ÚvodAktuality

Aktuality Olomoucký kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Olomoucký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Podzimní festival duchovní hudby hostí Olomouc

Podzimní festival duchovní hudby se v Olomoucí koná od 17. 9. do 23. 10. 2024. Posluchačům nabídne koncerty v historických a zároveň akusticky pozoruhodných prostorách duchovního, společenského a kulturního života Olomouce.
18. září 2024 17:00
Kultura, Olomoucký kraj

V Prostějově navštivte o víkendu Hanácké slavnosti – pro rok 2024 zrušeno

U příležitosti tradičních prostějovských hodů – svátku kostela Povýšení svatého Kříže, se konají v Prostějově v sobotu a neděli 14. a 15. září 2024 už po 42. Prostějovské hanácké slavnosti. Tradiční lidový jarmark s celodenním kulturním programem a přehlídkou hanáckých souborů je největší folklorní slavnost ve městě, kde se občanům a návštěvníkům města představují folklorní soubory, cimbálové muziky, ale i kapely jiných žánrů a folklorní soubory z dalších etnografických oblastí. V sobotu začíná program v 14:00 a v neděli už od 8:00 hodin.
9. září 2024 16:00
Kultura, Olomoucký kraj

Mezinárodní varhanní festival Olomouc rozezní největší varhany na Moravě

Mezinárodní varhanní festival Olomouc nabídne během svého 56. ročníku špičkové interpretační výkony i mezinárodní zastoupení umělců. Festival opět hostí chrám sv. Mořice se slavnými a nedávno zrekonstruovanými Englerovými varhanami. Důraz je letos kladen na odkaz českých skladatelů a významné letošní výročí Bedřicha Smetany. Krásu varhanní hudby si vychutnáteod 2. do 16. září 2024.
2. září 2024 7:15
Kultura, Olomoucký kraj

Hrad Helfštýn přivítá další ročník kovářského svátku Hefaiston

Již 42. mezinárodní kovářské setkání Hefaiston hostí tradičně na konci srpna hrad Helfštýn. Není tomu jinak ani letos, kdy na hrad přijede na 300 uměleckých kovářů z celého světa. Nejvíce z nich pochází z České republiky a Slovenska, asi stovka umělců přijede z nejrůznějších zemí světa včetně Japonska, Austrálie a USA. Svátek uměleckého kovářství oslaví kováři spolu s návštěvníky na Helfštýně poslední srpnový pátek a víkend tj. od 23. do 25. srpna 2024.
22. srpen 2024 6:00
Kultura, Olomoucký kraj

Festival Hrady CZ pokračuje tento víkend na Bouzově

Jednou z posledních zastávek nejnavštěvovanějšího českého hudebního festivalu Hrady CZ bude předposlední prázdninový víkend, tedy přesněji pátek a sobota 23. a 24. srpna 2024, hrad Bouzov na Olomoucku. Turné na hradě, který byl dějištěm pohádek Pyšná princezna nebo o Princezně Jasněnce a létajícím ševci, se zúčastní přední čeští muzikanti. Na Bouzově vystoupí Lucie, Daniel Landa nebo Chinaski!
21. srpen 2024 19:42
Kultura, Olomoucký kraj

Ve Zlatých Horách probíhá Mistrovství světa v rýžování zlata

Novodobí zlatokopové z celého světa měří od 19. do 24. srpna 2024 ve Zlatých Horách na Jesenicku své umění v rýžování zlata. Do Zlatých Hor se MS v rýžování zlata vrací po 14 letech! Přijďte si užít unikátní zážitek a staňte se svědky napínavého závodu, kde se nejlepší zlatokopové z celého světa utkají o titul mistra světa. Závody se odehrávají v areálu Zlatokopeckých srubů.
20. srpen 2024 12:00
Kultura, Olomoucký kraj

Údolí Desné rozezní desítky flašinetů

Oblíbená Pekařovská pouť opět nabídne 17. srpna 2024 směs hudby, divadla a především lidského sdílení. Největším tahákem bude tradičně Mezinárodní setkání flašinetářů, které je pravidelnou součástí poutě.
14. srpen 2024 7:58
Kultura, Olomoucký kraj

Hanácký skanzen Příkazy zve na lidová řemesla a tradiční žně

Areál Kameníčkova gruntu a přilehlých stodol, které jsou součástí Hanáckého muzea v přírodě v Příkazech na Olomoucku, ožije v sobotu 13. a 27. července 2024 tesařským řemeslem a žňovými pracemi. Přijďte do Hanáckého muzea v přírodě zažít tradiční lidové práce v autentickém prostředí hanáckého gruntu.
11. červenec 2024 12:00
Kultura, Olomoucký kraj

Česko mezi řádky: Poslední vlak z Frývaldova, Jeseník a Věra Sládková

Seriál Vlak dětství a naděje jste možná viděli opakovaně, ale znáte také jeho knižní předlohu? Věra Sládková (1927–2006) nazvala svůj triptych o složitém dospívání mladé dívky v období protektorátu Poslední vlak z Frývaldova, Pluky zla a Dítě svoboděnky.
11. červenec 2024 10:50
Kultura, Olomoucký kraj

Neobjevené skvosty: 10 tipů z regionu Olomoucký kraj

Olomoucký kraj je plný turistických atraktivit, ale přitom patří k dosud neobjeveným oblastem naší země. Nezklame milovníky historie a přírody, podobně jako fanoušky technických zajímavostí. Prohlédněte si nadhlednu Háječek u obce Svébohov, expozici čarodějnických procesů v Jeseníku, historickou zlatorudnou štolu ve Zlatých Horách, bunkr Přáslavice, Arboretum v Bílé Lhotě, zámek Plumlov anebo Muzeum silnic ve Vikýřovicích.
21. duben 2024 14:40
Kultura, Olomoucký kraj

Vlastivědné muzeum v Olomouci si připomíná 150. výročí Průmyslového muzea císaře Františka Josefa

Vlastivědné muzeum v Olomouci láká na velmi zajímavou výstavu s názvem Průmyslové muzeum císaře Františka Josefa v Olomouci, která odkazuje k letošnímu 150. výročí založení jednoho z důležitých předchůdců dnešního Vlastivědného muzea, který stál na konci 19. století u zrodu fenoménu užitého umění.
8. březen 2024 10:00
Kultura, Olomoucký kraj

Putovní folklorní festival Setkání Hanáků se uskuteční tentokrát v Náměšti na Hané

Během Setkání Hanáků se ve čtvrtek 28. září 2023 v Kojetíně představí na 500 členů národopisných tanečních a hudebních souborů v hanáckých krojích. Čtrnáctý ročník festivalu nabídne kromě krojovaného průvodu městem a vystoupení hanáckých souborů také hanácké trhy, krojovou poradnu nebo prohlídky kojetínské synagogy či exkurze do Měšťanského pivovaru.
27. září 2023 10:00
Kultura, Olomoucký kraj