ÚvodAktualityNěkolik voňavých tipů, kam se vypravit na jablečné slavnosti
Gurmánská turistika

Několik voňavých tipů, kam se vypravit na jablečné slavnosti

  • 5. září 2024
Slavností jídla není nikdy dost a fandí jim i babí léto a nadcházející podzim. Portál Kudy z nudy vás proto zve na záplavy dobrot z jablek. Že podzim voní a chutná po jablkách se přesvědčíte hned na několika místech, přestože letošní úroda je kvůli jarním mrazům nižší.
Již v sobotu 7. září se koná Ciderfest v Zubrnicích. Muzeum nabídne přehlídku a košt ciderů i moštů od regionální výrobců, přednášky o výrobě i historii ciderů a ovocnářství v regionu nebo o obnově krajiny. Celým dnem bude provázet Panoptikum Maxe Fishe. Součástí bude vystoupení zpěvačky a harmonikářky Jany Vébrové nebo Hvězda moří – irské folkové srdce protnuté severočeským punkovým drivem. Děti si přijdou taktéž na své – TyJátr pana Šedopláště přijde s pohádkou Jouhou brumbrum. Návštěvníkům se také částečně zpřístupní dosud pro veřejnost uzavřený areál čp. 27, který čeká v budoucnu celková rekonstrukce a kde se bude hlavní část festivalu odehrávat.

Festival svou myšlenkou navazuje i na předválečné přehlídky ovoce tzv. Obstfesty, které byly ve zdejší oblasti oblíbenými událostmi, jejichž konání je doloženo i v Zubrnicích. K dopravě do muzea mohou zájemci využít vlakové spojení Zubrnickou museální železnicí
 

Jablkobraní ve Ctěnicích a v Zemi keltů

Čerstvě lisované jablečné mošty, pečené i nepečené jablečné dobroty a další pochoutky z jablek ochutnáte například na Jablkobraní, které se koná v sobotu 21. září v zámeckém areálu Ctěnice na okraji Prahy

V zámeckém parku proběhne moštování, komentované ochutnávky různých odrůd jablek, kostýmovaná přehlídka dobových tanců, ukázka řezbářského řemesla a tvořivé dílny pro děti. V sále Kočárovny pak mohou návštěvníci zhlédnout loutkové představení Jabloňová pohádka od Loutek bez hranic (10:30), které poté vystřídá koncert dechového souboru Alinde Quintet (15:00). 

štrůdlNa stejný den, 21. září, máme jablečnou pozvánku i do Země keltů, kde se připravuje Jablkobraní. Po celý den budete moci sledovat, ale i vyzkoušet, tradiční zpracování jablek – moštování, sušení křížal a vaření jablečných povidel. Bude připravena i tvořivá dílnička a podzimní jablíčkové hraní. Nebude chybět ani možnost péct placky a jablečné koláčky, které si můžete odnést domů jako sladkou vzpomínku na tento den. A nezapomeňte, že opět proběhne soutěž o nejlepší domácí jablečný koláč či jiný dezert z jablek, které se můžete také zúčastnit.
 

Jablečné dny na zámku Krásný Dvůr a v Mariánských Lázní

JablkaPěkným tipem, kam se ještě vypravit za jablky, je Jablečný den na zámku Krásný Dvůr, který se koná v sobotu 5. října. Návštěvníci se mohou těšit na jarmark na zámeckém nádvoří a mnoho hudebních a divadelních představení. Nezapomnělo se ani na děti, pro které tu bude celá řada vyžití a zábavy.

O den později vás pozveme do Mariánských Lázní, kde se 6. října chystá Lázeňský festival jablek. Letos je spojeným s oslavou výročí 50. let CHKO Slavkovský les. Program festivalu je celodenní – jarmark místních výrobců a řemeslníků, výstava regionálních odrůd ovoce, tvůrčí dílny pro děti i dospělé, tematické soutěže, ochutnávky pokrmů z jablek, kulturní a hudební vystoupení.

Letošní neúroda jablek neumožní pořadatelům uspořádat tradiční Slavnosti jablek na Krasíkově, nedaleko Konstantinových Lázní

Podzimní farmářské i řemeslné trhy a jarmarky
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Výstava Zahrada Čech 2025

12. 9.17. 9.
Výstava Zahrada Čech 2025

49. ročník veletrhu Zahrada Čech zaměřený na všechny zahrádkáře, chalupáře, kutily, zahradníky a milovníky přírody se uskuteční od 12. do 17. září 2025.

Slavnosti medu a jablek pod Kunětickou horou

20. 9.
Slavnosti medu a jablek pod Kunětickou horou

Zveme vás na rodinný piknik pod Kunětickou horu.

Lázeňský festival jablek v Mariánských Lázních 2025

5. 10.
Lázeňský festival jablek v Mariánských Lázních 2025

Sklizeň jablek a konec sezóny si Mariánské Lázně připomínají Lázeňským festivalem jablek, letos 5. října 2025. Vůně skořice zaplní kolonádu a účastníci mohou ochutnat jablečné speciality a dozvědět se zajímavosti z ovocnářství.

Úroda z polí, zahrad a sadů aneb Valašský hortikomplex

11. 10.19. 10.
Úroda z polí, zahrad a sadů aneb Valašský hortikomplex

Pravidelnou součástí programové nabídky Valašského roku je výstava Valašský hortikomplex. Prezentuje ovoce, zeleninu, obiloviny a další plodiny pěstované v minulosti nejen na Valašsku.

Farmářské trhy na Jiřáku 2025

19. 3.30. 11.
Farmářské trhy na Jiřáku 2025

Trhy na Jiřáku pokračují další sezónou. Obyvatelé Vinohrad, Žižkova a blízkého i vzdáleného okolí tak mohou nakupovat na oblíbeném trhu sezónní potraviny.

Další aktuality

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!
5. červenec 2025 11:08
Gurmánská turistika

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika