Bronislav Vajbar je klasickým případem vinaře, kterého k vínu přivedli předci. Rodinná tradice pěstování hroznů a výroby vína sahá daleko do historie rodiny. Důkazem toho je i dochovaný rodokmen, ve kterém je zmínka o vinařství už z konce 19. století.
Vinařství Vajbar sídlí ve vinařské obci Rakvice, která je součástí velkopavlovické vinařské podoblasti. Vinařství
obhospodařuje cca 36 ha vinic, ve kterých probíhá postupná obnova přestárlých vinic a kde se zároveň obměňuje odrůdová skladba podle dlouhodobého záměru. Vinařství pěstuje
Veltlínské červené rané,
Rulandské šedé,
Muškát moravský,
Irsai Oliver,
Ryzlink vlašský,
Pálava,
Modrý Portugal a
Cabernet Moravia.
Mimo
jakostní a přívlastková vína vinařství také vyrábí také
stoprocentní hroznový mošt bez stabilizačních a konzervačních látek. Jeho základem jsou odrůdy Muškát moravský a André.
V posledních letech získala vína vinařství Vajbar
řadu medailí z uznávaných domácích i mezinárodních soutěží. Jmenovat můžeme Král vín České republiky, O zlatý pohár Víno&Delikatesy, Valtické vinné trhy, Jarovín Rosé, Weinparade Poysdorf, Vinum Juvenale, Festwine, Gran Prix Vinex či Vinařské Litoměřice. Chloubou Vinařství Vajbar jsou pak
ledová vína,
která jako jediná uspěla v soutěži Salonu vín ČR roku 2015! Navíc Pálava 2013 ledové víno zvítězila v kategorii sladkých vín.
Milovníkům vína je určena
podniková vinotéka v areálu vinařství. Uvítají tu jak mototuristy, tak milovníky vína na kole či pěší turisty. Pochopitelně si tu můžete nakoupit i
zásoby na doma a mít víno přímo "od pramene".