ÚvodAktuality

Aktuality Jihočeský kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Jihočeský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Festival barokních umění potěší milovníky opery v Českém Krumlově

Doznívající léto vítá návštěvníky Krumlova do sváteční atmosféry slavností a festivalů. Předposlední zářijový víkend 20. – 22. 9. 2024 se na zámku v Českém Krumlově ponese v duchu Festivalu barokních umění. Oslava staré hudby v historických prostorách města oživuje původní mistrovská díla barokních autorů. Stejně jako před staletími tak mohou dnes opět zaznít tóny dobových skladeb v autentickém provedení.
19. září 2024 6:00
Kultura, Jihočeský kraj

Soběslavské slavnosti letos doprovodí Den evropského dědictví

Letošní první zářijová sobota 7. září 2024 přivítá již tradiční Soběslavské slavnosti, které tentokrát slibují prolnutí historie se současností. Ve stejný den se totiž bude konat i celonárodní akce Dny evropského dědictví, jenž otevírají zdarma své brány. Během slavností bude v čase od 15 hodin veřejnosti přístupná věž Hláska, knihovna v hradním paláci a hradní sklepení.
2. září 2024 21:03
Kultura, Jihočeský kraj

Písek roztančí mezinárodní folklorní festival

Jihočeské město na břehu Otavy oživí od 22. do 25. srpna 2024 Mezinárodní folklorní festival Písek. Na podiu i v ulicích města zazpívají a zatančí vystupující ze všech koutů Evropy a dokonce i ze zámoří. Pozvání přijaly soubory například ze Severní Makedonie, Itálie, Rumunska nebo Mexika. Hlavní část programu se odehraje v pátek, sobotu a neděli.
22. srpen 2024 16:00
Kultura, Jihočeský kraj

Bartolomějské posvícení a Milevské městské slavnosti doplní řada doprovodných akcí

Tradičně nejvýznamnější akcí města Milevsko je Bartolomějské posvícení – Milevské městské slavnosti 2024, které se letos uskuteční ve dnech 22. až 25. srpna 2024. Slavnosti nabídnou nepřebernou nabídku kulturního vyžití nejen pro obyvatele města Milevska, ale i širokého okolí. V nabídce si jistě vyberou to své jak děti, tak i ti dříve narození.
22. srpen 2024 6:16
Kultura, Jihočeský kraj

Mezinárodní dudácký festival Strakonice rozezvučí nejenom místní dudáci

Mezinárodní dudácký festival Strakonice opět nabídne zajímavý program za účasti mnoha domácích i zahraničních dudáckých souborů i samostatných dudáků. Svým specifickým zaměřením na dudy a folklor spjatý s tímto nástrojem i další žánrovou bohatostí, patří dudácké festivaly ve Strakonicích mezi nejvýznamnější svého druhu v domácím i mezinárodním měřítku. Víte, v čem se liší dudácká muzika Skotska, Turecka či Maďarska? Zjistit to můžete v Strakonicích, kde od 22. do 25. srpna 2024 bude probíhat Mezinárodní dudácký festival.
21. srpen 2024 16:00
Kultura, Jihočeský kraj

Klapot dřeváků rozezní šumavské Volary

Ve dnech 17. a 18. srpna 2024 se koná již 30. ročník slavností ve Volarech. Nebude na nich chybět bohatý program, tancovačka pod širým nebem, pokus o překonání dřeváckého rekordu, báječná atmosféra, dobré občerstvení a nespočet řemeslníků a prodejců.
13. srpen 2024 13:25
Kultura, Jihočeský kraj

MHF Český Krumlov pomalu končí: slibuje česko-rakouský koncert smíření či Shakespeara

33. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov se blíží do svého finále, během posledních čtyř dnů můžete zavítat na pět koncertů a to nejen centra dění, ale i na poutní místo Svatý Kámen, kam festival zavítá ve své historii vůbec poprvé. Zde si můžete připomenout výročí skladatelů Bedřicha Smetany a Antona Brucknera. Co dalšího festival nabídne, se podívejte s portálem Kudy z nudy.
31. červenec 2024 14:35
Kultura, Jihočeský kraj

Koně, ryby, heligonky: Holašovice zvou na Selské slavnosti

Malované štíty stavení holašovické návsi se stanou o víkendu 19. až 21. července 2024 již po 25. dobovou kulisou Selských slavností, na které se každoročně sjíždí množství lidových umělců a řemeslných tvůrců. Pro návštěvníky bude připraven bohatý kulturní program, více než 200 stánkařů a také kyvadlová doprava z Českých Budějovic a zpět.
15. červenec 2024 15:00
Kultura, Jihočeský kraj

Na Budějovicku můžete nově využít kartu hosta BuďKarta

S projektem karty hosta pro ubytované přichází Turistická oblast Budějovicko na začátku letní sezony 2024. Smyslem BuďKarty je motivovat hosty k prodloužení pobytu a návštěvě míst, která by původně nezvažovali. Kartu získají k ubytování na dvě a více nocí. Na oplátku jim přinese řadu výhod a slev na vstupy. Do projektu se zapojili místní ubytovatelé a provozovatelé turistických atraktivit.
12. červenec 2024 10:00
Kultura, Jihočeský kraj

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov zve na hvězdy klasické hudby

Již 33. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov se na jihu Čech koná od 12. července do 3. srpna 2024 a jeho program je jako vždy velkolepý. Do města nad řekou Vltavou zavítá jedna z největších hudebních legend, barytonista Plácido Domingo, dále pak koncertní mistr České filharmonie Jiří Vodička, a poprvé také akordeonistka Ksenija Sidorová s hornistou a dirigentem Radkem Baborákem. Doprovodný program ve Festivalové zóně nabídne zdarma multižánrové koncerty a s celou rodinou si užijete výtvarné, relaxační, pohybové i vzdělávací aktivity.
12. červenec 2024 9:00
Kultura, Jihočeský kraj

Poslechněte si špičkové umělce na hudebním festivalu Třeboňská nocturna

Mezinárodní hudební festival Třeboňská nocturna vstupuje do svého 21. ročníku. Ve dnech 9. – 13. července 2024 bude festival hostit špičkové umělce klasické hudby. Vystoupí violoncellista Jiří Bárta, Janoska Ensemble, operní pěvci Jana Sibera a Aleš Briscein v doprovodu Komorní filharmonie Pardubice, Barocco sempre giovane a mnozí další. Pětice večerů zavede návštěvníky do Státního zámku Třeboň i barokních kasáren, kostela sv. Jiljí či empírového Divadla J. K. Tyla.
9. červenec 2024 12:00
Kultura, Jihočeský kraj

Festival Okolo Třeboně oslavuje letos Kristova léta výběrem toho nejlepšího

Osm dní plných hudby a zábavy nabídne letošní ročník festivalu Okolo Třeboně, kterým už 33. rokem začínají prázdniny. Letošní třeboňský hudební festival se koná v termínu od 27. června do 4. července 2024. Letošní ročník festivalu se může pochlubit bohatým doprovodným programem, který je naplánovaný především na víkend 29. a 30. června.
28. červen 2024 12:00
Kultura, Jihočeský kraj