Procházka po Českém Krumlově je sama o sobě zážitkem. Krčma U dwau Maryí nabízí neobvyklý gastronomický zážitek – chuťový návrat o několik století zpátky. Při přípravě jedinečných jídel tu pracují se surovinami jimiž se živili naši předkové.
Autentická středověká krčma s jídelníčkem inspirovaným staročeskou kuchyní, to jej krčma U dwau Maryí. V krčmě můžete ochutnat
jídla našich předků a vyzkoušet
tradiční suroviny, ze kterých se běžně vařilo (pohanka, jáhly, kroupy). Vše ve velmi nápadité a chutné formě.
Ochutnat můžete pravou staročeskou hostinu. Vyberte si
tác s bažantem, kuřetem nebo
králíkem doplněný uzeným masem,
jáhelníkem, plackou, knedlíkem, bramborem a salátem. Hostina je to v pravém slova smyslu – z tácu může uždibovat až osm lidí. Můžete si objednat také
vegetariánskou variantu, maso zde nahrazuje
staročeský houbový
kuba.
Z historie porkmů:
V raném feudalismu, kdy se Češi formovali jako svébytný národ, se zřejmě ustalovala první česká jídla vydělením ze všeslovanské stravy. K hlavním potravinám lze tehdy řadit
proso, med, vejce, luštěniny, mléko, zelí, houby, ovoce, používána byla již i sůl. Jednou ze základních složek potravy našich předků byl tmavý chléb – např. kronikář Kosmas povyšuje
chléb se sýrem na základní jídlo pracujícího muže a dále uvádí, že byl
zapíjen mlékem, kyškou nebo podmáslím. Pilířem staročeské stravy byly také
kaše – prosná či jahelná, pohanková, ovesná i krupičná.
Typické pro starou dobrou českou kuchyni bývalo i poměrně
hojné používání hrachu. Své pevné místo si dlouho uchovalo mnohé, co bylo možné získat pouhým sběrem – např. rozmanité jídelní
kořínky, houby a lesní plody, v době nouze se např. jedly i
žaludy. Pevné místo si zde zabezpečila
jablka, hrušky a švestky, později za Jana Lucemburského i
višně, špendlíky a slívy. Ovoce, zejména
pečená jablka byla přílohou téměř ke všem masům.
Prozkoumejte autentickou chuť staročeské kuchyně v Krčmě U dwau Maryí v Českém Krumlově. Chuťový návrat do minulosti s tradičními surovinami.
Krčma U dwau Maryí nabízí autentický gastronomický zážitek s jídelníčkem inspirovaným staročeskou kuchyní.
Používají tradiční suroviny jako pohanka, jáhly a kroupy.
Můžete ochutnat staročeskou hostinu s výběrem mas jako bažant, kuře, nebo králík, a vegetariánskou variantu s houbovým kubou.
Hostina je servírovaná na tácu a může uždibovat až osm lidí.
Základem byly například proso, luštěniny, zelí, houby a tmavý chléb.
Staročeská kuchyně často využívala lokální suroviny získávané sběrem, jako jsou houby, lesní plody a různé koření.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.