Muzeum gastronomie najdete na
Starém Městě pražském, v Jakubské ulici, v červeném domku u zadního vchodu do obchodního domu Kotva. Téma
historie vaření od pravěkého ohniště až po současné nejnovější technologie bylo různě interpretováno v širším i užším kulturním a sociálním kontextu, doposud však nikdy nebylo
zpracováno do ucelené expozice a veřejně vystaveno. Muzeum gastronomie se však neomezuje jen na prezentaci sbírek artefaktů tradičním způsobem, ale vytváří prostor, ve kterém
poutavou formou představuje široké veřejnosti dějiny vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci. Všem návštěvníkům muzea je dle možností věnována individuální péče, každý příchozí je uveden do expozice a upozorněn na zajímavosti, v průběhu prohlídky je dále informován a na závěr ho čeká
malá ochutnávka.
A na co že se mohou
návštěvníci těšit v roce 2014? Především na
speciality ze zemí Evropské unie. Dále zde budou probíhat tradiční komentované prohlídky, komentované
prohlídky s řízenou degustací,
podvečerní prohlídky, ochutnávky,
workshop o stolování a pro nejmenší hledání myšky kuchařinky. Připravují se však i speciální akce, které se vždy budou aktualizovat na webových stránkách muzea, avšak malou ochutnávku přinášíme již nyní:
V
sobotu 15. března se bude
Vařít a péci v Remosce! Poté proběhne ochutnávka jídel upečených v legendárním českém vynálezu. Na akci bude přítomný i vzácný host,
Lady Milena Grenfell-Baines, která je nadšenou
propagátorkou Remosky ve Velké Británii.
V
neděli 16. března začíná netradiční velikonoční program "
Ochutnávka Pučálky"– symbolicky začíná na první postní neděli zvanou "Pučálka", která letos připadla právě na toto datum a v muzeu bude probíhat ochutnávka tohoto typického a prastarého pokrmu. Jedná se o lehce opražený naklíčený hrách, který se může ochutit solí nebo cukrem. Ochutnávky pučálky budou probíhat ještě následující dva víkendy
22. – 23. března a
29. – 30. března.
Na
dubnové neděle 5. a 19. 4. se chystají
komentované prohlídky s výkladem
o velikonočních zvycích a zdobení cukroví ve tvaru vajíček. Přijít zdobit cukroví můžete také 6., 13. a 20. 4.
V
sobotu 12. dubna bude v muzeu probíhat
velikonoční vaření – speciality tradiční i netradiční připraví Střední škola živnostenská Sokolov. Připravena bude inspirace na velikonoční tabuli včetně velikonočního menu.
Speciální komentovaná prohlídka rozšířená o velikonoční tradice. Možnosti
ochutnání velikonočních specialit a mnoho dalších zajímavostí.