ÚvodAktuality

Aktuality Královéhradecký kraj

Kam se vydat za skvělým hudebním zážitkem? Divadlo a hudba patří k našemu životu již od dob starověkého Řecka a Říma. Ne nadarmo se divadlu říká prkna, která znamenají svět. Herci ztvárňují různorodé role, které diváka umí vtáhnout do děje a přenést ho třeba do světa fantasie a snů. V naší bohaté nabídce najdete mnoho zajímavých divadelních představení, hudebních koncertů a festivalů všech žánrů. Divadlo a hudba jsou tu pro každého. Vyberou si milovníci klasiky, jazzu, folku, opery, baletu, muzikálu, ale i ti, kteří preferují moderní hudbu nebo zahraniční umělce.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Královéhradecký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Festival Za poklady Broumovska pomalu končí, oblast stojí za návštěvu i po koncertech

Patnáctým koncertem v pořadí bude v sobotu 31. srpna 2024 ukončen 19. ročník mezinárodního festivalu Za poklady Broumovska. Koncert začíná od 18 hodin v broumovském klášterním kostele sv. Vojtěcha. Podívejte se s portálem Kudy z nudy nejen na festival, ale i co dalšího můžete na Broumovsku zažít.
28. srpen 2024 12:15
Kultura, Královéhradecký kraj

Festival Trutnoff Open Air opět rozezní podkrkonošské Bojiště

Legendární festival Trutnoff Open Air alias Český Woodstock letos opět zamíří do domovského Trutnova, kde se uskuteční v tradičním srpnovém termínu od 22. do 25. 8. 2024. Během čtyř dnů se hudební nadšenci mohou těšit na trutnovském Bojišti na tři stage a přes šedesát kapel! Proběhne i mnoho nehudebních aktivit, jako jsou workshopy a výtvarné dílny.
20. srpen 2024 14:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Hudební​ festival Brutal Assault rozburácí Josefov

Hudební​ festival Brutal Assault se opět vrátí do Josefova na svůj 27. ročník. Jeden z největších metalových festivalů v Evropě zve od 7. do 10. srpna 2024 na různorodý lineup složený z více než 150 kapel. Ovšem dokořán otevřené budou letos také raveliny, bastiony, hradby a všelijaká cihlová zákoutí, která nabídnou víc než jen muziku!
5. srpen 2024 16:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Divadelní festival Jiráskův Hronov se blíží

Nejstarší festival amatérského divadla Jiráskův Hronov, který se koná od 2. do 10. srpna 2024, bude letos již 94. ročníkem. Letos se mohou diváci těšit na 106 amatérských i profesionálních divadelních představení, v rámci volného programu se pak představí dalších 33 divadelních souborů, uskuteční se 32 koncertů, 6 výstav a dalších 20 doprovodných akcí.
1. srpen 2024 6:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Divadelní festival Menteatrál v Neratově zve opět na netradiční představení

První srpnový víkend se opět setkají v Neratově v Orlických horách divadelní soubory pracující s lidmi s mentálním postižením. Festival Menteatrál, který se koná již desátým rokem, i letos nabídne divadelní představení, koncert, letní kino, tančírnu pod širým nebem, tematické diskuze a workshopy. Letošní ročník proběhne od čtvrtka 1. 8. do neděle 4. 8. 2024.
31. červenec 2024 13:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Pojeďte na letní výlet do Babiččina údolí a užijte si poslední prohlídky s komtesou Hortenzií

Babiččino údolí patří mezi nejznámější výletní místa u nás, kam spisovatelka Božena Němcová umístila děj svého slavného díla Babička. Není to jen Staré bělidlo, které bylo v roce 1797 postaveno jako mlynářský výměnek ratibořického mlynáře Antonína Rudra (pana otce z Babičky), ale také Starý mlýn a v sousedství Starý mandl. Na zámku Ratibořice probíhají do 31. 7. 2024 prohlídky s komtesou Hortenzií. Přijďte se na ně podívat!
28. červenec 2024 8:32
Kultura, Královéhradecký kraj

Přelom července a srpna patří v Broumově tradičně Letním hornovým kurzům

Na desátý ročník Letních hornových kurzů se do Broumova sjede od 28. července do 3. srpna více než stovka mladých hornistů z celého světa. Kurzy expandují i na prestižní domácí festivaly jako Pražské jaro nebo Smetanova Litomyšl. Společné „Halali“ napsala letos na objednávku rezidenční skladatelka festivalu Za poklady Broumovska Sylvie Bodorová.
28. červenec 2024 8:17
Kultura, Královéhradecký kraj

Začátek prázdnin s češtinou i kulturními zážitky nabízí Šrámkova Sobotka

Na začátku léta 2024 ožívá již tradičně město Sobotka kulturou. V prvním prázdninovém týdnu od 29. 6. do 6. 7. 2024 zde probíhá 68. ročník festivalu českého jazyka, řeči a literatury Šrámkova Sobotka. Festival se koná každoročně první červencový týden na počest významného soboteckého rodáka, básníka Fráni Šrámka, při příležitosti výročí literátova úmrtí.
1. červenec 2024 12:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Hradec Králové ožil festivalem Divadlo evropských regionů

Hradec Králové v posledním červnovém týdnu opět ožil divadlem. Mezinárodní festival Divadlo evropských regionů letos se letos koná od 21. do 28. června. Činohra, alternativní, loutkové, pohybové divadlo, tanec, performance, pohádky, improvizace i nejrůznější doprovodné programy a hudební koncerty. To vše je každoroční svátek divadla a živého umění v Hradci Králové, který oslavuje dynamiku života a umělecké tvorby.
26. červen 2024 11:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Festival Za poklady Broumovska nabídne letní koncerty špičkových interpretů

19. ročník letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska bude slavnostně zahájen v sobotu 29. června 2024 v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově. Týden před tím, v sobotu 22. června se však uskuteční první festivalový koncert – vystoupení nejlepších studentů ZUŠ Broumov v kostele sv. Markéty v Šonově. Přijďte si užít komorní atmosféru a skvělou hudbu v podání mladých umělců. Festival nabídne celkem dvanáct sobotních koncertů, které rozezvučí unikátní skupinu broumovských dientzenhoferovských kostelů. Vstupné na koncerty je dobrovolné, výtěžek putuje na péči o tyto architektonické unikáty.
20. červen 2024 10:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Rock for People láká na Offspring, Prodigy i Keanu Reeves

Jeden z největších tuzemských festivalů, Rock For People, se letos koná od 12. do 15. června 2024 a již ve středu otevře své brány v hradeckém Parku 360, kde přivítá na čtyři desítky tisíc fanoušků. Rekordní 29. ročník nabídne ve čtyřech dnech na osmi pódiích hudební shows v čele s The Offspring, Bring Me The Horizon, The Prodigy, Yungbludem, Avril Lavigne, Sum 41, Pendulum, a pestrý doprovodný program. Na festival zavítá i hollywoodská hvězda Keanu Reeves se svou kapelou Dogstar, kde hraje na baskytaru.
11. červen 2024 8:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Trutnov opět zaplaví noví cirkusáci té nejvyšší kvality

Tradiční svátek milovníků adrenalinu, euforické zábavy i experimentálního umění se letos koná už čtrnácáté v Trutnově. Podkrkonošská metropole se od 29. května do 2. června 2024 promění v přehlídku českých i zahraničních novocirkusových souborů. Diváci se mohou těšit na výběr těch nejlepších souborů nejen z České republiky, ale také ze zahraničí, například vynikající umělci z Austrálie a Maďarska.
28. květen 2024 14:00
Kultura, Královéhradecký kraj