Tradiční Jabkance ochutnejte v České Třebové
Jabkancová pouť dostala svůj název podle místní kulinářské speciality "jabkanců", které se vyrábějí z brambor. Těm se v kraji dříve říkalo jablka, lidovým pojmem také zemáky, snad přeneseně z francouzského "pomme de terre" (výraz by se dal přeložit jako "jablka ze země").
Tradiční pouť, na které se pečou a prodávají oblíbené bramborové placky plněné tvarohem a posypané cukrem pořádá Spolek od sv. Kateřiny 16. listopadu 2024. Jabkance se prodávají již od rána, hlavní program pouti začíná odpoledne. O zábavu se na prostranství před chaloupkou stará purkmistr s policajtem, po nich vystupují jabkancoví umělci se svými písničkami a scénkami.
Africké trhy s exotickým ovocem
To nejlepší přímo z Afriky! Přijďte na tyto zvláštní trhy ochutnat
skvělé tropické ovoce, které pro vás pěstují drobní farmáři z Ugandy, Zanzibaru i Indonésie. Všechno je akorát zralé, čerstvé a bez jakékoli chemie. Trhy se konají na mnoha místech Česka,
23. listopadu 2024 můžete zavítat na
trh do Litomyšle.
Exotické
ovoce, kakao, kávu nebo koření pěstují a sklízí místní farmáři, které provozovatelé Afrických trjů osobně znají. Ovoce zraje přímo na stromech pod žhavým sluncem. Výsledné produkty nejsou na první pohled dokonalé jako ty ze supermarketů. O to víc jsou ale
autentické, voňavé a chuťově nepřekonatelné. Koupí ovoce podpoříte drobné farmáře a malé komunity v méně rozvinutých oblastech Ugandy, Tanzanie či Indonésie.
Dobroty z pašíků v Přelouči
Na
vepřové hody pod širým nebem 23. listopadu 2024 se vydejte do Přelouče. Pro návštěvníky budou samozřejmě připraveny klasické zabíjačkové speciality, jako je
jitrnice, jelito, prejt, tlačenka, prdelačka nebo
ovar. Těšit se mohou také na dobroty z udíren jako klobásy, špeky nebo uzené šunky. Na rožni se boudou točit selátka, a tak se budou ochutnávat různé pečené pochoutky. Nebude chybět pečené koleno, bůček, žebírka a škvarky. Kuchaři vám dále naservírují speciality jako
trhané vepřové, porchettu, plněné pelmeně nebo segedínský guláš.
Na noc bílých lanýžů a lanýžové tipy z celého Česka
Měří sotva pár centimetrů, vypadají jako zvrásněné brambory a jejich cena se vyrovná luxusnímu šperku nebo týdenní dovolené pro celou rodinu. Řeč je o
vzácných houbách – bílých lanýžích, které se považují za
vrcholnou delikatesu, a po kaviáru druhou nejdražší kuchařskou surovinu na světě. A právě tuto vzácnost můžete
14. listopadu ochutnat v zážitkové restauraci Vyhlídka
Spa hotelu Lanterna na
Noci bílých lanýžů.
Bílé lanýže se vyskytují jen na několika místech na světě,
nejhojněji v Piemontu, kam se pro ně
osobně vypravili zdejší kuchaři. Kromě lanýžů však z Piemontu přivezli i další suroviny - maso, lískové oříšky či víno. Těšit se tak můžete na zalévaný lanýžový krém s nakládanými houbami, tajarin s máslovou pěnou a bílým lanýžem, jelení hřbet s lanýžem či lanýžovou zmrzlinu.
Skvělé
lanýžové menu v restauraci Bricks s víny ze zámku Chateau Escot v Bordeaux ochutnéte v Praze 20. listopadu 2024.
Kam na lanýže v Česku?
Svatomartinský bonusový tip – Husí pochod na Selském dvoře
Listopad a husy patří k sobě.
Vynikající svatomartinskou husu v tradiční kombinaci s mladými víny ochutnáte v restauraci
Selský Dvůr v pražské Hostivaři, kde se až do
24. listopadu 2024 koná akce s názvem
Česko-slovenský Husí pochod aneb nejlepší svatomartinská husa v Praze.
K husám se budou podávat pravé
slovenské domácí lokše, výborná přírodní šťáva, bílé i červené zelí a pochopitelně nebude chybět ani několik druhů domácích knedlíků.
Listopadové gastronomické tipy z celého Česka