ÚvodAktuality

Aktuality Královéhradecký kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Královéhradecký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Festival Za poklady Broumovska pomalu končí, oblast stojí za návštěvu i po koncertech

Patnáctým koncertem v pořadí bude v sobotu 31. srpna 2024 ukončen 19. ročník mezinárodního festivalu Za poklady Broumovska. Koncert začíná od 18 hodin v broumovském klášterním kostele sv. Vojtěcha. Podívejte se s portálem Kudy z nudy nejen na festival, ale i co dalšího můžete na Broumovsku zažít.
28. srpen 2024 12:15
Kultura, Královéhradecký kraj

Festival Trutnoff Open Air opět rozezní podkrkonošské Bojiště

Legendární festival Trutnoff Open Air alias Český Woodstock letos opět zamíří do domovského Trutnova, kde se uskuteční v tradičním srpnovém termínu od 22. do 25. 8. 2024. Během čtyř dnů se hudební nadšenci mohou těšit na trutnovském Bojišti na tři stage a přes šedesát kapel! Proběhne i mnoho nehudebních aktivit, jako jsou workshopy a výtvarné dílny.
20. srpen 2024 14:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Hudební​ festival Brutal Assault rozburácí Josefov

Hudební​ festival Brutal Assault se opět vrátí do Josefova na svůj 27. ročník. Jeden z největších metalových festivalů v Evropě zve od 7. do 10. srpna 2024 na různorodý lineup složený z více než 150 kapel. Ovšem dokořán otevřené budou letos také raveliny, bastiony, hradby a všelijaká cihlová zákoutí, která nabídnou víc než jen muziku!
5. srpen 2024 16:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Divadelní festival Jiráskův Hronov se blíží

Nejstarší festival amatérského divadla Jiráskův Hronov, který se koná od 2. do 10. srpna 2024, bude letos již 94. ročníkem. Letos se mohou diváci těšit na 106 amatérských i profesionálních divadelních představení, v rámci volného programu se pak představí dalších 33 divadelních souborů, uskuteční se 32 koncertů, 6 výstav a dalších 20 doprovodných akcí.
1. srpen 2024 6:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Divadelní festival Menteatrál v Neratově zve opět na netradiční představení

První srpnový víkend se opět setkají v Neratově v Orlických horách divadelní soubory pracující s lidmi s mentálním postižením. Festival Menteatrál, který se koná již desátým rokem, i letos nabídne divadelní představení, koncert, letní kino, tančírnu pod širým nebem, tematické diskuze a workshopy. Letošní ročník proběhne od čtvrtka 1. 8. do neděle 4. 8. 2024.
31. červenec 2024 13:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Pojeďte na letní výlet do Babiččina údolí a užijte si poslední prohlídky s komtesou Hortenzií

Babiččino údolí patří mezi nejznámější výletní místa u nás, kam spisovatelka Božena Němcová umístila děj svého slavného díla Babička. Není to jen Staré bělidlo, které bylo v roce 1797 postaveno jako mlynářský výměnek ratibořického mlynáře Antonína Rudra (pana otce z Babičky), ale také Starý mlýn a v sousedství Starý mandl. Na zámku Ratibořice probíhají do 31. 7. 2024 prohlídky s komtesou Hortenzií. Přijďte se na ně podívat!
28. červenec 2024 8:32
Kultura, Královéhradecký kraj

Přelom července a srpna patří v Broumově tradičně Letním hornovým kurzům

Na desátý ročník Letních hornových kurzů se do Broumova sjede od 28. července do 3. srpna více než stovka mladých hornistů z celého světa. Kurzy expandují i na prestižní domácí festivaly jako Pražské jaro nebo Smetanova Litomyšl. Společné „Halali“ napsala letos na objednávku rezidenční skladatelka festivalu Za poklady Broumovska Sylvie Bodorová.
28. červenec 2024 8:17
Kultura, Královéhradecký kraj

Neobjevené skvosty: 10 tipů z turistické oblasti Krkonoše

Hledáte tip, kam na výlet či dovolenou v Krkonoších? Krkonoše patří mezi nejoblíbenější horská místa v Česku. Prohlédněte si atraktivní místa, kde naleznete spoustu zajímavých a neobjevených cílů pro výlety ve dvou nebo i s dětmi.
9. červenec 2024 15:45
Kultura, Královéhradecký kraj

V Babiččině údolí se chystají Mlynářské slavnosti

Když počasí dovolí, sejdeme se v údolí. Plno veselí v Rudrově mlýně s bodrým Panem otcem a letní folklorní tradice můžete zažít v Babiččině údolí v Ratibořicích, kde se jako každý rok konají oblíbené Mlynářské slavnosti. Letos se sem vypravte 5. až 7. července.
4. červenec 2024 16:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Začátek prázdnin s češtinou i kulturními zážitky nabízí Šrámkova Sobotka

Na začátku léta 2024 ožívá již tradičně město Sobotka kulturou. V prvním prázdninovém týdnu od 29. 6. do 6. 7. 2024 zde probíhá 68. ročník festivalu českého jazyka, řeči a literatury Šrámkova Sobotka. Festival se koná každoročně první červencový týden na počest významného soboteckého rodáka, básníka Fráni Šrámka, při příležitosti výročí literátova úmrtí.
1. červenec 2024 12:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Ve Vamberku si připomínají tradiční krajkářské řemeslo

Do Vamberka, města krajek, se ve dnech 27. až 29. června 2024 sjíždí prvotřídní krajkářky z celého světa. Během Krajkářských slavností se můžete přijít podívat na jejich umění, navštívit výstavu české paličkované krajky nebo zhlédnout módní přehlídku Krajkářské školy Vamberk s kolekcí šperků.
28. červen 2024 9:00
Kultura, Královéhradecký kraj

Hradec Králové ožil festivalem Divadlo evropských regionů

Hradec Králové v posledním červnovém týdnu opět ožil divadlem. Mezinárodní festival Divadlo evropských regionů letos se letos koná od 21. do 28. června. Činohra, alternativní, loutkové, pohybové divadlo, tanec, performance, pohádky, improvizace i nejrůznější doprovodné programy a hudební koncerty. To vše je každoroční svátek divadla a živého umění v Hradci Králové, který oslavuje dynamiku života a umělecké tvorby.
26. červen 2024 11:00
Kultura, Královéhradecký kraj