ÚvodAktuality

Aktuality Kraj Vysočina

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Kraj Vysočina? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Historické slavnosti Zachariáše z Hradce oživí Telč

Historické slavnosti Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna proběhnou od pátku 16. do soboty 17. srpna 2024 v Telči. Tradiční kulturně společenská akce města s lidově historickou tematikou nabídne šermířské, hudební, taneční a divadelní produkce doplněné dobovými atrakcemi a dobovým jarmarkem. Užijte si dny plné zábavy i poučení pro malé i velké, dny historie a romantiky, dobrého jídla, prostě zážitky ve starých dobrých časech.
14. srpen 2024 6:00
Kultura, Kraj Vysočina

Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského začíná

V termínu 3. až 9. srpna 2024 se na Vysočině uskuteční tradiční, již 26. ročník, Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského. Letos však v novém duchu – agentura, která pořádala tento festival v minulosti, ukončila z vlastní vůle spolupráci s festivalem a novým organizátorem a ředitelem festivalu se stal tenorista Jakub Pustina. Ten chce festival posunout do 21. století a přiblížit nové a mladší generaci. Neopomenutelnou a důležitou změnou festivalu je osobní přítomnost Petra Dvorského na všech koncertech.
3. srpen 2024 6:00
Kultura, Kraj Vysočina

V Náměšti nad Oslavou začínají Folkové prázdniny

Osmatřicátý ročník Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou, který proběhne od 27. července do 3. srpna 2024, zahájí v premiéře jazzový skladatel a multiinstrumentalista Jiří Slavík a jeho desetičlenný soubor Polka-boys s projektem nazvaným Polkatime, který vrací do polky taneční odvázanost a humor. Následující festivalové večery pak nabídnou na třech hudebních scénách pečlivě vybraný program z celého světa. Vůbec poprvé do České republiky přijede zpěvačka Valeria Castro z Kanárských ostrovů, která loni zazářila na veletrhu Womex a získala nominaci na Latin Grammy.
26. červenec 2024 6:00
Kultura, Kraj Vysočina

SázavaFest se v roce 2024 nekoná, Světlou nad Sázavou však stojí navštívit i tak

Zámecký lesopark ve Světlé nad Sázavou 22. ročník populárního festivalu Sázavafest letos nerozezní. Organizátoři čelili nárůstu cen a rozhodli se, že v roce 2024 festival nebudou pořádat. Sami doufají, že letošní pauza jim dodá sil do dalších ročníků. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na historii oblíbeného letního festivalu i na to, co ve Světlé nad Sázavou stojí za vidění.
23. červenec 2024 14:30
Kultura, Kraj Vysočina

Prázdniny v Telči nejsou festival, ale způsob života

V pátek 26. července 2024 bude na telčském zámeckém nádvoří slavnostně odstartován další ročník Prázdnin v Telči, nejdelšího hudebního festivalu v České republice, který potrvá až do 11. srpna 2024. V kulisách pohádkové renesanční Telče vystoupí během sedmnácti dnů na pěti scénách stovka špičkových hudebníků a představí se desítky divadelních uskupení.
23. červenec 2024 7:36
Kultura, Kraj Vysočina

Mezinárodní festival současného tance KoresponDance okouzlí Žďár nad Sázavou

Polovina července na Vysočině už tradičně patří Žďáru nad Sázavou, festivalu KoresponDance a tamnějšímu zámku. Nejprve ožije nejdříve centrum města a následující tři dny festivalové centrum na zámku. Umělci z Portugalska, Francie, Německa, Česka, Španělska, Itálie, Slovenska, ale i Japonska už do srdce Vysočiny míří. Žďár nad Sázavou bude od 11. do 14. 2024 července patřit současnému tanci, pohybovému divadlu a novému cirkusu.
11. červenec 2024 15:00
Kultura, Kraj Vysočina

Výlety pro samotáře: Po stopách perleťových knoflíků krajinou mezi Žirovnicí a Počátky

Žirovnice bývala naše knoflíkářská velmoc a ještě na začátku 20. století tu pracovalo několik továren na výrobu perleťových knoflíků. Vydejte se s Kudy z nudy na Vysočinu, do krásných městeček a jejich neobjeveného okolí, do ráje krásných přírodních zákoutí, hojivých pramenů – a perleti.
8. červenec 2024 7:41
Kultura, Kraj Vysočina

Řezbáři budou v Třešti vyrábět figurky do společného betléma

Letošní Dřevořezání, tedy setkání řezbářů a přátel betlémů v Třešti se bude konat 5. 7. a 6. 7. 2024 v Třešti na zahradě Schumpeterova domu. Po oba dny bude také otevřena stálá expozice betlémů. Hlavní zvláštností třešťských betlémů je 200 let stará tradice stavění betlémů v rodinách, které je o Vánocích zpřístupňují široké veřejnosti. Přijďte si teď v létě prohlédnout, jak figurky v betlému vznikají pod šikovnýma rukama zručných betlémářů.
3. červenec 2024 5:49
Kultura, Kraj Vysočina

Poznejte sklářskou tradici Vysočiny

Sklářství má na Vysočině dlouhou tradici, nejstarší písemně doložení skláři se usadili na Žďársku již v 16. století. Velký rozvoj sklářství začal s počátkem 18. století, kdy na Vysočinu přišly z Rakouska a Pošumaví rodiny Eisnerů a Gattermayerů. Světovou slávu si vydobyl Anton Müller, který v Blažejově začal s výrobou českého křišťálu. V 19. století vznikaly velké hutě a první továrny a sklářské rody z této doby jsou známé dodnes, ať už jde o Císaře, Rückelly nebo Koppy. Velká část hutí patřící těmto rodinám po II. světové válce připadla státu a některé pokračují ve výrobě i dnes. Vydejte se po stopách zdejších sklářů, objevte staré sklářské hutě a další místa spojená se sklem a skláři. Dostanete se tak na místa se specifickou atmosférou starých dob i do zákoutí regionu, která nejsou turistům příliš známá.
30. prosinec 2023 8:22
Kultura, Kraj Vysočina

Betlémy v třešťských domácnostech se otvírají návštěvníkům

Od 26. 12. 2023, můžete využít příležitost užít si vánoční atmosféru v Třešti na Vysočině. Na Betlémské cestě lze až do 2. února 2024 zavítat do desítky domácností, kde lidé po několik generací staví betlémy. Tradice betlémářství v Třešti je zde živá už více než 200 let. Jeden z třešťských betlémů je vystaven také v Jindřišské věži v Praze. Celoročně je ke zhlédnutí také stálá expozice betlémů v prostorách Schumpeterova domu v Třešti.
25. prosinec 2023 7:27
Kultura, Kraj Vysočina

Prožijte advent a Vánoce na památkách Vysočiny

S blížícími se Vánocemi se otevírají brány památek na Vysočině, které nabízejí nejrůznější zajímavé akce. Návštěvníky čekají vánoční výstavy, zvláštní prohlídky, ale především kouzelná vánoční atmosféra. Užijte si speciální program na zámku Telč, v poutním kostele sv. Jana Nepomuckého u Žďáru anebo v Muzeu Vysočiny na třebíčském zámku.
20. prosinec 2023 12:00
Kultura, Kraj Vysočina

Kraj Vysočina: tři památky UNESCO, mistr Santini a sklářské tradice

Rozhlédněte se po Vysočině, která po více než třech stoletích zůstává barokní krajinou. Dokonalou, malebnou a idylickou, kde se stačí vydat pěšky či na kole kousek za město a všude kolem sebe vidíte cibulové báně kostelů, kapličky, boží muka, předlouhé aleje podél cest i osamělé stromy. Nechte se okouzlit sakrálním dědictvím a sklářskými tradicemi kraje Vysočina!
13. prosinec 2023 12:47
Kultura, Kraj Vysočina