Ochutnejte armádní pokrmy napříč staletími! Co se vařilo před bitvou? Jak vypadala polní kuchyně a život v táboře? Přijďte v sobotu 31. května na Festival vojenských kuchyní do Vlastivědného muzea v Olomouci. Setkáte se s nadšenci v dobových uniformách – od římských legionářů až po současnost.
Zveme vás na první ročník
Festivalu vojenských kuchyní, který představí polní stravování v armádách napříč staletími – od keltských opid až po současnost. Přijďte ochutnat, co jedli řadoví vojáci i důstojníci, a zažijte jedinečnou atmosféru na vlastní kůži!
Na nádvoří Vlastivědného muzea v Olomouci (VMO) se představí české reenactorské skupiny, které věrně ztvárňují historická období i vojenské kuchyně dané doby. Těšit se můžete nejen na ochutnávky jídel, ale také na ukázky stolování, výstroj, výzbroj i dobovou atmosféru. Připraveny jsou také workshopy pro děti z Centra muzejní pedagogiky VMO.
Co vás čeká:
- vaření a ochutnávky v polních kuchyních od starověku po 20. století
- prezentace pokrmů pro vojáky i důstojníky
- ukázky dobových stolovacích zvyklostí a kuchyňského vybavení
Představí se například:
- Kmen Boii – keltská kuchyně a suroviny 2. stol. př. n. l.
- LEGIO XIII Gemina – římské recepty podle Apicia
- Šermířský spolek Šumperk – kuchyně pozdní gotiky
- LIR 15 Tropau – vojenská kuchyně z doby 1. světové války
- KVH Chotěbuz – Československá lidová armáda 50.–60. let
- Armáda ČR – současné vojenské zázemí