Víno z prosluněných svahů Přítlucké hory v sobě snoubí poctivou práci navázanou na staletou tradici vinařství a lahodnou chuť hroznů vybraných odrůd, jenž jsou pro tuto oblast typické.
Ve vinařství Přítluky navazují na
tradici vinohradnictví a vinařství výrobou vín vyšší kvality. V současnosti se zde zpracovávají odrůdy, jež byly pěstovány na Moravě po staletí a jejich vhodnost do našich podmínek je tak řádně prověřena. Jsou to především
odrůdy Veltlínské zelené,
Frankovka,
Zweigeltrebe, ale i
Pinot noir. Kvalitní surovina si samozřejmě zaslouží co nejšetrnější zacházení, a proto pro výrobu našich vín využíváme ty nejmodernější zpracovatelské technologie.
Z historie: vína z Přítluk byla velmi proslavená, zejména zdejší Veltlínské zelené, které se pokládalo za jedno z nejlepších na Moravě. Od roku 1261 zde vlastnil vinohrady
klášter velehradský a později i
žďárský. Mnoho vinohradů patřilo okolním svobodným dvorům. Velkou část vinic vlastnili brněnští měšťané. Držitelé vinic byli povinni odvádět z vinohradů roční daň z půdy (tzv. perkrecht) a desátek z úrody. Do 15. století podléhalo povinnosti odvádět desátek pouze víno bílé. Přítlučtí však ještě v 16. století dostali výsadu, že jsou nadále zproštěni povinnosti na odvod desátku z vína červeného pod podmínkou, že nebudou výsadbu modrých odrůd zvyšovat nad stanovenou mez. Koncem 16. století ves získali Lichtenštejnové a připojili ji ke svému
lednickému panství. Místní víno bylo v panství velmi žádané a nesmělo na zámku chybět při žádné mimořádné příležitosti ani při každodenním stolování.
Poznejte historii a vína z Přítluky, kde staré tradice vinařství splývají s moderními technologiemi při výrobě prvotřídních vín.
Vinařství Přítluky má dlouhou historii sahající až do roku 1261, kdy zde vinice vlastnili kláštery velehradský a žďárský, posléze také brněnští měšťané.
V Přítlukách se pěstují odrůdy jako Veltlínské zelené, Frankovka, Zweigeltrebe a Pinot noir.
Vinařství Přítluky používá nejmodernější zpracovatelské technologie, aby zajistili co nejšetrnější zacházení s kvalitní surovinou.
Místní víno bylo velmi ceněné, obzvláště Veltlínské zelené, které bylo považováno za jedno z nejlepších na Moravě a bylo nezbytné při mimořádných příležitostech i každodenním stolování na lednickém panství.
Specifickou historickou událostí je udělení výsad v 16. století, kde Přítlučtí dostali výsadu být zproštěni odvodu desátku z vína červeného pokud nebudou zvyšovat výsadbu modrých odrůd nad stanovenou mez.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.