Tradiční vánoční pokrm –
rybí polévku – si letos Pražané i návštěvníci metropole vychutnají na
Staroměstském náměstí v
Praze v neděli 24. prosince (pozor, tradice se vrací na Štědrý den). Kuchaři připravili
3 000 porcí podle originálního receptu organizátora trhů, společnosti Taiko. K
ochutnání bude
od 11:00 do 13:00 hodin.
Kuchaři uvaří tradiční rybí polévku polévku z více než
1 500 kilogramů surovin. Kromě 260 kg kaprů, kteří letos opět pochází z
českých chovů, do ní zpracují 130 kilogramů zeleniny, především
mrkve, celeru a petržele, 40 kilogramů cibule, 90 kilogramů hladké mouky, 65 kilogramů másla a 60 litrů
smetany. Samozřejmostí jsou
jikry a mlíčí, poctivá máslová jíška,
koňak a v neposlední řadě místní specialita –
karamel. K podtržení celkového dojmu a chutě je polévka zjemněna
smetanou. Pomyslnou třešinkou jsou pak
křupavé krutonky.
Štědrý den v duchu tradic s Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby
Program na
Staroměstském náměstí bude pokračovat i v nočních hodinách, kdy sem můžete zavítat. Od 21:00 do 22:00 se těště na Českou mši vánoční "Hej mistře!", Jakub Jan Ryba. Účinkovat bude smíšený pěvecký sbor Vox Pragae, orchestr Praga Sinfonietta a sólisté: Lucie Silkenová soprán, Štěpánka Andělová alt, Ondřej Benek tenor, Martin Matoušek bas, Jakub Zicha varhany, dirigovat bude Miriam Němcová.