Kuchařem na jeden den
Celé to začalo v roce 2011 ve finských Helsinkách, kdy parta nadšenců uspořádala první ročník této netradiční streetové akce. Hlavním cílem festivalu, který dodnes zůstal zachován, je
podpora sousedských vztahů a připomenutí komunitního života.
Jak tedy
festival funguje? Kdokoli má chuť se do akce zapojit, tomu stačí jen trocha motivace a dobrý nápad. Především pak
co vařit a kde to sníst. Platí, že čím originálnější místo vyberete, tím větší šanci k nalákání strávníků máte. Nemusí to ale být nic extra. Stačí klidně kancelář, spřátelená kavárna nebo, pokud se nebojíte hostů, můžete
pokrmy servírovat u vás doma. A je jedno, jestli uvaříte babiččin recept svíčkové nebo připravíte zvěřinové hody, které jste zažili na dovolené v Rumunsku. No a pokud chcete kolemjdoucím nabídnout jen něco jednoduššího, můžete dobroty podávat klidně
přímo na ulici v improvizovaném stánku.
Restaurant Day v Jeseníku
Restaurant Day je nekomerční akce, probíhá čtyřikrát ročně v předem ohlášený den, nejbližší termín konání je aktuálně
v neděli 17. února. Zajímavý program jistě ocení návštěvníci i organizátoři
od 10:00 na náměstí Svobody v Jeseníku před Albertem, kde svá menu s různými moderními vychytávkami i laskominy z rodinných kuchařek budou nabízet
jednodenní restaurace, kavárny a bary šikovných lidí z Jesenicka.
Restaurant day pochopitelně není jen o vaření, ale také o
konzumaci. Pokud se chcete do akce
zapojit pasivně, podobně jako mnoho dalších Čechů, není nic jednoduššího, než otevřít stránky organizátora a v interaktivní mapě si vybrat jedno či více míst, které vás nejvíce nadchnou.