ÚvodAktualityTipy na místa, kde váš žaludek pozná středověk
Gurmánská turistika

Tipy na místa, kde váš žaludek pozná středověk

Středověk byl sice temný, ale člověk je tvor pohodlný, a tak si buďte jisti, že ti, kdo na to měli, si skvěle jedli už ve středověku. A teď ruku na srdce – kdo z vás by si nepřál takovou opravdovou středověkou žranici zažít na vlastní chuťové pohárky? Všechny ty nadívané věci s jablky mezi čelistmi či v zobácích, jak to známe z filmů… Podívejte se na naše tipy a vyberte si, kam se za středověkou krmí vypravíte.

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze

středověká hostinaV hlavních městech království se vždy jedlo nejlépe. To už tak měli panovníci zařízeno. Proto není divu, že i dnes se v Praze najde někdo, kdo na středověk rád zavzpomíná. Krčma U Krále Brabantského na pražské Malé Straně je opředena tajemnými legendami a ve středověkém duchu se zde nese nejen interiér, ale také jídelní lístek. Personál zde chodí v dobových kostýmech a na hostinu plnou dobového jídla vám posvítí svíčky. Nechybí ani originální dobový program. Traduje se, že "brabantský král" patří mezi nejstarší, téměř nepřetržitě otevřené hostince v Praze. Dobová podoba staropražského podzemního labyrintu vytváří autentickou kulisu pro ojedinělý středověký program se středověkou žranicí, hudební, taneční a kejklířskou show. Středověk sem přichází každý den kromě pondělí od 19:00! Vstupné na program je 245 Kč za osobu.
 

Středověké chutě královského města Kutné Hory

krčma DačickýVíte, které město bylo ve středověku na krátký čas větší než Praha? Pokud hádáte Kutnou Horu, máte pravdu. Kde jinde by se proto měla najít další restaurace, než v místě, kde středověk čiší přímo z každého domu? Před jídlem se můžete projít po tomto krásném městě, jehož chrám patří mezi památky UNESCO, a pak se těšit na lahodnou krmi v restauraci U Kata, která nabízí nevšední gastronomický zážitek česko-francouzsko-italské kuchyně. Dalším vyhlášeným dobovým místem je restaurace Dačický, jež podává tradiční české a staročeské pokrmy, pivo šesti značek, moravská a kutnohorská vína. Dáte si uzená husí prsa s hruškovým salátem a nebo raději kančí guláš s perníkovými knedlíky? Na výběr je také neobvyklý dezert Maliny Aurum Foliatum, zdobený pravým plátkovým zlatem.
 

Drsné časy v Dětenicích

krčma DěteniceDětenická krčma je vyhlášená na několik způsobů – středověkým jídlem i chováním. Byla to drsná doba a najít uhlazený personál se ne vždy podařilo. A Dětenice jsou toho zářným příkladem. Vsadili zde nejen na středověký pokrm, ale i na středověké mravy odkudsi z podhradí. Pokud máte rádi jídlo spojené se špetkou adrenalinu, tak si buďte jisti, že tady se vám ho dostane měrou vrchovatou. Kromě specialit středověké kuchyně je pro vás připraven i unikátní doprovodný program, jehož součástí jsou tanečnice ladně se vlnící na stolech, fakír, žebráci, šermíři, trpaslíci, dobová hudba a mnoho dalšího. A pozor, může se stát, že vás tu budou chtít zavřít do klece jako čarodějnici... Středověký program "Na vlastní kůži" probíhá každý den od 19:00 do 22:00 hodin. Nutná je však rezervace předem na webových stránkách krčmy. Vstupné činí 195 Kč na osobu.
 

Krčma U dwau Maryí v Českém Krumlově

u dwau maryíProcházka po Českém Krumlově je sama o sobě zážitkem. Krčma U dwau Maryí nabízí neobvyklý gastronomický zážitek – chuťový návrat o několik století zpátky. Při přípravě jedinečných jídel tu pracují se surovinami jimiž se živili naši předkové. Ochutnat můžete pravou staročeskou hostinu. Vyberte si tác s bažantem, kuřetem nebo králíkem doplněný uzeným masem, jáhelníkem, plackou, knedlíkem, bramborem a salátem. Hostina je to v pravém slova smyslu – z tácu může uždibovat až osm lidí. Můžete si objednat také vegetariánskou variantu, maso zde nahrazuje staročeský houbový kuba.
 

