Na
Kudy z nudy má své místo nejenom
gurmánská turistika, ale i
česká kuchyně a
regionální speciality.
Napekli jsme pro vás
koláče na stovky způsobů, křehké
lázeňské oplatky, voňavé
pardubické perníky,
hořické trubičky i
štramberské uši. Komu sladké nechutná, tomu naservírujeme masné speciality, třeba
pražskou šunku,
obložené chlebíčky nebo
taliány. Ryze pražská specialita se zrodila v 19. století ve staroměstském řeznictví pana
Emanuela Uggého, což byl, jak jméno napovídá, skutečný Talián. Jeho talián s pivem a křupavým rohlíkem býval tak oblíbenou svačinkou, že se dokonce dostal i na stříbrné plátno: ve filmu
Adéla ještě nevečeřela si na taliánech a
českém pivu pochutnává
Rudolf Hrušínský.
Milovníky sýrů pozveme na
tvarůžky a
hermelín, a hodování stylově zakončíme
svíčkovou na smetaně, další klasikou české kuchyně. Myslíte si, že se svíčkami nemá nic společného? Kdepak, jedna z verzí původu názvu tvrdí, že dostala jméno podle tradiční hostiny, kterou ve středověku řezničtí mistři jednou ročně chystali pro své tovaryše. Z hovězí pečeně podávané při svíčkách se tak prý stala svíčková. Také vás mrzí, že v české kuchyni není petrolejková, pochodňová nebo loučňová omáčka?
Česká kuchyně nabízí nespočet sladkých i slaných specialit. Od legendární svíčkové, po lázeňské oplatky, objevte bohatou paletu chutí ve střední Evropě.
Talián je tradiční masová specialita z Prahy, která se zrodila v 19. století ve staroměstském řeznictví pana Emanuela Uggého, původem z Itálie. Oblíbená byla především jako svačina s pivem a křupavým rohlíkem.
Svíčková na smetaně vznikla z tradiční hostiny, kterou ve středověku řezničtí mistři chystali pro své tovaryše. Jídlo podávané při svíčkách dalo název této populární české specialitě.
Svatomartinská vína jsou známá svěží a ovocitou chutí. Tato první vína nového ročníku tradičně zrají pouze několik týdnů a jsou připravena k čepení na sv. Martina 11. listopadu.
Lázeňské oplatky jsou spojeny s lázeňským životem. Jsou známé svou lehkostí, charakteristickou vůní a jedinečnou chutí, čím obohacují atmosféru lázní.
Pražská šunka se zrodila v řeznictví pana Emanuela Uggého, který, jak jméno napovídá, byl Italem. Tato specialita z 19. století je známá pro svou specifickou přípravu a chuť.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.