ÚvodAktualityOchutnejte Titanic Gourmet Menu či steak à la AI v unikátním restaurantu Triton
Gurmánská turistika

Ochutnejte Titanic Gourmet Menu či steak à la AI v unikátním restaurantu Triton

  • 7. května 2024
Restaurace Triton na Václavském náměstí v Praze zve všechny gurmety na ojedinělý gastronomický zážitek: vzrušující cestu časem mohou milovníci dobrého jídla zažít v rámci Titanic Gourmet Menu, které je přenese na palubu první třídy legendárního Titanicu. Naopak cestu do budoucnosti zažijí hosté Tritonu v rámci s největší pravděpodobností prvního pokrmu v Praze, který byl vytvořen s pomocí umělé inteligence.

Titanic Gourmet Menu aneb poslední večeře v první třídě

triton steakExkluzivní kulinářské dobrodružství, které vás zavede na poslední večeři na Titanicu, prožijete (bez jakéhokoli rizika) v originální restauraci Triton na Václavském náměstí. Inspirací nezapomenutelného gastronomického zážitku je menu servírované na legendární lodi jen několik hodin předtím, než došlo k její zkáze.

Šéfkuchař Tomáš Kohút se s vášní ponořil do historie a přetvořil sedm nejzajímavějších chodů z historie do moderní podoby. Na "palubě Tritonu" se mísí chřest s holandskou omáčkou a kaviárem, ústřice s kiwi a zeleným jablkem nebo foie gras s koňakem, vlašskými ořechy a vanilkou. Ale to není vše. Určitě vás překvapí například Consommé Olga, kterému šéfkuchař dodal asijskou nádech s ananasem, citronovou trávou a zázvorem. A silný vývar? Ten se bude podávat jako čaj s pečenou mušlí sv. Jakuba. Nezapomeňme ani na jehněčí s mátovou omáčkou a špenátovým knedlíkem či slavný Waldorff pudink. Dezert bude tvořit velmi netradiční jablečná pochoutka, tzv. černé jablko, vařené pomalu po dobu 60 dnů při 60 °C, a černá zmrzlina.

A ještě něco: pokud si vyberete Titanic Gourmet menu, dostanete lodní lístky, na kterých je napsáno číslo, které představuje věk jednoho z cestujících z I . třídy Titanicu během plavby. Na konci večeře, konkrétně dezert vám prozradí, zda vaše postava potopení slavné lodi přežila či nikoliv. Takový gastronomický zážitek vám jistě zůstane navždy v paměti.
 

Steak vytvořený pomocí AI

Tomáš Kohút se však rozhodl představit v Tritonu i něco revolučního a proto se přesunul na časopvé ose z historie naopak do budoucnosti – v jeho podání vás čeká steak vytvořený umělou inteligencí. Když se ho ptáte, jak přišel na tento nápad, odpovídá s úsměvem: „Jsem vášnivým fanouškem technologií. Když jsem kdysi začal učit se programovat, nebylo to jen kvůli založení gastronomického časopisu. Spojit svět kulinářství s technologiemi a vytvořit jídlo díky mé pracovní verzi ChatGPT ChefAI bylo jen otázkou času.“ Přestože cesta k tomuto inovativnímu pokrmu nebyla jednoduchá, mladý šéfkuchař přiznává, že pochopení je základním krokem k jakékoli změně. Strávil proto s umělou inteligencí mnoho hodin. Nakonec se mu povedlo vytvořit pokrm, který AI vygenerovala.

Steak od umělé inteligence se stal součástí nového jarního jídelního lístku Triton Restaurantu již v dubnu 2024. Jedinečná gastronomická zkušenost, kombinace úchvatného prostředí krápníkové jeskyně z roku 1912 s prvky antické mytologie a prvotřídního servisu, dělá z Triton Restaurantu ideální místo pro romantické večeře. Jako dezert si můžete vychutnat lahůdku, na které šéfkuchař spolupracoval se svým šéfcukrářem Marcem Le Bretonem – představte si čokoládu 70 %, piemontské lískové oříšky, čerstvé lékořice a černý česnek... Avšak pozor, kuchaři varují, že se na této pochoutce velmi rychle můžete stát závislí.
Triton Restaurant – zážitková restaurace v srdci Prahy Gurmánská turistika

Triton Restaurant – zážitková restaurace v srdci Prahy

Zážitková gastronomie v romantickém prostředí krápníkové jeskyně z roku 1912. Triton Restaurant se nachází v srdci Václavského náměstí v centru Prahy. Přijďte si vychutnat naše nové à la carte menu, jehož součástí je steak vytvořený umělou inteligencí.

Další aktuality

Užijte si pohyblivý svátek hanami a piknik pod rozkvetlými sakurami

Dříve byly oslavy příchodu jara a rozkvetlých sakur doménou japonské šlechty. Dnes si hanami, pozorování krásy rozkvetlých květů, můžete užít i v Česku. Závan Japonska zažijete 12. dubna v Mikulově a 26. dubna 2025 v pražském parku Hanspaulka. Nechte se okouzlit rozkvetlými stromy i japonskou gastronomií a kulturou.
7. duben 2025 15:00
Příroda, Praha

Prožijte duchovní Velikonoce v Praze

Nejvýznamnějším křesťanským svátkem jsou Velikonoce, které oslavují vzkříšení Ježíše Krista. Středem těchto oslav, v duchu křesťanských tradic, bude v Praze katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Hlavním celebrantem všech mší svatých je zde pražský arcibiskup Jan Graubner. Několik liturgických slavností bude probíhat také v kostele Všech svatých či bazilice sv. Jiří na Pražském hradě.
7. duben 2025 10:00
Kultura, Praha

Tipy na víkend v Praze a okolí

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkend (12.4. – 13.4.) v Praze a jejím okolí. Čeká na vás romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky, programy pro rodiny s dětmi a další aktivity: Den otevřených dveří na Pražském hradě – jaro 2025, Svět minerálů a šperků na Výstavišti Holešovice 2025, 300 let zámku Jemniště a výstava vozů Jaguar, 18. řemeslný jarmark v Lysé nad Labem 2025, Středočeská šedesátka 2025. Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!
7. duben 2025 6:01
Zážitky, Praha

Vydejte se do skleníku Fata Morgana za křehkou motýlí krásou

Botanická zahrada hl. m. Prahy v Troji opět připravila oblíbenou výstavu motýlů. Letošní ročník je zaměřený na vábení v přírodě. Do Prahy bylo přivezeno přes 5000 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Z kukel umístěných na různých místech skleníku se od 11. dubna 2025 postupně vylíhnou pestrobarevní křehcí krasavci. Nebudou chybět nádherní Morpho peleides s blankytně modrými křídly, noční martináči Attacus atlas, velcí soví motýli rodu Caligae nebo známý motýlí cestovatel monarcha stěhovavý. Prohlédnout si je můžete přijít do Fata Morgany, budou na vás čekat až do 25. května 2025. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9:00 do 18:00 hodin.
6. duben 2025 11:38
Příroda, Praha

Načerpejte jarní atmosféru a užijte si večerní osvětlení ve Vrtbovské zahradě

V úterý 8. dubna 2025 bude slavnostně nasvícen barokní skvost Prahy – Vrtbovská zahrada. Od 20:00 do 22:00 hodin sem můžete přijít načerpat jarní atmosféru a pokochat se vyhlídkou na večerní Prahu. Je to pouze jedna ze dvou možností za rok. Ta příští bude až na podzim. Přijďte poznat zahradu jak ji neznáte a obdivovat nasvícené sochy M. B. Brauna, fresky V. V. Reinera, ateliér Mikoláše Alše a nezvyklé pohledy na Prahu, které vám vezmou dech.
6. duben 2025 11:07
Příroda, Praha

Evropa v Česku: proč máme rádi Francii?

Gurmánské speciality od cibulačky až po crème brûlée a makronky, víno, sýry, Cannes a nejslavnější filmový festival na světě, Paříž, Le Mont Saint Michel, zámky na Loiře, cyklistický závod Tour de France, Azurové pobřeží, Bretaň a Provence provoněná levandulí: je tolik věcí, které máme rádi ve Francii! Seriál o evropských zemích pokračuje na západě Evropy. Pojďte s Kudy z nudy poznat Francii!
6. duben 2025 10:05
Kultura, Praha

Velikonoce: tipy na velikonoční pečení, zdobení vajíček a tradiční zvyky

Velikonoce jsou za dveřmi a s nimi i náš přehled nejznámějších tradic pašijového týdne, hospodyňky ocení pár velikonočních receptů a jestliže plánujete nazdobit vajíčka, mohl by vám pomoci náš návod na jejich barvení přírodními barvami anebo různé styly zdobení kraslic. Užijte si krásné svátky jara!
6. duben 2025 9:37
Zážitky, Praha

Zoo Praha obydleli varani Salvadoriovi

V Zoo Praha jsou nově k vidění varani Salvadoriovi. Mladý pár jménem Salva a Dorian obydlel expozici v Pavilonu velkých želv, kterou ještě donedávna obývali dospívající varani komodští. Obří terárium se tím po 17 letech vrátilo ke svému původnímu účelu a proměnilo se v hustě zelený novoguinejský prales. Tento druh plaza, který bývá považován za nejdelšího ještěra planety, je aktivní ve dne a návštěvníci tak mají možnost nové varany pozorovat během celé otevírací doby pražské zoo.
6. duben 2025 9:00
Příroda, Praha