Jídlo s opravdovou středověkou grilovačkou v Písku

středověká krměStředověká krčma Písek se nachází v historické budově pivovarských sklepů v královském městě Písku nedaleko hradu krále Přemysla Otakara II. Zažijte zde jedinečnou atmosféru středověku. Hodování ve zdejší krčmě se připravuje na ohni a věřte, že krmě to je nevídaná! O vaši maximální spokojenost budou pečovat kuchaři, které by nám mohl závidět i samotný panovníkův dvůr. Taktéž není na místě pochybovat o tom, že zde zažene žízeň každý znavený poutník. Pivo a víno tu vždy teče proudem. Každou sobotu od 19:00 hodin si můžete dopřát ve středověké krčmě strhující dobovou podívanou. Krčmu rozezní středověká kapela, tancovat bude nádherná břišní tanečnice, uvidíte souboj válečníků, fakíra s živým hadem, žebráka a užijete si mnoho dalšího středověkého veselí. Program je však třeba rezervovat předem na webových stránkách krčmy. Vstupné na program je 165 Kč na osobu.
 

Hradní hodovna na Vildštejně

Hodovna VildštejnHledáte stylové prostředí, tradiční pokrmy z kvalitních surovin v západních Čechách? Zavítejte na Vildštejn a vychutnejte si histrorickou výzdobu, příjemnou atmosféru a poctivou českou kuchyni v restauraci Hodovna.
Jak již název sám napovídá, budete zde opravdu královsky hodovat. Ochutnáte mistrovské kousky hradního řezníka, čerstvou a křehkou zeleninu od místních farmářů, čerstvý a křupavý chléb a výbornou kávu z chebské pražírny. Hodovna je součástí projektu Czech Specials a nabízí proto nejen tradiční české pokrmy, ale také speciality na objednávku a domácí uzenářské výrobky dle staročeských receptur. Hodovnu lze navštívit denně od 11:00 do 21:00 hodin.
Restaurace Hodovna Gurmánská turistika

Restaurace Hodovna

Tradiční české pokrmy, speciality a vlastní uzenářské výrobky ve stylové restauraci na hradě Vildštejn. V jídelním lístku místní restaurace zde najdete jak tradiční české pokrmy a speciality, tak vlastní uzenářské výrobky, které si můžete i zakoupit.

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze Gurmánská turistika

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze

Krčma na pražské Malé Straně je opředena tajemnými legendami a ve středověkém duchu se zde nese nejen interiér, ale také jídelní lístek. Personál zde chodí v dobových kostýmech a na hostinu plnou dobového jídla vám posvítí svíčky. Nechybí ani originální dobový program.

Středověká krčma u Jakuba v Písku Zážitky

Středověká krčma u Jakuba v Písku

Zažijte středověk. Unikátní místo v Jižních Čechách ve kterém se čas zastavil. Hodovat a chlastat zde můžete co hrdlo ráčí. Naše šenkýřky v dobových kostýmech se postarají o vaše bachory. Pivo z našich sudů vždy teče proudem. Hostina u nás je vždy vskutku královská a zábava bujará.

Hotel U Kata – ubytování, restaurace a wellness Ubytování

Hotel U Kata – ubytování, restaurace a wellness

Hotel se nachází na okraji historického centra, v místech, kde ve středověku vedly městské hradby, jejichž část se dodnes zachovala i s tzv. Katovou brankou, jediným místem, kudy mohl mistr kat vcházet do města konat svou práci. Odtud také pramení název našeho zařízení – Hotel U Kata.

Středověká krčma Dětenice Zážitky

Středověká krčma Dětenice

Máte rádi středověk? Krčma Dětenice nabízí všem návštěvníkům naprosto ojedinělý zážitek – přenesete do období středověku se vším, co k němu patří. Středověké speciality se připravují na otevřeném ohni, jí se rukama, obslouží vás personál v dobových kostýmech.

