ÚvodAktualityTipy na místa, kde váš žaludek pozná středověk
Gurmánská turistika

Tipy na místa, kde váš žaludek pozná středověk

Středověk byl sice temný, ale člověk je tvor pohodlný, a tak si buďte jisti, že ti, kdo na to měli, si skvěle jedli už ve středověku. A teď ruku na srdce – kdo z vás by si nepřál takovou opravdovou středověkou žranici zažít na vlastní chuťové pohárky? Všechny ty nadívané věci s jablky mezi čelistmi či v zobácích, jak to známe z filmů… Podívejte se na naše tipy a vyberte si, kam se za středověkou krmí vypravíte.

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze

středověká hostinaV hlavních městech království se vždy jedlo nejlépe. To už tak měli panovníci zařízeno. Proto není divu, že i dnes se v Praze najde někdo, kdo na středověk rád zavzpomíná. Krčma U Krále Brabantského na pražské Malé Straně je opředena tajemnými legendami a ve středověkém duchu se zde nese nejen interiér, ale také jídelní lístek. Personál zde chodí v dobových kostýmech a na hostinu plnou dobového jídla vám posvítí svíčky. Nechybí ani originální dobový program. Traduje se, že "brabantský král" patří mezi nejstarší, téměř nepřetržitě otevřené hostince v Praze. Dobová podoba staropražského podzemního labyrintu vytváří autentickou kulisu pro ojedinělý středověký program se středověkou žranicí, hudební, taneční a kejklířskou show. Středověk sem přichází každý den kromě pondělí od 19:00! Vstupné na program je 245 Kč za osobu.
 

Středověké chutě královského města Kutné Hory

krčma DačickýVíte, které město bylo ve středověku na krátký čas větší než Praha? Pokud hádáte Kutnou Horu, máte pravdu. Kde jinde by se proto měla najít další restaurace, než v místě, kde středověk čiší přímo z každého domu? Před jídlem se můžete projít po tomto krásném městě, jehož chrám patří mezi památky UNESCO, a pak se těšit na lahodnou krmi v restauraci U Kata, která nabízí nevšední gastronomický zážitek česko-francouzsko-italské kuchyně. Dalším vyhlášeným dobovým místem je restaurace Dačický, jež podává tradiční české a staročeské pokrmy, pivo šesti značek, moravská a kutnohorská vína. Dáte si uzená husí prsa s hruškovým salátem a nebo raději kančí guláš s perníkovými knedlíky? Na výběr je také neobvyklý dezert Maliny Aurum Foliatum, zdobený pravým plátkovým zlatem.
 

Drsné časy v Dětenicích

krčma DěteniceDětenická krčma je vyhlášená na několik způsobů – středověkým jídlem i chováním. Byla to drsná doba a najít uhlazený personál se ne vždy podařilo. A Dětenice jsou toho zářným příkladem. Vsadili zde nejen na středověký pokrm, ale i na středověké mravy odkudsi z podhradí. Pokud máte rádi jídlo spojené se špetkou adrenalinu, tak si buďte jisti, že tady se vám ho dostane měrou vrchovatou. Kromě specialit středověké kuchyně je pro vás připraven i unikátní doprovodný program, jehož součástí jsou tanečnice ladně se vlnící na stolech, fakír, žebráci, šermíři, trpaslíci, dobová hudba a mnoho dalšího. A pozor, může se stát, že vás tu budou chtít zavřít do klece jako čarodějnici... Středověký program "Na vlastní kůži" probíhá každý den od 19:00 do 22:00 hodin. Nutná je však rezervace předem na webových stránkách krčmy. Vstupné činí 195 Kč na osobu.
 

Krčma U dwau Maryí v Českém Krumlově

u dwau maryíProcházka po Českém Krumlově je sama o sobě zážitkem. Krčma U dwau Maryí nabízí neobvyklý gastronomický zážitek – chuťový návrat o několik století zpátky. Při přípravě jedinečných jídel tu pracují se surovinami jimiž se živili naši předkové. Ochutnat můžete pravou staročeskou hostinu. Vyberte si tác s bažantem, kuřetem nebo králíkem doplněný uzeným masem, jáhelníkem, plackou, knedlíkem, bramborem a salátem. Hostina je to v pravém slova smyslu – z tácu může uždibovat až osm lidí. Můžete si objednat také vegetariánskou variantu, maso zde nahrazuje staročeský houbový kuba.
 

Jídlo s opravdovou středověkou grilovačkou v Písku

středověká krměStředověká krčma Písek se nachází v historické budově pivovarských sklepů v královském městě Písku nedaleko hradu krále Přemysla Otakara II. Zažijte zde jedinečnou atmosféru středověku. Hodování ve zdejší krčmě se připravuje na ohni a věřte, že krmě to je nevídaná! O vaši maximální spokojenost budou pečovat kuchaři, které by nám mohl závidět i samotný panovníkův dvůr. Taktéž není na místě pochybovat o tom, že zde zažene žízeň každý znavený poutník. Pivo a víno tu vždy teče proudem. Každou sobotu od 19:00 hodin si můžete dopřát ve středověké krčmě strhující dobovou podívanou. Krčmu rozezní středověká kapela, tancovat bude nádherná břišní tanečnice, uvidíte souboj válečníků, fakíra s živým hadem, žebráka a užijete si mnoho dalšího středověkého veselí. Program je však třeba rezervovat předem na webových stránkách krčmy. Vstupné na program je 165 Kč na osobu.
 

Hradní hodovna na Vildštejně

Hodovna VildštejnHledáte stylové prostředí, tradiční pokrmy z kvalitních surovin v západních Čechách? Zavítejte na Vildštejn a vychutnejte si histrorickou výzdobu, příjemnou atmosféru a poctivou českou kuchyni v restauraci Hodovna.
Jak již název sám napovídá, budete zde opravdu královsky hodovat. Ochutnáte mistrovské kousky hradního řezníka, čerstvou a křehkou zeleninu od místních farmářů, čerstvý a křupavý chléb a výbornou kávu z chebské pražírny. Hodovna je součástí projektu Czech Specials a nabízí proto nejen tradiční české pokrmy, ale také speciality na objednávku a domácí uzenářské výrobky dle staročeských receptur. Hodovnu lze navštívit denně od 11:00 do 21:00 hodin.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Restaurace Hodovna Gurmánská turistika

Restaurace Hodovna

Tradiční české pokrmy, speciality a vlastní uzenářské výrobky ve stylové restauraci na hradě Vildštejn. V jídelním lístku místní restaurace zde najdete jak tradiční české pokrmy a speciality, tak vlastní uzenářské výrobky, které si můžete i zakoupit.

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze Gurmánská turistika

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze

Krčma na pražské Malé Straně je opředena tajemnými legendami a ve středověkém duchu se zde nese nejen interiér, ale také jídelní lístek. Personál zde chodí v dobových kostýmech a na hostinu plnou dobového jídla vám posvítí svíčky. Nechybí ani originální dobový program.

Středověká krčma u Jakuba v Písku Zážitky

Středověká krčma u Jakuba v Písku

Zažijte středověk. Unikátní místo v Jižních Čechách ve kterém se čas zastavil. Hodovat a chlastat zde můžete co hrdlo ráčí. Naše šenkýřky v dobových kostýmech se postarají o vaše bachory. Pivo z našich sudů vždy teče proudem. Hostina u nás je vždy vskutku královská a zábava bujará.

Hotel U Kata – ubytování, restaurace a wellness Ubytování

Hotel U Kata – ubytování, restaurace a wellness

Hotel se nachází na okraji historického centra, v místech, kde ve středověku vedly městské hradby, jejichž část se dodnes zachovala i s tzv. Katovou brankou, jediným místem, kudy mohl mistr kat vcházet do města konat svou práci. Odtud také pramení název našeho zařízení – Hotel U Kata.

Středověká krčma Dětenice Zážitky

Středověká krčma Dětenice

Máte rádi středověk? Krčma Dětenice nabízí všem návštěvníkům naprosto ojedinělý zážitek – přenesete do období středověku se vším, co k němu patří. Středověké speciality se připravují na otevřeném ohni, jí se rukama, obslouží vás personál v dobových kostýmech.

Restaurace Dačický – staročeská kuchyně a jiné dobroty v Kutné Hoře Gurmánská turistika

Restaurace Dačický – staročeská kuchyně a jiné dobroty v Kutné Hoře

Staročeská stylová restaurace Dačický nabízí tradiční české a staročeské pokrmy, šest druhů piv, kutnohorská vína. Své jméno restaurace zdědila po Mikuláši Dačickém z Heslova (1555 – 1626), nejslavnějším kutnohorském rodákovi, renesančním bouřlivákovi, pijákovi a milovníkovi žen.

Krčma U dwau Maryí  v Českém Krumlově – ochutnejte, co jídávali naši předkové Gurmánská turistika

Krčma U dwau Maryí v Českém Krumlově – ochutnejte, co jídávali naši předkové

Procházka po Českém Krumlově je sama o sobě zážitkem. Krčma U dwau Maryí nabízí neobvyklý gastronomický zážitek – chuťový návrat o několik století zpátky. Při přípravě jedinečných jídel tu pracují se surovinami jimiž se živili naši předkové.

Další aktuality

Sezona borůvek je v plném proudu: vyrazte na výlet na borůvkové hody i farmy

Čas borůvek je tady a jako houby po dešti se v Česku rozšířily farmy na pěstování kanadských borůvek. Řada farem nabízí i možnost samosběru a mnozí farmáři jsou velcí nadšenci, kteří vám i poradí, jak si správně zasadit sazenice a o borůvky pečovat, aby i vaše úroda byla bohatá. Již tento víkend se konají i akce zasvěcené modrým pokladům. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kam vyrazit, a na čem si třeba pochutnat.
12. červenec 2025 10:25
Gurmánská turistika

Věda a historie není nuda: řeznictví a uzenářství, muzea, restaurace a slavnosti masa

Voní to kouřem, pepřem a poctivým řemeslem. Ať už milujete jitrnice, taliány, nebo pršut, česká řeznictví mají co nabídnout. Vydejte se s námi na portálu Kudy z nudy po stopách mistrů řezníků – od šťavnatých specialit přes skvělé restaurace až po muzea plná historie a příběhů.
10. červenec 2025 9:48
Gurmánská turistika

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!
5. červenec 2025 11:08
Gurmánská turistika

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika