Tradice
pivovarnictví v Blatné sahá až do roku 1489, kdy město získalo
várečné právo od Zdeňka Lva z Rožmitálu. Pivo se tam tehdy vařilo v městském a panském pivovaru, ze kterého v roce 1896 vzešel vyhlášený
Zámecký pivovar Blatná. Zdárně přežil obě světové války a úspěšně fungoval až do října 1978, kdy ho uzavřel jeho tehdejší majitel, národní podnik
Jihočeské pivovary.
Poslední várku chuťově vyváženého piva, jehož popularita přesáhla hranice jižních Čech, uvařil sládek Karel Mourek.
Jan Hildprandt, jeden z nynějších majitelů, je
potomkem původních vlastníků pivovaru. Jeho cílem je obnovit rodinné tradice a navázat na odkaz legendárního Zámeckého palírny a pivovaru v
Blatné. Součástí Zámeckého pivovaru Blatná, který pro začátek počítá s roční výrobní kapacitou 2200 hektolitrů piva, se stane i
návštěvnické centrum s degustační místností, kde se budou všechny produkty prezentovat a ochutnávat.
Kromě piva ale v Blatné ochutnáte také
vynikající destiláty. Prvotní cukrovar zde postavil baron František Hildprandt již roku 1812. Ten pak v roce 1885 přestavěl na lihovar a od té doby se traduje
výroba jak lihu, tak konečných výrobků, především
ovocných destilátů. Po druhé světové válce byl lihovar začleněn do Západočeských lihovarů, ale v rámci restituce přešel zpět do
vlastnictví rodiny Hildprandtů. Snahou majitelů je a od
vázat na rodinné tradice a podle rodinných receptů vyrábět vysoce kvalitní destiláty. V současné době patří naše firma k největším výrobcům a vývozcům ovocných destilátů v ČR.
Zajímavou službou zákazníkům je "
Pěstitelské pálení", která je určena drobným pěstitelům. Ovoce pouze otrháte, sesbíráte nebo setřesete a odvezete do lihovaru. O vše ostatní se zde již postarají. Za zhruba za čtyři měsíce
si pak pouze odeberete hotový ovocný destilát. Letos se budou přijímat na pěstitelské pálení
hrušky, švestky, jablka, a to už
od pondělí 29. 8. 2016. Příjem ovoce bude probíhat od pondělí do pátku, vždy od 7:30 do 14:00 hodin. Ovoce můžete do palírny přinášet až do 31. 10. 2016.