Zpestřete si letní návštěvu
Velkých Karlovic neobvyklým zážitkem, naučte se
péct pravé valašské frgály pod vedením pekařek
Resortu Valachy. Získáte nové dovednosti, dozvíte se více více o tomto typickém valašském koláči a užijete si spoustu zábavy.
Valašské koláče
frgály jsou společně s kyselicí či slivovicí
nejtypičtější specialitou valašského regionu a od roku 2013 jsou pod ochranou EU. Právě ve
Velkých Karlovicích se také každoročně během podzimního Karlovského
gastrofestivalu koná jediná soutěž o nejlepší valašský frgál na
Valašsku.
Kurzy pečení frgálů od srpna do listopadu
Kurzy vedou
zkušené pekařky Resortu Valachy. Ten se zabývá vlastní výrobou frgálů od 2013. Zásobuje jimi restaurace svých tří hotelů
Lanterna,
Horal a
Galik, a prodává je na hotelových recepcích i volně přímo "od pece". Při kurzu se dozvíte zajímavosti o výrobě koláčů, o jejich historii i specifikách.
Vyrobíte si také svůj vlastní frgál, který si můžete odvézt s sebou domů. Kurz je vhodný nejen pro dospělé, ale i pro děti a může se také stát vítaným rodinným zážitkem během letní dovolené v
Beskydech.
Kurzy
pečení frgálů se konají
v srpnu každou neděli a úterý
až do 27.8.; v
září je pak jen jeden termín a to v neděli 29. 9.; v
říjnu to budou neděle 13. 10. a 27. 10.; a poslední kurzy proběhnou v
listopadu, opět v neděli 10. 11. a 24. 11. 2024 v hotelu
Galik. Během necelých tří hodin se jejich účastníci dozví vše důležité a zajímavé o tomto typickém valašském koláči a naučí se ho péct. Je to zábavné a všichni si na závěr kromě vlastnoručně vyrobeného frgálu odnesou domů i certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského. Letošní letní
Kurzy pečení frgálů probíhají vždy
od 10:00 do 13:00 hodin. Hosté, kteří si rezervují týdenní pobyt, mají kurz dokonce již v ceně.