ÚvodAktualityKam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

  • 14. listopadu 2024
Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.

Tradiční Jabkance ochutnejte v  České Třebové

Jabkancová pouť dostala svůj název podle místní kulinářské speciality "jabkanců", které se vyrábějí z brambor. Těm se v kraji dříve říkalo jablka, lidovým pojmem také zemáky, snad přeneseně z francouzského "pomme de terre" (výraz by se dal přeložit jako "jablka ze země").

Tradiční pouť, na které se pečou a prodávají oblíbené bramborové placky plněné tvarohem a posypané cukrem pořádá Spolek od sv. Kateřiny 16. listopadu 2024. Jabkance se prodávají již od rána, hlavní program pouti začíná odpoledne. O zábavu se na prostranství před chaloupkou stará purkmistr s policajtem, po nich vystupují jabkancoví umělci  se svými písničkami a scénkami.


Africké trhy s exotickým ovocem

africké ovoceTo nejlepší přímo z Afriky! Přijďte na tyto zvláštní trhy ochutnat skvělé tropické ovoce, které pro vás pěstují drobní farmáři z Ugandy, Zanzibaru i Indonésie. Všechno je akorát zralé, čerstvé a bez jakékoli chemie. Trhy se konají na mnoha místech Česka, 23. listopadu 2024 můžete zavítat na trh do Litomyšle.

Exotické ovoce, kakao, kávu nebo koření pěstují a sklízí místní farmáři, které provozovatelé Afrických trjů osobně znají. Ovoce zraje přímo na stromech pod žhavým sluncem. Výsledné produkty nejsou na první pohled dokonalé jako ty ze supermarketů. O to víc jsou ale autentické, voňavé a chuťově nepřekonatelné. Koupí ovoce podpoříte drobné farmáře a malé komunity v méně rozvinutých oblastech Ugandy, Tanzanie či Indonésie.
 

Dobroty z pašíků v Přelouči

vepřová žebraNa vepřové hody pod širým nebem 23. listopadu 2024 se vydejte do Přelouče. Pro návštěvníky budou samozřejmě připraveny klasické zabíjačkové speciality, jako je jitrnice, jelito, prejt, tlačenka, prdelačka nebo ovar. Těšit se mohou také na dobroty z udíren jako klobásy, špeky nebo uzené šunky. Na rožni se boudou točit selátka, a tak se budou ochutnávat různé pečené pochoutky. Nebude chybět pečené koleno, bůček, žebírka a škvarky. Kuchaři vám dále naservírují speciality jako trhané vepřové, porchettu, plněné pelmeně nebo segedínský guláš.
 

Na noc bílých lanýžů a lanýžové tipy z celého Česka

LanýžeMěří sotva pár centimetrů, vypadají jako zvrásněné brambory a jejich cena se vyrovná luxusnímu šperku nebo týdenní dovolené pro celou rodinu. Řeč je o vzácných houbách – bílých lanýžích, které se považují za vrcholnou delikatesu, a po kaviáru druhou nejdražší kuchařskou surovinu na světě. A právě tuto vzácnost můžete 14. listopadu ochutnat v zážitkové restauraci Vyhlídka Spa hotelu Lanterna na Noci bílých lanýžů

Bílé lanýže se vyskytují jen na několika místech na světě, nejhojněji v Piemontu, kam se pro ně osobně vypravili zdejší kuchaři. Kromě lanýžů však z Piemontu přivezli i další suroviny - maso, lískové oříšky či víno. Těšit se tak můžete na zalévaný lanýžový krém s nakládanými houbami, tajarin s máslovou pěnou a bílým lanýžem, jelení hřbet s lanýžem či lanýžovou zmrzlinu.

Skvělé lanýžové menu v restauraci Bricks s víny ze zámku Chateau Escot v Bordeaux ochutnéte v Praze 20. listopadu 2024.

Kam na lanýže v Česku?
 

Svatomartinský bonusový tip – Husí pochod na Selském dvoře

pečená husaListopad a husy patří k sobě. Vynikající svatomartinskou husu v tradiční kombinaci s mladými víny ochutnáte v restauraci Selský Dvůr v pražské Hostivaři, kde se až do 24. listopadu 2024 koná akce s názvem Česko-slovenský Husí pochod aneb nejlepší svatomartinská husa v Praze.

K husám se budou podávat pravé slovenské domácí lokše, výborná přírodní šťáva, bílé i červené zelí a pochopitelně nebude chybět ani několik druhů domácích knedlíků.

Listopadové gastronomické tipy z celého Česka
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Vepřové hody  Přelouči

22. 11.
Vepřové hody Přelouči

Zveme na druhý ročník vepřových hodů pod širým nebem v Přelouči.

Husí a kachní hody na Bukovanském mlýně

13. 11.16. 11.
Husí a kachní hody na Bukovanském mlýně

Ke Svatému Martinu neodmyslitelně patří i Svatomartinská husa. Vychutnejte si tento tradiční pokrm v restauraci Bukovanský mlýn.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika