Obec
Mikulčice se nachází v samém centru
slováckého regionu Podluží. Leží 7 kilometrů jižně od
Hodonína a obepíná ji krásné prostředí vinic, sadů a lužních lesů. V
sobotu 20. ledna se od 14:00 hodin můžete těšit na
tradiční košt a kulinářské speciality regionálního zaměření, jako jsou pravá
slovácká zelňačka,
škvarky,
škvarkové pagáčky a pomazánka, zelné placky a zelňáky, zelné ondráše a
tvarůžkové koláče. Mezi dobrotami nebude chybět ani jitrnicový prejt, zvěřinový guláš, oblíbené patenty či pagáče a šátečky.
Nejlepší vzorek kysaného zelí obdrží věcnou cenu. Kysané zelí do soutěže můžou zájemci zasílat pořadatelům v 0,7 litrových sklenicích ještě i v den koštu do
10:00 hod., kdy začíná jeho hodnocení. K tanci, zpěvu a dobré náladě bude vyhrávat Neoveská cimbálová muzika.
Zapíjet se bude
ovocem v tekutém stavu, přičemž kromě klasiky, jako jsou třešně, meruňky anebo švestky, tady v chutnou
pálenku přeměnili i různé netradiční druhy. Místní zaslali 128 vzorků i když jejich stromy totálně zdecimovalo předloňské tornádo a k tomu ještě vloni meruňky zlikvidoval jarní mrazík. Nejvíce jsou na koště zastoupeny tradičně
slivovice a to v počtu 269 vzorků. Nejstarší je
durancie z roku 1994. Kromě klasické švestkovice,
hruškovice a
meruňkovice jsou ve skupině "netradičních" pálenky z
kukuřice,
rajčat,
melounu,
dřínu,
borůvek,
moruše aj. a v kategorii "ostatní" pak také likéry z
arónie,
střemchy,
zimolezu,
klikvy a z
růží.