Za
Pražskou šunku se od poloviny 19. století označuje
jeden z nejznámějších masných produktů, který má původ v
Praze. Pro výrobu šunky nejvyšší jakosti se v republice využívá vepřová kýta, kde je původní oválný tvar zachován použitím tzv. pražského řezu. Pražská šunka je specifická tím, jak se
nakládá v celku a jak zraje. Poprvé ji v
Praze kolem roku
1857 vyrobil František Zvěřina, který oproti zvyklostem nerozčtvrtil kýtu, ale v celku i s kostí ji naložil do slaného láku a udil. Původní recept se dělal
z malých prasátek, jejichž kýty měly tři až pět kilo.
Je hodně těžké naložit celou šunku i s kostí, proto se během 20. století začaly menší části masa nakládat i udit bez kosti. Dnes
existují tři výrobní varianty. První je příprava šunky z celé vepřové kýty, druhá varianta povoluje použít a svázat jednotlivé svaly kýty, celek se pak zabalí do tukové krusty s dekorem na povrchu. Třetí varianta se pak může
vyskytovat i v konzervách.
Zatím má ČR v seznamu spolu se Slovenskem
čtyři potraviny – Tradiční špekáčky, Liptovský salám, Spišské párky a Tradiční lovecký salám.