Ačkoliv tykvovité rostliny pocházejí původně z amerického kontinentu, vybudovaly si v uplynulých letech své
pevné místo jak v našich zahrádkách, tak i v české kuchyni. V
Botanické zahradě hl. m. Prahy se s nimi návštěvníci mohou setkávat na pravidelných výstavách už od roku 2004. Tou letošní je
Dýňový podzim, který představí
nejrůznější škálu tvarů a barev těchto podzimních plodů. Uvidíte dýně zelené, bílé, samozřejmě obří oranžové a žluté, hladké, vrásčité, vroubkované, zahnuté, sudovité i hruškovité. Se sortimentem tykvovitých rostlin se návštěvníci mohou seznámit i nyní na konci léta
na ukázkovém políčku v severní části venkovních expozic.
Poslední víkend výstavy
22. a 23. října si malí i velcí užijí
dýňové hrátky. Dýně si budou moci
ozdobit dle svého vkusu pomocí podzimních přírodnin a své výtvory si pak s sebou odnést domů. Dlabání dýní je starou keltskou tradicí, pokračovat v ní můžete v botanické zahradě
30. října během oslavy svátku Halloween. Pro děti budou do setmění připraveny soutěže a drobné úkoly. V 18 hodin vyjde tradiční večerní průvod zahradou s rozsvícenými dýňovými lucernami.
K dýňovému podzimu patří i dýňové občerstvení
K všeobecné oblibě dýní přispívá kromě jejich estetické hodnoty i možnost
různorodého kulinářského využití. Během výstavy dýní by si nikdo neměl nechat ujít možnost ochutnat například
výbornou dýňovou polévku nebo speciální
dýňové smoothie nabité pozitivní energií, která je během sychravých podzimních dnů velmi potřeba. Dýňové občerstvení nabídne
Vinotéka sv. Kláry, která dočasně vyrostla na místě rostlinného bistra
Botanická na talíři (Prostory na Viničním domku prochází rekonstrukcí). Nachází se v dřevěném altánu nedaleko Japonské zahrady. V nabídce tu je nejen víno z místní vinice, ale i
originální vegetariánské pohoštění, raw dorty i výbornou kávu citlivě doplněnou rostlinnými mléky. Místní specialitou jsou různorodé ovocné koktejly neboli smoothie. Menu se obměňuje každý týden.