ÚvodAktualityKam na nejlepší zimní gastronomické akce: dobré jídlo, víno i pivo?
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší zimní gastronomické akce: dobré jídlo, víno i pivo?

  • 5. ledna 2025
Je úplně jedno, kolik nám je let, jaké máme vzdělání a co děláme. Dobré jídlo zkrátka milujeme všichni a gastronomické akce mají na portálu Kudy z nudy vždy zelenou. Už teď si můžete do kalendářů zapsat několik skvělých gastronomických slavností, na nichž byste na začátku roku 2025 neměli chybět!

Nova festival chutí nabídne degustační menu nejlepších restaurací z Česka


gastrofestivalO víkendu 19. a 19. ledna 2025 proběhne v O2 Universu Praha zimní Nova festival chutí, který nabídne svým návštěvníkům degustační menu dvaceti nejlepších restaurací z celé České republiky.

O zábavu se postarají samotní šéfkuchaři, kteří se na hlavním podiu utkají v soubojích ve vaření se známými kuchaří z televizní obrazovky. Vyzvou tak Radka Kašpárka, Přemka Forejta a Honzu Punčocháře.

Jedinečný food festival pod jednou střechou navštíví také velké množství populárních tváří z pořadů TV Nova. V pražské hale O2 universum navíc vyroste samostatná restaurace „VIP Gourmet Experience“, kterou opanují michelinští kuchaři. V sobotu 18. ledna István Pesti a v neděli 19. ledna Jean-Phillipe Blondet.
 

Košt ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích


Kysané zelíNenechte si ujít již tradiční košt pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích! K občerstvení budou nabízeny speciality ze zelí nebo krajové pečivo. Kysané zelí do soutěže můžou zájemci zasílat pořadatelům v 0,7 litrových sklenicích ještě v den koštu do 10:00 hod., kdy začíná jeho odborné hodnocení. V nabídce bude rovněž spousta pochutin vhodných k ochutnávce kořalek a pestrá paleta krajových specialit ze škvarků, uzenin, kysaného zelí a tvarůžek. Vyhlášení vítězů s předáním cen proběhne v 17:00 hod. Ke zpěvu, tanci a dobré náladě bude vyhrávat cimbálová muzika. Veřejná ochutnávka kysaného zelí, ovocných destilátů a dalších specialit se uskuteční v sobotu 18. ledna 2025 od 14:00 hod. na KD v Mikulčicích.
 

Letenské prase aneb Zabíjačka v muzeu


zabijačkaZažít atmosféru staročeské zabijačky a ochutnat zabijačkové speciality můžete v rámci akce Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu, která se bude konat 25. ledna 2025 před budovou Národního zemědělského muzea i v samotném muzeu. Těšit se můžete na ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa s komentářem mistra řezníka, výstavu řeznického náčiní ze sbírek muzea, gastronomické workshopy a ochutnávky, divadelní a hudební vystoupení, výtvarné dílny pro děti i prodej zabijačkových specialit.


Zimní košt vín z Čech v Lovosicích


vínoVelký zimní košt vín z Čech, kde účastníci potkají řadu známých i méně známých vinařů na jednom místě, se uskuteční v historickém rozsáhlém sklepení Pfannschmidtovy vily (dům, kde se nyní nachází městská knihovna a informační centrum). Návštěvníci se mohou těšit 18. ledna 2025 na setkání s přibližně 15 vinaři z Čech. Bude možné ochutnat vína z Mělníka, Roudnice, Žernosek, Českého středohoří, ale i Lounska nebo podkrušnohoří. Lovosice jsou skvěle dopravně dostupné po dálnici D8 nebo přímým rychlíkem z Prahy.
 

Zimní vinařský festival na jihu Moravy


šátečekVinaři z jihomoravské obce Němčičky otevřou opět v sobotu 25. ledna 2025 své sklepy. Přivítají tak hosty druhého Zimního festivalu vína, který nabídne nejen vynikající vína z místních sklípků, ale i skvělé krajové speciality a lahůdky k vínu. A nebude chybět ani soutěž o nejlepší svařák! Ve stejný den můžete zavítat i na  Vinařskou zabijačku. Těšit se můžete už od 10 hodin na jitrnice, jelita, tlačenku, černou i bílou polévku, uzené maso, klobásy, čerstvé škvarky i sádlo nebo teplý ovar.
 

Winter Affair pivovaru Zichovec


pivo zichovec festivalŽe i pivo může nabídnout chvíle plné luxusu a rozmanitosti? To přesně vám chce na konci ledna dokázat pivovar Zichovec během svého jednodenního festivalu Winter Affair, který si pro vás nachystali 25. ledna v prostorách bývalého kostela Gabriel Loci na pražském Smíchově. Pro tuto příležitost pozvali 25 špičkových evropských pivovarů, které budou na místě reprezentovat samotní pivovarníci a během dne tak budete moci ochutnat celkem 150 piv, které byly vybrány tak, aby přilákali ty největší fanoušky prémiových piv a ukázali kompletní rozsah světa luxusních piv komukoliv, kdo se rozhodne účastnit.
 

Slavnostní zahájení Salonu vín 2025


Salon vínV podzemí valtického zámku na jižní Moravě se v sobotu 1. února 2025 otevře nová expozice Salonu vín České republiky se stovkou nejlepších vín aktuálního ročníku. V tento den můžete poprvé ochutnat novou kolekci 100 vín oceněných zlatou medailí Salon vín České republiky 2020. Vína je v Salonu vín možné zvědavě okukovat, ochutnávat, nebo i nakupovat po jednotlivých láhvích podle toho, jaký program zvolíte. Je na vás, zda se spolehnete jen na vlastní smysly, nebo se necháte provést zkušeným sommelierem, který přidá i nějakou tu zajímavost o vínech, vinařích i vinařství dnes i v minulosti.
 

Kurz pečení valašských frgálů


frgálK nejtypičtějším specialitám valašské kuchyně patří kromě slivovice a kyselice také frgál. Pro všechny, kteří se chtějí naučit vyrábět tento tradiční valašský koláč, pořádá Resort Valachy ve Velkých Karlovicích kurzy pečení. Účastníci si během tříhodinového kurzu pod vedením pekařky zkusí celý postup a zhotoví si vlastní frgál, který si odvezou domů. Dozví se také různé tipy a zajímavosti o historii a současnosti frgálu. Ten se na Valašsku dělá podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století.
 

Slavnosti moravského uzeného

Uzené masoO víkendu 22. až 23. února 2025 provoní hrad Veveří nad Brněnskou přehradou vůně moravského uzeného. Na Slavnostech moravského uzeného neochutnáte jen voňavé maso od několika uzenářských firem, ale také uzené pivo, klobásy, šunky a zabíjačkové speciality.  Již 10. ročník přinese doposud nejbohatší program, jaký mohli návštěvníci na uzeném hodování zažít – proběhne zabijačka se vším, co k ní patří, mistři uzenáři nechají publikum doslova nahlédnout pod ruce, podělí se o svá tajemství a zároveň nabídnou k ochutnání v rámci napínavé soutěže vlastní výrobky. Návštěvníci svými hlasy opět rozhodnou, které moravské uzené je to nejlepší a získá titul Krále uzenářů. Kromě pivní nabídky bude na Slavnostech také vinařská zóna s ochutnávkou desítek druhů vín od moravských rodinných vinařství.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
7 věcí, které nevíte… o Michelinu a restauracích, kde září michelinská hvězda

7 věcí, které nevíte… o Michelinu a restauracích, kde září michelinská hvězda

Mít svou restauraci uvedenou v renomovaném průvodci Michelin a získat alespoň jednu michelinskou hvězdu, to je pro většinu kuchařů nejlepší způsob ocenění jejich práce. Také Česko má v oblasti gurmánské turistiky co nabídnout. Vydejte se s Kudy z nudy na cestu po restauracích, které vytoužené ocenění získaly, i po těch, které se na něj zatím těší.

