Vítězné víno
Ryzlink vlašský 2021, pozdní sběr Vinařství Mikrosvín Mikulov se propracovalo k titulu absolutního Šampiona tříkolovým systémem hodnocení, v
konkurenci 2643 vín, což je rekordní počet a svědčí o velkém zájmu vinařů o tuto soutěž. Toto víno pochází z vinařské oblasti Morava,
Mikulovské podoblasti. Na základě nominací z podoblastí se do 1. kola
Salonu vín přihlásilo 1481 vín od 203 vinařů. V závěrečném hodnocení posuzovaly odborné komise
400 finalistů, kteří vzešli z předchozích kol.
Vítězný Ryzlink vlašský má svůj původ na 3 vinicích. Třetina je z
trati Bergrus v Perné, třetina je z
Březí z Ořechové hory
a třetina z
mikulovské vinice
Za Cihelnou. Záměrem této kupáže bylo dosáhnout typického aromatického projevu sušených bylin a kombinace zralého ovoce. V chuti se víno opírá o velmi pevnou citrusovou chuť a šťavnatou minerální dochuť, tak typickou pro zdejšívlašáky.
Slavnostní vyhlášení a také předání diplomů vítězům jednotlivých kategorií, ceny za nejlepší kolekci ročníku a vinařům, jejichž vína byla oceněna
Zlatou medailí Salonu vín ČR 2023, proběhne ve čtvrtek 2. února 2023 ve Valticích. Na to pak následujícího dne (
3. února 2023) naváže
otevření nového ročníku degustační expozice Salonu vín 2023 pro veřejnost.
Národní soutěž Salon vín
Salon vín – Národní soutěž vín, je finální soutěží celého systému Národní soutěže vín. Systém se skládá z 5 oblastních soutěží: 4 soutěže ve vinařské
oblasti Morava podle jednotlivých podoblastí (Znojemské, Mikulovské, Velkopavlovické a Slovácké podoblasti) a soutěž vinařské
oblasti Čechy. Tyto soutěže nominují nejlepší vína do finální soutěže Salonu vín – Národní soutěže vín ČR.
Vlastní hodnocení je
dvoukolové. V prvním kole vyberou degustátoři 200 nejlepších vín, jež postoupí do druhého, finálového kola. V něm vybere degustační komise nejlepší stovku vín pro Salon vín a dále vína s titulem „
Šampion“ a „
Vítězové kategorií“. Na vlastní soutěž navazuje
od února následujícího roku Salon vín coby celoroční degustační expozice nejlepších sta vín. Zde je možné prostřednictvím několika typů degustačních programů, včetně tzv. „volné degustace“, programů řízených sommelierem a individuální degustace z prezentačního automatu, ochutnat nejlepší vína pro daný rok.