Návštěvníci a obyvatelé
jesenických hor i
střední Moravy tak mohou ochutnat třeba
medovou husu s hruškovým bílým zelím, červeným zelím s brusinkami a domácími žemlovými a houskovými knedlíky.
Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu dlouhodobě pečuje o popularizaci původních receptů v jesenických kuchyních za použití místních surovin, a to celoroční iniciativou "Ochutnejte Jeseníky".
Podávání svatomartinské husy patří k vrcholům gastronomického roku, proto se některé místní restaurace a hospůdky zapojily do akce „Ochutnejte v Jeseníkách svatomartinskou husu“ a připraví
husu podle tradičních jesenických receptů. Nabízet zde budou
pečené husí stehno na medu a pivě, bramborový a
špekový knedlík, červené
zelí s rozinkami a červeným vínem.
Výtečnou svatomartinskou husu mohou návštěvníci hor ochutnat například v
hájence Na Volárně u
Slezské Harty, v jesenickém penzionu
U Petra, v hotelu
Slunce v
Rýmařově, v
Lázních Bludov a pod horami například v Restauraci Hanačka Troubelice anebo v
Lázních Slatinice.
Chutná sousta pak mohou hosté zalít některým z piv, jež se vaří v jesenických horách (
Bran, Holba, Kvasslav), nebo něčím ostřejším, třeba věhlasným Absinthem Bairnsfather z Domašova.