Sociální biofarma Sady svatého Prokopa v Temelíně na Českobudějovicku zaměstnává sociálně znevýhodněné a hendikepované pracovníky. Pěstují se zde jablka, hruška, švestky a jahody, farmáři z nich připravují chutné BIO produkty.
Sady se rozprostírají u jihočeského
Temelína.
Rodina pana Netíka zemědělství věnuje už po
tři generace a v
jižních Čechách má hluboko zapuštěné kořeny. Místo, kde dnes hospodaří zakoupili koncem 90. let. Pole bylo zpustlé, stromy roky neopečovávané. Dnes je na jejich místě
kvetoucí rozmanitý sad, kde se hospodaří v
bio režimu a farmáři dbají na vysokou funkční biodiverzitu. O stromy a plodiny se spolu s rodinou Netíkových starají lidé s
postižením či
sociálním znevýhodněním, což sadům dává také důležitý sociální rozměr. Na jaře a v létě zaměstnanci převážně pracují na poli a v sadech, v zimě jsou ve zpracovně ovoce. Zaměstnancům práce venku dodává energii, je to pro ně forma terapie.
Farmáři se v
BIO sadu zaměřují převážně na
pěstování jablek, kromě nich zde rostou také
hrušky,
švestky či
jahody. V poslední době zde pěstují i
dýně,
okurky,
rajčata,
maliny a další
sezónní druhy ovoce a zeleniny. V zimě se farma zaměřuje na výrobu BIO produktů, jako jsou mošty, křížaly, marmelády a
loupané brambory. Všechny výrobky jsou zpracovány o teplotách nižších než 40 °C, díky čemuž si uchovávají všechny důležité
živiny, vitamíny a enzymy. Éčka a chemii byste v nich hledali marně.
Produkty tak jsou nejen chutné, ale i zdravé. Farmáři se spoléhají na přírodu, která má ta nejlepší řešení na naše problémy.
Podniková prodejna a samosběry
Na farmu můžete přijet
nakoupit sezónní ovoce: jablka, hrušky, švestky a v sezóně
jahody a
třešně. Ty si zde můžete nasbírat také
samosběrem, k dostání jsou ale také již otrhané. K dostání je také aktuálně pěstovaná
zelenina (brambory, papriky, mrkev…atp.). Přesné informace o výběru plodin a samosběru získáte na podnikovém Facebooku. Nechybí ani hotové produkty, jako jsou
sirupy,
marmelády,
med,
křížaly a další.
Demonstrační farma a její ocenění
Od roku 2021 jsou sady „
demonstrační farmou“. Znamená to, že s podporou
Ministerstva zemědělství ČR se zde pořádají různé dny otevřených dveří s přednáškami a praktickými ukázkami práce v sadu. Netíkovi propagují
ekologické zemědělství a ukazují, že může být dobrou cestou ke komplexní a dlouhodobě udržitelné péči o naši krajinu. Akce jsou určeny pro zemědělce a odbornou veřejnost a jsou zcela zdarma. Navíc nabízí i
možnost konzultací a poradenství v oblasti pěstitelství.
Sociální biofarma Sady svatého Prokopa získala v roce 2020 ocenění
Future of Food, které vyhlašuje světová síť Impact Hub, zaměřená na inovativní a udržitelnou produkci potravin.