Už se vám sbíhají sliny? Své chutě nemusíte krotit dlouho, první z festivalů masa a dobrého jídla začíná v
areálu Korunní pevnůstky v
Olomouci už v
sobotu 24. února. Jmenuje se
Uzená Olomouc a k ochutnání budou nejenom uzená masa, ale také zabijačkové speciality, paštiky, šunky, zvěřina, sýry, koření, sladkosti, víno, speciální kouřové pivo, káva, medovina a další nápoje.
Uzené slavnosti pro děti i dospělé
K
Uzené Olomouci se další
víkend 3. a 4. března připojí
Slavnosti moravského uzeného na
hradě Veveří. Na obou akcích je v ceně vstupenky zahrnutá ochutnávka výrobků několika regionálních uzenářů a řezníků; z vašich odevzdaných hlasů pak vzejde Král moravských uzenářů. V
Olomouci i na
Veveří vás čekají kuchařské show s následnou ochutnávkou, workshopy zaměřené na různé úpravy masa, řeznické školy a soutěž jedlíků v pojídání tlačenky a špekáčků na čas.
Protože jde o akce, kam se často vydávají celé rodiny, organizátoři připravili speciální program pro děti. V
Olomouci se vyřádí při šifrovací hře Hledej pana Buřtíka, na
Veveří je pro malé návštěvníky nachystaná dětská zóna se soutěžemi, zábavnými hrami a divadlem.
Na hradě vyroste strom-klobáskovník
Festival
Uzená Olomouc se letos koná podruhé,
Slavnosti moravského uzeného na Veveří pošesté. Letos se v jejich názvu objevilo i víno; jednou z novinek totiž bude vytápěný obří stan, v němž svá vína představí
patnáct místních vinařů. Není to jediná novinka, s níž organizátoři slavností přišli: akce se letos mimo jiné rozrostla do celého hradního areálu. Bude tak dostatek prostoru nejenom na víno a speciální část věnovanou dětem, ale také na řemeslný trh, zábavný fotokoutek a řeznickou dílnu, kde si můžete vyzkoušet výrobu klobásek pod dohledem mistrů.
Kdy se sem vypravit? Záleží na vašich zkušenostech a časových možnostech, ale nedělní program slibuje navíc
atraktivní sklizeň stromu klobáskovníku a
degustaci vín se sommeliérem Liborem Nazarčukem.
Další akce s masem
- Uzené sice zbožňujete, ale Olomouc i Veveří pro vás jsou příliš daleko? Pak se vydejte třeba do pivovaru Velké Popovice na vepřové hody jako z obrázků Josefa Lady. Konají se v sobotu 3. března a na zabijačkových dobrotách si nejenom pochutnáte, ale také si vyzkoušíte jejich výrobu. Při prohlídkách pivovaru vás čeká malá škola čepování piva a můžete obdivovat dubové sudy a kádě, vyrobené tradičním způsobem bednářskou partou z Plzeňského Prazdroje.
- Na náplavce v Praze to žije celý rok; pořádají se tu jak farmářské trhy, tak festivaly dobrého jídla. V sobotu 10. března se můžete přijít podívat na Food Truck Show, při níž smíchovskou náplavku zaplní bistra na kolech. O týden později, v sobotu 17. března, na stejném místě proběhne Vepřobraní aneb vepřové hody; k ochutnání budou zabijačkové dobroty, klobásy, špeky, uzené šunky a také speciality z jiných koutů světa.