Počátky pivovaru Cvikov sahají do dob dávno minulých, konkrétně tedy až do roku 1560, kdy bylo 72 cvikovským měšťanům od pozemkové vrchnosti oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu.
Původní, nejstarší pivovarská budova stála uprostřed cvikovského náměstí (rynku) v místech, kde v letech 1739-1945 stál tzv.
Panský dům. Během třicetileté války tento původní pivovar sice vyhořel, záhy však byl postaven znovu. Pivovar pak ještě několikrát
změnil lokaci, až byl mezi lety 1866-67 vystaven
na pozemku pod Zeleným vrchem a zde stojí dodnes.
Pivovar vaří pivo opět
od října 2014. Vlajkovou lodí pivovaru je
dvanáctistupňové pivo Klíč. Vaří se také
desetistupňová Luž a nejen v okolních sklárnách, ale také u cyklistů a turistů je oblíbené
osmistupňové pivo Sklář.Úplnou novinkou je
pivo Skalka a
Mandarinka, oboje ideální pro sportovce.
Pivo můžete ochutnat například v útulné pivovarské restauraci
Sladovna. Sesterská restaurace Sladovna se cvikovským pivem je i v Praze, ve Vodičkově ulici.
V areálu pivovaru je i řemeslná
pekárna s nabídkou kváskového chleba, koláčů, dalamánků a dalšího slaného/sladkého pečiva a jiných domácích lahůdek.
dezerty od cukráře jsou neodolatelné.
V pivovaru se vaří původní, tradiční a poctivou výrobní technologií. Všechna zdejší piva se vyrábí za použití pouze
českého sladu,
chmele a
místní vody technologií
spodního kvašení.
Prohlídky pivovaru Cvikov
Návštěvníci pivovaru se mohou
seznámit s procesem výroby piva během prohlídky trvající zhruba 45 min. Díky odbornému výkladu získají představu o dějích, které předcházejí stočení tohoto tradičního českého nápoje. Hlavní částí prohlídky je srdce pivovaru –
měděná varna umístěná v místnosti s monumentálními industriálními okny, dále to jsou prostory původních valených sklepů, kde jsou ležácké tanky a spilka.
Exkurze pivovaru nabízí pro
skupinu minimálně 10 návštěvníků ve všední dny mezi 8:00 – 16:00 hod., v sobotu a v neděli od 10:00, případně po předchozí dohodě i mimo stanovené hodiny. Termín prohlídky je třeba dohodnout a rezervovat předem. Cena je 130 Kč/osoba. Děti do 15 let, senioři a zdravotně znevýhodněné osoby platí pouze 70 Kč/osoba.Výklad je možný i v NJ nebo AJ, cena je pak 10 euro.
Navštivte historický pivovar Cvikov s tradicí od 1560. Chutná česká piva, pekárna a unikátní prohlídky pivovaru. Ochutnejte tradici.
V pivovaru Cvikov můžete ochutnat pivo Klíč, Luž, Sklář, Skalka a Mandarinka.
Pivovaru Cvikov bylo privilegium k vaření piva a výrobě sladu uděleno v roce 1560.
Hlavní atrakcí prohlídky pivovaru Cvikov je měděná varna a prostory původních valených sklepů.
Prohlídka pivovaru Cvikov trvá zhruba 45 minut.
V areálu pivovaru Cvikov je řemeslná pekárna s nabídkou kváskového chleba, koláčů, dalamánků a dalšího pečiva, a také dezerty od cukráře.
Cena prohlídky pivovaru Cvikov je 130 Kč/osoba pro dospělé a 70 Kč pro děti do 15 let, seniory a zdravotně znevýhodněné osoby. Vstupné v cizím jazyce je 10 euro.
Ano, prohlídky pivovaru Cvikov jsou dostupné i o víkendech od 10:00 hodin, případně po předchozí dohodě i mimo stanovené hodiny.
Všechna piva v pivovaru Cvikov se vyrábí tradiční výrobní technologií s použitím jen českého sladu, chmele a místní vody technologií spodního kvašení.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.