ÚvodAktualityTipy na místa, kde váš žaludek pozná středověk
Gurmánská turistika

Tipy na místa, kde váš žaludek pozná středověk

Středověk byl sice temný, ale člověk je tvor pohodlný, a tak si buďte jisti, že ti, kdo na to měli, si skvěle jedli už ve středověku. A teď ruku na srdce – kdo z vás by si nepřál takovou opravdovou středověkou žranici zažít na vlastní chuťové pohárky? Všechny ty nadívané věci s jablky mezi čelistmi či v zobácích, jak to známe z filmů… Podívejte se na naše tipy a vyberte si, kam se za středověkou krmí vypravíte.

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze

středověká hostinaV hlavních městech království se vždy jedlo nejlépe. To už tak měli panovníci zařízeno. Proto není divu, že i dnes se v Praze najde někdo, kdo na středověk rád zavzpomíná. Krčma U Krále Brabantského na pražské Malé Straně je opředena tajemnými legendami a ve středověkém duchu se zde nese nejen interiér, ale také jídelní lístek. Personál zde chodí v dobových kostýmech a na hostinu plnou dobového jídla vám posvítí svíčky. Nechybí ani originální dobový program. Traduje se, že "brabantský král" patří mezi nejstarší, téměř nepřetržitě otevřené hostince v Praze. Dobová podoba staropražského podzemního labyrintu vytváří autentickou kulisu pro ojedinělý středověký program se středověkou žranicí, hudební, taneční a kejklířskou show. Středověk sem přichází každý den kromě pondělí od 19:00! Vstupné na program je 245 Kč za osobu.
 

Středověké chutě královského města Kutné Hory

krčma DačickýVíte, které město bylo ve středověku na krátký čas větší než Praha? Pokud hádáte Kutnou Horu, máte pravdu. Kde jinde by se proto měla najít další restaurace, než v místě, kde středověk čiší přímo z každého domu? Před jídlem se můžete projít po tomto krásném městě, jehož chrám patří mezi památky UNESCO, a pak se těšit na lahodnou krmi v restauraci U Kata, která nabízí nevšední gastronomický zážitek česko-francouzsko-italské kuchyně. Dalším vyhlášeným dobovým místem je restaurace Dačický, jež podává tradiční české a staročeské pokrmy, pivo šesti značek, moravská a kutnohorská vína. Dáte si uzená husí prsa s hruškovým salátem a nebo raději kančí guláš s perníkovými knedlíky? Na výběr je také neobvyklý dezert Maliny Aurum Foliatum, zdobený pravým plátkovým zlatem.
 

Drsné časy v Dětenicích

krčma DěteniceDětenická krčma je vyhlášená na několik způsobů – středověkým jídlem i chováním. Byla to drsná doba a najít uhlazený personál se ne vždy podařilo. A Dětenice jsou toho zářným příkladem. Vsadili zde nejen na středověký pokrm, ale i na středověké mravy odkudsi z podhradí. Pokud máte rádi jídlo spojené se špetkou adrenalinu, tak si buďte jisti, že tady se vám ho dostane měrou vrchovatou. Kromě specialit středověké kuchyně je pro vás připraven i unikátní doprovodný program, jehož součástí jsou tanečnice ladně se vlnící na stolech, fakír, žebráci, šermíři, trpaslíci, dobová hudba a mnoho dalšího. A pozor, může se stát, že vás tu budou chtít zavřít do klece jako čarodějnici... Středověký program "Na vlastní kůži" probíhá každý den od 19:00 do 22:00 hodin. Nutná je však rezervace předem na webových stránkách krčmy. Vstupné činí 195 Kč na osobu.
 

Krčma U dwau Maryí v Českém Krumlově

u dwau maryíProcházka po Českém Krumlově je sama o sobě zážitkem. Krčma U dwau Maryí nabízí neobvyklý gastronomický zážitek – chuťový návrat o několik století zpátky. Při přípravě jedinečných jídel tu pracují se surovinami jimiž se živili naši předkové. Ochutnat můžete pravou staročeskou hostinu. Vyberte si tác s bažantem, kuřetem nebo králíkem doplněný uzeným masem, jáhelníkem, plackou, knedlíkem, bramborem a salátem. Hostina je to v pravém slova smyslu – z tácu může uždibovat až osm lidí. Můžete si objednat také vegetariánskou variantu, maso zde nahrazuje staročeský houbový kuba.
 

Jídlo s opravdovou středověkou grilovačkou v Písku

středověká krměStředověká krčma Písek se nachází v historické budově pivovarských sklepů v královském městě Písku nedaleko hradu krále Přemysla Otakara II. Zažijte zde jedinečnou atmosféru středověku. Hodování ve zdejší krčmě se připravuje na ohni a věřte, že krmě to je nevídaná! O vaši maximální spokojenost budou pečovat kuchaři, které by nám mohl závidět i samotný panovníkův dvůr. Taktéž není na místě pochybovat o tom, že zde zažene žízeň každý znavený poutník. Pivo a víno tu vždy teče proudem. Každou sobotu od 19:00 hodin si můžete dopřát ve středověké krčmě strhující dobovou podívanou. Krčmu rozezní středověká kapela, tancovat bude nádherná břišní tanečnice, uvidíte souboj válečníků, fakíra s živým hadem, žebráka a užijete si mnoho dalšího středověkého veselí. Program je však třeba rezervovat předem na webových stránkách krčmy. Vstupné na program je 165 Kč na osobu.
 

