Úkolem soutěžících
Mistrovství ČR v otevírání ústřic je co
nejrychleji a nejprecizněji otevřít ústřici, aniž by obsahovala úlomky škeble nebo byla nesprávně odříznutá či jinak poškozená. Jakékoliv
odchylky od standardu jsou hodnoceny trestnými vteřinami. Kuchař by se také při otevírání neměl zranit. Riziko poranění přitom není vůbec malé, soutěžící proto používají speciální drátěnou rukavici nebo alespoň rukavice gumové.
Ústřice se otevírají
speciálním tupým nožíkem s odolnou špičkou, ten se zasune mezi skořápky a ústřice se jím vypáčí. Pak se ústřice opláchne a člověk, který ji otevírá, ji
přidrží a ulitu otevře. I když to v profesionálním provedení může vypadat jednoduše, až tak snadné to není. Čerstvé ústřice jsou totiž
velmi pevně uzavřené, pokud je lastura otevřená, jsou už nepoživatelné.
Loňský vítěz Tomáš Hladík z Hospůdky u Gurmána na Jihlavsku se stal držitelem českého rekordu v otevírání ústřic na čas, když otevřel
30 kusů ústřic v čase 5:07 včetně penalizací.