
V prostorách
pivováru v Kostelci nad Černými Lesy se bude v
sobotu 15. března konat
Den otevřených dveří v rámci 24. výročí místního pivováru. Pořadatelé si pro návštěvníky připravili prohlídky a výroční gastronomické speciality.
Přijďte si připomenout důležitý mezník v historií českého pivovarnictví. Ve 12:00, 14:00 a 16:00 hodin se budou konat
prohlídky zrekonstruovanými technologickými prostory, čekají vás ukázky historických technologií, které
pivovar postupně uvádí do provozu. Uvidíte mimo jiné
parní stroj, chladící a vzduchové
kompresory, obří
stáčečky,
elevátor na led anebo sladovnické stroje, jako je například šrotovník. Nebudou chybět ani dubové ležácké sudy, čerpání mladiny na chladicí štoky, sprchový aparát v provozu, kontinuální hvozd typu Ječmenz roku 1876 a mnoho dalších pivovarských vychytávek.
Prohlídky stojí 220 Kč na osobu.

Pivní znalci mohou chutnat
několik druhů zdejšího piva – světlou výčepní 10% Dešťoffku, světlé plné pšeničné svrchně kvašené pivo Bílá Svině 11%, světlý ležák Vycpaná vydra 12%, výroční Marcovní pivo 13% (světlé silné spodně kvašené pivo), tmavé silné pivo spodně kvašené Černá Svině 13% a Medokostelecká výroční 15% (světlé silné spodně kvašené pivo ochucené nefiltrované, nepasterizované). K ochutnání budou lákat
pivovarské speciality, jako je hovězí kližka na Černé Svini, vepřová žebra na Medokosteleckém speciálu, krůtí smažené v pivním těstíčku z Vycpané vydry nebo Tvargle v těstíčku z Dešťoffky... a řada dalších. Těšit se můžete nejen na spoustu piva a jídla, ale také na
živou hudbu.
Černokostelecký pivovár je kulturní památkou

Dne 21. února 2018 Ministerstvo kultury prohlásilo za
kulturní památku celý areál Černokosteleckého pivováru včetně technologického vybavení. Zapsané vybavení zahrnuje náduvník, vzduchový kompresor,
hvozd systému Ječmen, vzdušný vertikální hvozd,
čistící stanici na ječmen, odkličovací aparáty, vzduchovou vývěvu, cyklon,
zásobníky na slad a elevátor, váhu a šrotovník,
zásobníky na studenou vodu, teplou vodu a našrotovaný slad, rekuperátor brýdových par, dvojnádobovou varní garnituru, čpavkové chladicí kompresory,
chladicí štoky, sprchový aparát,
spílečné kádě a dřevěné ležácké sudy.
Letité snahy majitelů o citlivou obnovu klasicistního areálu vrchnostenského
pivováru přestavěného v duchu průmyslové revoluce na konci 19. století a vybaveného moderní technologií ve třicátých letech 20. století dosáhl zadostiučinění. Nadále probíhá postupná stavební obnova a rekonstrukce historických technologií. K tomu patří otevírání nových expozic historického areálu veřejnosti. V započatém díle budou pokračovat i nadále.
Dej Bůh štěstí!
Pojďte oslavit 24. výročí Černokosteleckého pivováru 15. března 2025. Čekají na vás prohlídky, historické technologie a vynikající gastronomie.
Černokostelecký pivovár slaví své 24. výročí 15. března 2025.
Na oslavě 24. výročí budou k dispozici prohlídky rekonstruovaných technologických prostor, ukázky historických technologií a gastronomické speciality.
Návštěvníci mohou ochutnat Dešťoffku, Bílou Svině, Vycpanou vydrá, Marcovní pivo, Černou Svině, Medokosteleckou výroční a další.
V pivovaru jsou zaváděny historické technologie jako parní stroj, chladící a vzduchové kompresory, obří stáčečky a speciální sladovnické strojní zařízení.
Černokostelecký pivovár byl prohlášen za kulturní památku dne 21. února 2018.
V muzeu lze prohlédnout rozsáhlé expozice o historii pivovarství a sladovnictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.
V pivovaru jsou nabízeny speciality jako hovězí kližka na Černé Svini, vepřová žebra na Medokosteleckém speciálu a další lákavé pokrmy.
Cena prohlídek pivovaru během oslavy výročí je 220 Kč na osobu.
24. výročí symbolizuje čtvrtstoletí novodobé historie pivovaru, obnovy a zároveň kulturního oživení celého areálu.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.