Hradní hodovna na Vildštejně

Hodovna VildštejnHledáte stylové prostředí, tradiční pokrmy z kvalitních surovin v západních Čechách? Zavítejte na Vildštejn a vychutnejte si histrorickou výzdobu, příjemnou atmosféru a poctivou českou kuchyni v restauraci Hodovna.
Jak již název sám napovídá, budete zde opravdu královsky hodovat. Ochutnáte mistrovské kousky hradního řezníka, čerstvou a křehkou zeleninu od místních farmářů, čerstvý a křupavý chléb a výbornou kávu z chebské pražírny. Hodovna je součástí projektu Czech Specials a nabízí proto nejen tradiční české pokrmy, ale také speciality na objednávku a domácí uzenářské výrobky dle staročeských receptur. Hodovnu lze navštívit denně od 11:00 do 21:00 hodin.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Restaurace Hodovna Gurmánská turistika

Restaurace Hodovna

Tradiční české pokrmy, speciality a vlastní uzenářské výrobky ve stylové restauraci na hradě Vildštejn. V jídelním lístku místní restaurace zde najdete jak tradiční české pokrmy a speciality, tak vlastní uzenářské výrobky, které si můžete i zakoupit.

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze Gurmánská turistika

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze

Krčma na pražské Malé Straně je opředena tajemnými legendami a ve středověkém duchu se zde nese nejen interiér, ale také jídelní lístek. Personál zde chodí v dobových kostýmech a na hostinu plnou dobového jídla vám posvítí svíčky. Nechybí ani originální dobový program.

Středověká krčma u Jakuba v Písku Zážitky

Středověká krčma u Jakuba v Písku

Zažijte středověk. Unikátní místo v Jižních Čechách ve kterém se čas zastavil. Hodovat a chlastat zde můžete co hrdlo ráčí. Naše šenkýřky v dobových kostýmech se postarají o vaše bachory. Pivo z našich sudů vždy teče proudem. Hostina u nás je vždy vskutku královská a zábava bujará.

Hotel U Kata – ubytování, restaurace a wellness Ubytování

Hotel U Kata – ubytování, restaurace a wellness

Hotel se nachází na okraji historického centra, v místech, kde ve středověku vedly městské hradby, jejichž část se dodnes zachovala i s tzv. Katovou brankou, jediným místem, kudy mohl mistr kat vcházet do města konat svou práci. Odtud také pramení název našeho zařízení – Hotel U Kata.

Středověká krčma Dětenice Zážitky

Středověká krčma Dětenice

Máte rádi středověk? Krčma Dětenice nabízí všem návštěvníkům naprosto ojedinělý zážitek – přenesete do období středověku se vším, co k němu patří. Středověké speciality se připravují na otevřeném ohni, jí se rukama, obslouží vás personál v dobových kostýmech.

Restaurace Dačický – staročeská kuchyně a jiné dobroty v Kutné Hoře Gurmánská turistika

Restaurace Dačický – staročeská kuchyně a jiné dobroty v Kutné Hoře

Staročeská stylová restaurace Dačický nabízí tradiční české a staročeské pokrmy, šest druhů piv, kutnohorská vína. Své jméno restaurace zdědila po Mikuláši Dačickém z Heslova (1555 – 1626), nejslavnějším kutnohorském rodákovi, renesančním bouřlivákovi, pijákovi a milovníkovi žen.

Krčma U dwau Maryí  v Českém Krumlově – ochutnejte, co jídávali naši předkové Gurmánská turistika

Krčma U dwau Maryí v Českém Krumlově – ochutnejte, co jídávali naši předkové

Procházka po Českém Krumlově je sama o sobě zážitkem. Krčma U dwau Maryí nabízí neobvyklý gastronomický zážitek – chuťový návrat o několik století zpátky. Při přípravě jedinečných jídel tu pracují se surovinami jimiž se živili naši předkové.

Další aktuality

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
15. květen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Tradice: svátky vína, piva a koktejlů aneb kdy a s čím můžete připíjet a slavit

K pořádné oslavě patří přípitky a cinkající skleničky. Na Kudy z nudy slavíme leccos – připomínáme vám mezinárodní dny přátelství, polibků, hadů, slonů, psů, koček, i archeologie, dosud jsme se ale vyhýbali tomu, co je v těch cinkajících skleničkách. Ano, přichází čas pro oslavy vína, piva a dalších rozmanitých druhů alkoholu. Víte, že třeba 13. května slavíme Světový den koktejlů? Tak na zdraví!
11. květen 2025 7:36
Gurmánská turistika

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.
3. květen 2025 7:26
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
2. květen 2025 12:45
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
1. květen 2025 17:03
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kam můžete pozvat svoji maminku a oslavit s ní Svátek matek

Svátek matek, je dnem, kdy bychom měli prokázat úctu a lásku svým maminkám. V České republice připadá Den matek vždy na druhou květnovou neděli. Je skvělou příležitostí, kdy můžeme mamince poděkovat za vše, co pro nás v životě udělala a pozvat ji na výlet zakončený dobrým obědem v některé z certifikovaných restaurací CzechSpecials.
27. duben 2025 11:36
Gurmánská turistika

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letní sezoně. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!
25. duben 2025 16:02
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Sezona českého chřestu, krále jarní zeleniny, je v plném proudu! Tato delikatesní zelenina, která svou jemnou a okouzlující chutí dokáže vaše gastronomické výtvory pozdvihnout do nebeských výšin, je velice zdravá. Je bohatým zdrojem vitamínu C, E, skupiny vitamínů B, kyseliny listové, z minerálů hlavně draslíku a zinku a má i vysoký obsah vlákniny. Již od antiky se užívá jako přírodní afrodiziakum. Pěstování chřestu má v Česku dlouholetou tradici a málokdo ví, že český chřest je ve světě vyhlášený pro svou vysokou kvalitu.
25. duben 2025 6:10
Gurmánská turistika