Brno bylo kdysi vstupní branou do vinařské
jižní Moravy a
sklepy na ulici Hlinky jsou toho důkazem, víno se tu vyrábělo i skladovalo. Většina z nich je ale
veřejnosti normálně nepřístupná. Díky vstřícnosti soukromého majitele si je všichni zájemci mohou
prohlédnout během soboty 7. prosince během
festivalu Víno z blízka.
Podle odborníků pochází první zmínky o původních vinařských sklepích v tomto místě z raného novověku, kdy na brněnském Žlutém kopci byla pěstována vinná réva. Doložitelná zmínka o Vinařství Alois Reissmann ve sklepích na Hlinkách v Brně pochází z roku 1868. Rozsáhlý
komplex historických sklepů na Hlinkách 56, který je znám jako
sklep Na Kantnýři, se zachoval prakticky v původním rozsahu a podobě. Komplex je ukrytý pod parcelami pěti vlastníků s celkovou
délkou chodeb stovek metrů a
veřejnosti nejsou běžně otevřeny. V prostorách ulice
Hlinky 56–58 byl původně provozován rozsáhlý
velkoobchod s vínem dováženým z jižní Moravy i ze států jižní Evropy. Prastrýc restituentů těchto sklepů pak v období první světové války
z Itálie přivezl do Brna dokonce
recepturu na kořeněné víno, které později v České republice vešlo ve známost jako Metropol. V posledních desetiletích nebyly sklepy zásadně rekonstruovány a jejich vybavení zůstalo překvapivě v původním stavu. I díky tomu čeká na návštěvníky
autentický zážitek.
Vinný sklep Hlinky 52 je naopak citlivě zrekonstruovaný
vinný sklípek s domáckou atmosférou v místním měřítku patří mezi ty menší – jeho celková rozloha je necelých 200 čtverečních metrů. Tak jako většina sklepů na Hlinkách byly i tyto malé sklepy v minulosti
propojeny se sousedy. Průchody, které jsou dnes již zazděny, se původně dalo projít do sklepů sousedícího Pivního a vinného šenku Železná růže a na druhé straně do sklepa někdejší restaurace Moravský sklep.
V obou sklepech bude
v sobotu 7. prosince probíhat i doprovodný program.
Ve sklepě Na Kantnýři jsou v plánu
tři komentované prohlídky. Ve Vinném sklepě
Hlinky 52 nejprve od 15 hodin
přednáška Brno – město vína, obrázky z historie, kterou povede historik a oborník na dějiny Brna Michal Konečný z Národního památkového ústavu, a hned na to,
od 16:15 přednáška a degustace Brněnská vína kdysi a jejich degustace dnes. Tu povede brněnský sommeliér a vinař Stanislav Šida a představí tak mimo jiné
kolekci šesti vín vyrobených způsobem blízkým
starým technologií a z odrůd typických pro vinohrady středověkého Brna.
Od 17:30 následuje
přednáška Brněnské podzemí – místa spjatá s vínem. Aleš Svoboda ukáže obrazem a okomentuje slovem, kam až podzemí sahalo, jak bylo propojené, jaké mělo zvláštnosti a co dnes vnímáme jako raritu.
Pro návštěvníky festivalu bude vstup v rámci vstupného zdarma.