V tomto drsném, ale krásném kraji vzniká již od roku 1874 Holba – Ryzí pivo z hor. Chcete se dozvědět, jak se pivo vaří? Zveme vás na zajímavou exkurzi do Pivovaru Holba a na procházku v čase do Pivovarského muzea.
Pivo Holba za své jméno, hrdost a jedinečnost vděčí Jeseníkům. Za svou slávu a chuť pak našim sládkům, kteří střeží jeho kvalitu s úctou k řemeslu i přírodě. Vždyť vzniká z horské vody, kterou bereme z vlastního hlubinného vrtu. Vyhlášený slad z moravských ječmenů mu dává plnou chuť, chmel z Tršicka, který díky svému složení a vysoké kvalitě, charakteristickou nezaměnitelnou hořkost a dlouhé zrání v ležáckých sklepích vyváženou chuť a výborný říz. Proto právem nese titul Ryzí pivo z hor.
V pivovaru naleznete návštěvnické centrum, audiovizuální sál a Pivovarské muzeum.
Všichni zájemci jsou také zváni na exkurzi do pivovaru Holba. Prohlídku zajišťujeme od úterý do soboty v době od 9 do 16 hodin a je nutné ji předem objednat. Návštěvu pivovaru můžete spojit s prohlídkou Pivovarského muzea a posezením v Pivovarské restauraci.
Speciál Keprník – podzimní pivo z horského chmele
Když na podzim dozraje horský chmel je čas na ochutnávku speciálu Keprník. Jeho specifickou hořkost, kterou jiné pivo nemá, mu dodává ručně česaný horský chmel z Jeseníků. Na čepu je ve vybraných hospodách a v 5litrových soudcích či 2litrových lahvích s patentovaným uzávěrem si Keprníka mohou zájemci koupit v pivovarské prodejně, kde Holba doporučuje objednání předem. Chmel je udržitelným způsobem česán ručně ve vytipovaných horských oblastech Jeseníků. Keprník je pro svou nízkou produkci, závislou na množství divokého horského chmele, exkluzivní záležitostí.
Chmel, který roste volně v horách, objevili přímo v Jeseníkách dlouholetí partneři z Lesů ČR, Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, horské služby a členové Klubu českých turistů. Interně mu začali říkat "horský" chmel. Pivo obohacuje především o originální osobitou vůni, a to díky obsahu a složení chmelových silic a hořkých kyselin, které poskytují pivu hořkost. Tím se právě liší od klasického šlechtěného chmele