Zimní festival vína Němčičky – otevřené sklepy 2026

31. 1.
Zimní festival vína Němčičky – otevřené sklepy 2026

Vinné sklepy budou 31. ledna 2026 otevřeny od 10:00 hod. do 19:00 hod., vychutnáte si skvělá vína od němčičských vinařů a k chuti přijdou vhod i tradiční zimní místní pochutiny.

Národní zemědělské muzeum – obory zemědělství ve všech podobách v Praze Kultura

Národní zemědělské muzeum – obory zemědělství ve všech podobách v Praze

Hlavní budova Národního zemědělského muzea na Letné nabízí unikátní pohled na zemědělství a fenomény s ním spojené. Zabývá se lesnictvím, rybářstvím, gastronomií, myslivostí, zemědělskou technikou a dalšími obory. Na střeše je vyhlídková terasa a příjemný trávník na posezení.

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2026

28. 2.1. 3.
Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2026

Ti nejlepší a nejvyhlášenější uzenáři v celé Moravy se sjedou na hrad Veveří 28. 2. až 1. 3. 2026, aby tu během 12. ročníku Slavností moravského uzeného mohli všem návštěvníkům připomenout, jak má správně chutnat tato moravská specialita.

Rodinný pivovar Zichovec Gurmánská turistika

Rodinný pivovar Zichovec

Rodinný pivovar Zichovec byl vybudován na zelené louce v Zichovci v květnu roku 2012 a od června téhož roku se zde vaří pivo.

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích Zážitky

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích

Ta nejlepší moravská a česká vína v romantickém prostředí zámku ve Valticích vytváří znamenitou kombinaci, která okouzlí snad každého návštěvníka jižní Moravy a také vína. Zrekonstruovaný a na míru uzpůsobený sklep zámku Valtice ukrývá 100 nejlepších vín z celého Česka pro aktuální sezónu.

Šéfkuchař Kašpárek: Field jsou kvalitní suroviny, výrazné chutě a neobvyklé kombinace

Šéfkuchař Kašpárek: Field jsou kvalitní suroviny, výrazné chutě a neobvyklé kombinace

Sedíme v Field Restaurantu v krásném koutu staré Prahy, jedné ze dvou restaurací v České republice, která před pár dny už po čtvrté obhájila michelinskou hvězdu. I laik pozná, že se ocitl na mimořádném místě. Lehce strohému designu slavného Studia Najbrt dominují symbolické zemědělské nástroje ve vitrínách. „Většina surovin, ze kterých vaříme roste na poli, když můžeme, dojdeme si pro ně,“ vysvětluje 38letý osobitý šéfkuchař Radek Kašpárek.

Další aktuality

Sezona borůvek je v plném proudu: vyrazte na výlet na borůvkové hody i farmy

Čas borůvek je tady a jako houby po dešti se v Česku rozšířily farmy na pěstování kanadských borůvek. Řada farem nabízí i možnost samosběru a mnozí farmáři jsou velcí nadšenci, kteří vám i poradí, jak si správně zasadit sazenice a o borůvky pečovat, aby i vaše úroda byla bohatá. Již tento víkend se konají i akce zasvěcené modrým pokladům. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kam vyrazit, a na čem si třeba pochutnat.
12. červenec 2025 10:25
Gurmánská turistika

Věda a historie není nuda: řeznictví a uzenářství, muzea, restaurace a slavnosti masa

Voní to kouřem, pepřem a poctivým řemeslem. Ať už milujete jitrnice, taliány, nebo pršut, česká řeznictví mají co nabídnout. Vydejte se s námi na portálu Kudy z nudy po stopách mistrů řezníků – od šťavnatých specialit přes skvělé restaurace až po muzea plná historie a příběhů.
10. červenec 2025 9:48
Gurmánská turistika

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!
5. červenec 2025 11:08
Gurmánská turistika

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika