Minipivovar Brabčák vznikl v roce 2012 po dlouhém plánování, budování a zkoušení v budově Hostince Ve Dvoře ve Vratimově. Vařím se zde pouze z kvalitních surovin a klasickými postupy na dva rmuty, piva plzeňského typu, nebo piva ochucená.
Pivo
pivovaru Brabčák se vyznačuje vysokým podílem
ruční práce, jedná se o klasickou dvourmutovou technologii. Základem je
český slad,
žatecký chmel, pivovarské kvasnice a voda. Kvašení mladiny po zchlazení probíhá v otevřených spilkách při teplotě 10 °C po dobu 10 – 14 dnů. Správně vykvašené (už mladé pivo) stáčíme do ležáckých tanků. V ležáckém sklepě pivo dozrává podle druhů 30 a více dnů, speciály 60 – 90 dnů při teplotě 2 °C.
V minipivovaru Brabčák, se vyrábějí
různé druhy nefiltrovaných piv, které mají díky kvasnicím plnou chuť, a po právu se jim může říkat "tekutý chléb". Výroba v množství 1000 litrů na jednu várku zintenzivňuje chutě a vůně vstupujících surovin a dává jim možnost se důkladně provázat a zaoblit. V příjemném prostředí restaurace můžete ochutnat
světlou jedenáctku,
polotmavou čtrnáctku,
medovou dvanáctku, ochucené
ležáky, světlou
desítku a sametově hořkou třináctku, která nabývá na oblibě. Zdejší pivo je nepasterizované a není filtrované, proto je jeho životnost kratší než u europiv.
Pivovárek je velmi dobře dostupný autem, na kole i hromadnou dopravou. Železniční stanice Vratimov na trati
Ostrava –
Frýdek-Místek je vzdálena asi 300 metrů. Asi 150 metrů od pivovárku prochází Cyklotrasa č. 6064, která navazuje na Cyklotrasu č. 59 (Rout 59). Rožnovský pivovar je jedním ze zastavení na
Beskydské pivní stezce. Stezka propojuje malé i velké pivovary, kde můžete poznat odlišnost barev, chutí a historie tohoto zlatavého moku.