ÚvodAktuality

Aktuality Kraj Vysočina

Gurmánská turistika je to pravé pro všechny milovníky dobrého jídla a pití. V České republice najdete známé restaurace a kavárny, které se zaměřují na zahraniční kuchyni a nabídnou vám speciality ze všech koutů světa. Své místo zde má ale také česká kuchyně a regionální produkty a Čechy tolik oblíbené pivo a pivovary. Pokud preferujete spíše tekuté hrozny, pak vás jistě osloví vinařská turistika a pro ty náročnější s vás je tu zážitková gastronomie, která spojuje prvotřídní kuchyni s příjemným prostředím. Přinášíme vám aktuální trendy a novinky z oblasti gastronomie, stačí si jednoduše vybrat z naší exkluzivní nabídky.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Kraj Vysočina? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Oslavte Den mrkve – upečte si mrkvance, tradiční specialitu z Polné

Víte, že i mrkev má svůj svátek? Světový den mrkve (International Carrot Day) se slaví každý rok 4. dubna a po celém světě se pořádají různé mrkvové party, oslavy a happeningy. Pokud máte rádi mrkev, je to i váš den. Vyzkoušejte nejen 4. dubna salát z mrkve nebo tradiční mrkvance. A na podzim si nenechte ujít tradiční Mrkvancovou pouť v Polné! Budou se také prodávat mrkvance, užijete si skvělé zážitky na pouťových atrakcích, bude se konat ohňová show, večerní zábava a mnoho dalšího. Mrkvancová pouť na Husově náměstí v Polné vítá návštěvníky z celé republiky tradičně na začátku září. Připraveny budou také výstavy, koncerty a další hudební vystoupení. Zpřístupnění věže kostela a pouťové zábavy jsou již tradicí.
1. duben 2023 11:29
Gurmánská turistika, Kraj Vysočina

Za vůní kávy na Vysočinu: 10 tipů na skvělé kavárny a cukrárny

Vysočina je úžasný region rozprostírající se od Ledče nad Sázavou až po Velkou Bíteš. Je proto velmi těžké vytipovat jen pár míst, kde natrefíte na skvělé podniky, které vás přilákají podmanivou vůní kávy. V našich tipech se s vámi podělíme o pár osvědčených míst, které vás při cestování Vysočinou určitě potěší a dobijí vám baterky.
16. srpen 2022 14:00
Gurmánská turistika, Kraj Vysočina

Oslaďte si den na pelhřimovském Medování

Pokud byste ve středu 18. prosince měli volné odpoledne a netrápili se s přípravami na vánoční svátky, můžete zavítat do hudebního oddělení pelhřimovské knihovny, kde se koná tradiční Medování. Od 15:00 do 17:00 si zde mohou zájemci vyrobit svíčku, vánoční ozdoby ze včelího vosku, ochutnat včelí med nebo bylinkové nektary, vyrobit si pomerančový svícen s hřebíčkem, zhotovit si vánoční ozdoby z hoblinek nebo ozdobit si voňavé perníčky.
16. prosinec 2019 12:30
Gurmánská turistika, Kraj Vysočina

Na Rohu hojnosti v Edenu ochutnáte prvorepublikové dobroty

V Bystřici nad Pernštejnem je sklizena všechna úrodu a pro gurmány je přichystáno podzimní hodování, letos v duchu první republiky. Během soboty 26. října, navazující na podzimní prázdniny, ochutnají návštěvníci zábavního centra Eden kuchyni bohatších vrstev i obyčejná jídla chudších lidí.
24. říjen 2019 9:00
Gurmánská turistika, Kraj Vysočina

Ochutnejte Vysočinu na Slavnostech brambor v Bystřici nad Pernštejnem

Víte jak chutná bramborový tatarák? Chcete vyzkoušet oškrabat kilo brambor na čas nebo soutěžit v pojídání brabor s Maxijedlíkem? Rádi byste ochutnali bramborové pivo? Zajímá vás jak se pěstují fialové brambory? To vše a mnohem více zjistíte na Slavnostech brambor. 28. a 29. 9. 2019 na farmě Eden v Bystřici nad Pernštejnem, kde se konají již třetí Slavnosti brambor v řadě.
27. září 2019 8:00
Gurmánská turistika, Kraj Vysočina

Pivovarem roku se letos stal humpolecký Bernard

Ve čtvrtek 8. listopadu 2018 proběhlo v sále pivovaru Garage Rock and Roller club v Ostravě slavnostní vyhlášení ankety Sdružení přátel piva – Pivo roku 2018. Letošní ceny byly uděleny již po dvacáté osmé a od roku 2002 se vyhlašují vždy v jiném městě, kraji a na půdě jiného pivovaru. V Moravskoslezském kraji je to vůbec poprvé. Kategorie, ve kterých se soutěžilo, zůstaly stejné jako v předchozích letech. Vítězný stupeň získal rodinný pivovar Bernard, jeho Jedenáctka vyhrála v kategorii Světlý ležák a Jantarový ležák v kategorii Polotmavé pivo.
9. listopad 2018 12:30
Gurmánská turistika, Kraj Vysočina

Sladký výlet do Jihlavy na cukrářský festival a za zábavou

Jedinečnou příležitost vidět (a ochutnat) přehlídku uměleckých cukrářských výrobků budete mít v sobotu 19. listopadu v Jihlavě. V Dělnickém domě se totiž odehraje Cukrářský festival, spojený se soutěží v několika sladkých kategoriích. V neděli 20. 11. 2016 vás čeká Nominační den do Milána. V této soutěži budou mezi sebou bojovat profesionální cukráři o postup do Milána na mistrovství světa. A co víc, po vyhodnocení si na sladkostech smlsnou návštěvníci!
13. listopad 2016 16:31
Gurmánská turistika, Kraj Vysočina

Oslavte 35 let od natočení filmu Postřižiny v dalešickém pivovaru

Přijďte 29. srpna na oživené prohlídky pivovaru – navštívíte prostory, které návštěvníci běžně nevidí. Kromě výborného piva se můžete těšit na prohlídky muzea a pivovarského provozu nebo na hudební vystoupení.
25. srpen 2015 7:51
Gurmánská turistika, Kraj Vysočina

Dalešický pivovar zve na Postřižinské slavnosti

V Dalešickém pivovaru tradiční Postřižinské slavnosti! Den Postřižinského piva se bude slavit v sobotu 20. 6. 2015 od 9:00 do 19:00 hod. Na letošním 20. ročníku vystoupí No Name, Marek Ztracený, Crossband, Vaťák. Program bude moderovat Heidi Janků a Zdeněk Izer. Jako každý rok je připravena spousta soutěží pro děti i dospělé, exkurze do pivovarských provozů, ukázka vozů Škoda a Volkswagen, jízdy parních vlaků, plavby loďkami přímo od pivovaru a další.
20. červen 2015 6:56
Gurmánská turistika, Kraj Vysočina

Pikniková louka vítá v Telči výletníky i místní

Neotřelou formu občerstvení při toulkách Vysočinou připravil pro návštěvníky Telče výrobce uzenin z nedalekého Krahulčí. Na malebné louce nedaleko místního centrálního parkoviště zaparkoval pojízdnou prodejnu, kde je možné ochutnat, zakoupit, ale i ogrilovat čerstvé pochutiny v podobě vybraných uzenin, párků nebo grilovacích klobásek.
21. červenec 2013 10:17
Gurmánská turistika, Kraj Vysočina