ÚvodAktuality

Aktuality Jihomoravský kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Jihomoravský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Moravská metropole patří jazzu – začíná JazzFestBrno

Milovníci jazzu se od 17. září do 22. října 2024 mohou těšit na skvělé muzikanty a nezapomenutelnou atmosféru mezinárodního jazzového festivalu Jazzfest Brno. Do moravské metropole přijede jeden z největších jazzových kytaristů všech dob Al Di Meola, americký zpěvák, kytarista a skladatel José James, těšit se můžete také na Cabaret des Péchés nebo Jiřího Slavíka a jeho Polka-boys.
17. září 2024 17:00
Kultura, Jihomoravský kraj

Do Kunštátu se vydejte o víkendu na největší tržiště s keramikou – přesunuto na říjen

Město Kunštát stane Mekkou keramikářů z celého Česka. Ve dnech 5. a 6. října 2024 zaplaví náměstí Krále Jiřího stánky s keramikou od výrobců z celé ČR i zahraničí. Vše doplní ukázka výpalu keramiky, točení na hrnčířskému kruhu a dílny pro děti.
10. září 2024 8:00
Kultura, Jihomoravský kraj

Prohlédněte si barokní divadlo ve Valticích

Barokní divadlo na zámku ve Valticích láká návštěvníky na zajímavý zážitkový prohlídkový okruh. Ten vás zavede do všech koutů barokního zámeckého divadla, které je po Českém Krumlově dalším českým unikátem! Po zhlédnutí filmu o historii a rekonstrukci divadla vás průvodce zavede na jeviště i pod něj do úžasné divadelní mašinerie. Vlastnoručně si tak můžete vyzkoušet, jak se mění kulisy i jak se dělá efekt větru a deště.
8. září 2024 9:00
Kultura, Jihomoravský kraj

V Těšanech na jižní Moravě si prohlédnete i vyzkoušíte kovářské řemeslo

Zajímavý tip na sobotu 7. 9. 2024 nabízí expozice kovářství a kolářství v objektu kulturní technické památky Kovárna v Těšanech. Už po několikáté se v prostorách historické kovárny v Těšanech sejdou amatérští kováři do 26 let, aby zde ukovali speciální kovářské výrobky. Proto také ukázky tradiční kovářské práce nesou název Mladý těšanský kovář.
3. září 2024 7:06
Kultura, Jihomoravský kraj

Šermíři, žonglérská dílna i jarmark! To vše vás čeká na hradě Bítov

O víkendu 17. 8. a 18. 8. 2024 se na Bítově koná oblíbená hradní pouť s bohatým programem. Připraven je historický jarmark, žonglérská dílna nebo divadelní představení.
13. srpen 2024 13:09
Kultura, Jihomoravský kraj

V Mikulově proběhne slavnostní ukončení sympozia Dílna

Mikulov se stejně jako v uplynulých 30 letech stal místem letního setkávání všech generací se současným výtvarným uměním a uměleckou tvorbou. Letošní ročník Mikulovského výtvarného sympozia “dílna“ již vstoupil do své druhé poloviny, umělci tvoří v ateliérech mikulovského zámku a také se aktivně setkávají s občany a návštěvníky města. Slavnostní zakončení letošního ročníku, které proběhne v sobotu 10. 8. 2024 od 18:00 vernisáží a navazující výstavou v jižním křídle zámku. Výstava, která představí umělecké výstupy letošního sympozia potrvá do 30. 11. 2024.
1. srpen 2024 9:12
Kultura, Jihomoravský kraj

V Mikulově se opět chystá festival barokního divadla

Festival barokního divadla Moravský Parnas připomíná bohatou barokní divadelní historii města a poodkrývá dobu, kdy Mikulov patřil k důležitým středoevropským divadelním centrům s rozkvetlou zámeckou a díky piaristům i školskou divadelní kulturou. Letos se koná od 26. do 27. července 2024 na zámku Mikulov a v galerii Konvent.
25. červenec 2024 14:00
Kultura, Jihomoravský kraj

Mikulovské výtvarné sympozium Dílna zve na Den otevřených ateliérů

Mikulov žije od poloviny července výtvarným uměním. Umělkyně a umělci pilně pracují na svých výtvarných dílech a pořadatelé sympozia zvou veřejnost v rámci doprovodných akcí na mikulovský zámek, kde se v sobotu 27. 7. 2024 od 10:00 do 18:00 hodin bude konat Den otevřených ateliérů.
25. červenec 2024 6:00
Kultura, Jihomoravský kraj

Shakespeare v Brně zase nemá prázdniny: Letní shakespearovské slavnosti zvou na Špilberk

Shakespearovy slavnosti začaly v Brně na Špilberku v pondělí 15. července 2024 a opět do moravské metropole přináší bohatý program. Diváci Slavností si tento rok užijí novou komedii Marná lásky snaha slavného anglického dramatika, od jehož narození letos uplynulo 460 let. Letos se na nádvoří hradu Špilberk odehraje ještě 14 představení v hvězdném obsazení. Shakespearovské letní slavnosti v Brně pak zakončí 7. srpna magická komedie Bouře.
17. červenec 2024 11:00
Kultura, Jihomoravský kraj

Multižánrový festival Boskovice láká na pestrý program

Od 4. do 7. července se v unikátním historickém jádru města – židovské čtvrti a jejím blízkém okolí koná festival Boskovice 2024. Právě místo konání a jeho otevřenost má zásadní podíl na neopakovatelné atmosféře, kterou byste si neměli nechat ujít. Letošní již 32. ročník festivalu přiláká do jihomoravského města Boskovice s jedinečným geniem loci umělce nejen z Česka, ale i ze zahraničí – vystoupí například Kafka band, francouzští Jour J Mental, Lelee ze Slovinska, slovenští Tolstoys, Katarzia, Glyders z USA a na své si přijdou i příznivci divadla, výtvarného umění a filmu.
5. červenec 2024 13:00
Kultura, Jihomoravský kraj

Hudba na vinicích startuje: léto na jižní Moravě spojí dobré víno a skvělou muziku

Koncertní seriál Hudba na vinicích již popáté nabídne v originálních kulisách pěti vinařství spojení dobrého vína, a ještě lepší živé hudby v podání předních českých i slovenských hvězd. Hlavními tahouny ročníku 2024 budou kapely Mig 21, Jelen, Čechomor, Wohnout nebo Queenie, zazpívá také David Koller, Lucie Bílá, Horkýže slíže, Aneta Langerová a ze Slovenska přijedou No Name, IMT Smile a Kandráčovci. Premiéru si v rámci „Vinic“ odbyje Vojta Dyk, a to hned dvakrát – jak se svým novým bandem D.Y.K., tak v rámci pozůstatku skupiny Nightwork, projektu Tros Discotequos. Seriál nabízí až do 21. září 2024 na čtyřicet koncertů.
28. červen 2024 14:00
Kultura, Jihomoravský kraj

Navštivte nejvýznamnější a nejstarší folklorní festival ve Strážnici

Každý poslední víkend v červnu, letos od 27. do 30. června 2024, se do Strážnice sjíždějí tisíce návštěvníků, aby se pobavili a užili si Mezinárodní folklorní festival Strážnice i příjemnou atmosféry města, zámeckého parku a skanzenu. Během festivalu se mohou potěšit krásou lidových písní, tanců a krojů ve slavnostním průvodu i v mnoha různých pořadech, zkusit si i tance z cizokrajných koutů světa a společně si zazpívat a zatancovat u lidových muzik.
26. červen 2024 18:00
Kultura, Jihomoravský kraj