledkem je 50 až 150 tisíc lahví vína podle kvality daného ročníku.
Nejoblíbenějšími odrůdami a na soutěžích nejvíc oceňovanými jsou sonberský Riesling, Pálava nebo Merlot. Za vyzkoušení ale stojí i Tramín, Muškát moravský, Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay nebo jejich cuvée.
Jednotlivé řádky vinohradu jsou proložené lučními pásy, které pomáhají zadržovat vodu v krajině a lákají hmyz. U vinařství najdete i záhony s levandulí nebo meruňkový sad, z jehož plodů vzniká meruňkový džem a meruňkovice. Krásné a fotogenické jsou kvetoucí mandloně a oskeruše. A cestou možná narazíte na další členy sonberského ekosystému – na vlastní včely, které obhospodařují všechno, co kvete okolo, a všichni si díky tomu můžou sladit třeba čaj místním medem.