Restaurace Dačický – staročeská kuchyně a jiné dobroty v Kutné Hoře Gurmánská turistika

Restaurace Dačický – staročeská kuchyně a jiné dobroty v Kutné Hoře

Staročeská stylová restaurace Dačický nabízí tradiční české a staročeské pokrmy, šest druhů piv, moravská vína. Své jméno restaurace zdědila po Mikuláši Dačickém z Heslova (1555 – 1626), nejslavnějším kutnohorském rodákovi, renesančním bouřlivákovi, pijákovi a milovníkovi žen.

Krčma U dwau Maryí  v Českém Krumlově – ochutnejte, co jídávali naši předkové Gurmánská turistika

Krčma U dwau Maryí v Českém Krumlově – ochutnejte, co jídávali naši předkové

Procházka po Českém Krumlově je sama o sobě zážitkem. Krčma U dwau Maryí nabízí neobvyklý gastronomický zážitek – chuťový návrat o několik století zpátky. Při přípravě jedinečných jídel tu pracují se surovinami jimiž se živili naši předkové.

Další aktuality

Kam letos na poslední vinobraní a slavnosti vína?

Léto a hlavní sezona je beznadějně za námi, aleposlední plánovaná vinobraní na podzim 2024 budou rozhodně stát za to. Vydat se můžete na Karlštejn, Točník, Loket nebo do Valtic, Lednice, Bzence či Hustopečí. Vybrali jsme pro vás místa, kde si užijete podzimní vinobraní a slavnosti vína.
20. září 2024 7:30
Gurmánská turistika

Podzim není jen časem vinobraní, vydejte se na pivní a gurmánské slavnosti

Vychutnejte si nádhernou atmosféru, zábavu, folklór a samozřejmě víno a pivo. Vydejte se za vynikající gastronomií a nejen vinařskými a pivními specialitami. Nezapomeňte při svých cestách za zábavou foťák a ta podělte se s ostatními o své zážitky na našem účtu na Facebooku a Instagramu.
20. září 2024 7:14
Gurmánská turistika

Produkty z farmy, regionální dobroty a nápoje: 50 tipů, kam za ochutnávkami všeho možného po Česku

Pojďte se dívat a ochutnávat, co jste ještě neviděli a neochutnali. Vychutnejte si jedinečné vzorky vín, piva, sektů, likérů, koktejlů, výrobků z medu, vynikající marmelády, čokoládu nebo lahodné čaje a spoustu dalších regionálních produktů. Farmářské i regionální produkty jsou nyní tak blízko!
19. září 2024 11:00
Gurmánská turistika

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Máme pro vás tipy na vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a na začátku října vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
16. září 2024 8:34
Gurmánská turistika

Tradice: Slavné české kuchařky aneb začalo to Rettigovou

Odkud se vzal oblíbený pokyn kuchařských kurzů „vraz do toho čtyři vejce“? Která dáma doufala, že prorazí na poli literárním, ale místo sladkobolných básniček se dodnes čtou její kuchařské recepty? Která ze známých českých kuchařek zaplatila z honoráře za svou první knihu pohřeb malé dcerky? A která vedla za první světové války vývařovnu pro chudé obyvatelstvo a válečné invalidy? Vítejte ve světě zkušených paní a dam, které hospodyňkám radily, jak se otáčet v kuchyni a proslavily se jako autorky kuchařských knih.
15. září 2024 11:11
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
11. září 2024 15:06
Gurmánská turistika

Objevte s námi sklípek po sklípku! Kam na návštěvu moravských sklípků?

Kdo má rád víno ví, že nejlepší je chutnávka vín s výkladem sklepmistra ve sklepě. Ty nejlepší nebo něčím zajímavé vám nyní nabízíme. A na mlsné jazýčky navíc čekají nejen sudová nebo archivní vína, ale i nabídka z dlouhé řady menu. Klobásky z udírny, uzené, chléb s domácím sádlem či moravské hodové koláčky...
8. září 2024 15:00
Gurmánská turistika

Na konci léta je ideální čas pro pivní turistiku

Česko je zemí piva, takže ať se rozjedete do kteréhokoliv koutu, vždy tam najdete místo, kde se vaří dobré pivo. Září patří v Česku k nejkrásnějším měsícům. Příroda se začíná oblékat do úchvatných podzimních barev a venkovní teploty jsou natolik příjemné, že doslova vybízejí k výletům. Co takhle se vydat na návštěvu některého z pivovarů či se zúčastnit pivních slavností?
7. září 2024 12:00
Gurmánská turistika